Az Alkotmánybíróság előtt a kérdés: Lehet-e ittas vezetést elkövetni elektromos rollerrel?


Több eljárás is indult már amiatt, hogy valaki ittasan használt elekromos rollert, de valaki az Alkotmánybírósághoz fordult, mivel szerinte erről a közlekedési eszközről a jog az ő büntetése idején nem is rendelkezett. Nehezíti a dolgot, hogy nincs átfogó szabályozás. A HVG cikke.

Az Alkotmánybíróság a minap kezdte tárgyalni azt az alkotmányjogi panaszt, amelyben a panaszos azt sérelmezi, hogy a bíróság olyan bűncselekmény (ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége) miatt vonta felelősségre, amelynek elkövetési eszközéről, azaz az elektromos rollerről a jog az elkövetés idején nem is rendelkezett.

Az esettel több hírportál is foglalkozott. Az elmúlt években több eljárás is indult amiatt, hogy ittasan vettek használatba egy elektromos rollert. Másfél éve az ügyészség videóban hívta fel a figyelmet, hogy ittasan elektromos rollert sem lehet vezetni. Sticz Tamás, a Győri Járási Ügyészség ügyésze a kisfilmben elmondta, hogy az ügyészség igyekszik olyan joggyakorlatot kialakítani, ami iránymutatásként szolgál. Első körben szerinte azt kell megvizsgálni, hogy járműről van-e szó. Ezzel kapcsolatosan a KRESZ tartalmaz rendelkezéseket. Amennyiben jármű és gépi meghajtású, úgy ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége valósul meg. Ilyen járműnek nevezte az elektromos kerékpárt és az e-rollert is. Az ügyész azt is megjegyezte: nehezíti az egyes esetek meghatározását, hogy az új elektromos meghajtású eszközökről nincs átfogó szabályozás.

Az Újváry és társai ügyvédi társulás cikke szerint az elektromos roller mint közlekedési eszköz nincs jogszabályi szinten definiálva, azaz a KRESZ fogalomtára nem terjed ki rá. Figyelemmel azonban arra, hogy Magyarország uniós tagállam, így kötelezően alkalmazandó a 168/2013/EU rendelet, amely előírja, hogy csak az minősül járműnek, amelynek ülése van.

A TELJES cikk elérhető ITT.

Forrás: index.hu és HVG


Kapcsolódó cikkek