Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a Meta megsérti-e a DSA rendelkezéseit


Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a Facebook és az Instagram szolgáltatója, a Meta megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt (DSA). A vizsgálat célja, hogy megakadályozzák a júniusi európai parlamenti választásokon való szavazás megzavarását – számol be a Jurist.org.

A vizsgálat során a Bizottság négy területre összpontosít:

  • a megtévesztő hirdetések és dezinformációk,
  • a politikai tartalmak átláthatósága,
  • a civil diskurzus és a választási megfigyelő rendszer rendelkezésre állása a közelgő európai parlamenti választásokhoz,
  • az illegális tartalmak megjelölésére használt mechanizmus felhasználóbarát feltételei.

Az EU a szabad és tisztességes európai választások biztosítására törekszik, ezért a Bizottság saját hatáskörén belül intézkedéseket hozhat az ilyen jellegű zavarok és manipulációk elkerülése érdekében.

A DSA a szabályozási területén kínált vagy elhelyezett valamennyi közvetítői szolgáltatásra vonatkozik, és a biztonságos, kiszámítható és megbízható online környezetre vonatkozó szabályokat állapít meg. A nagy online platformoknak (VLOP) meg kell felelniük a DSA-ban meghatározott kötelezettségeknek, például felhasználóbarát feltételek meghatározásának és átlátható reklámozásnak. A Facebook és az Instagram 2023 áprilisától szerepel a listán. Amennyiben a vizsgálat a fenti négy területre vonatkozó jogsértéseket tár fel, az a DSA több cikkének megsértését jelentheti.

Az eredeti angol nyelvű cikk itt olvasható.

(forrás: Jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 16.

Euronews: Párhuzamos EU-elnökséget hirdettek a civilek

Az ősszel a hazai civil szervezetek hét konferenciát rendeznek majd, többek között az erdők helyzetéről, egy akkumulátorstratégia kidolgozásáról és a romák integrációjáról – írja az Euronews.