Digitális állampolgárság előregisztráció


Az Economx értesülései szerint egy, a napokban benyújtott törvénymódosítás már bevezetné a digitális állampolgárságunkra való előzetes regisztráció lehetőségét. Így egy mobiltelefon segítségével, vizuális kód felmutatásával képesek lennénk hitelt érdemlően igazolni személyazonosító adatainkat.

A napokban benyújtották az Országgyűlésnek azt a törvénymódosítást, amely annak technikai részleteit rendezi, hogy szerződéskötésnél, banki ügyintézésnél, vagy biztosítási ügyintézésnél miképp is tudjuk majd használni a központi mobilalkalmazás részeként az egyszerűsített azonosítást és a digitális aláírást – értesült az Economx.

A számos törvényt módosító mostani csomag így részben az új szolgáltatások átültetését és egyes korábbi szolgáltatások kivezetését tartalmazza, másrészt pedig az új kódexnek való jogi-technikai megfelelést biztosítja. Magyarországon tehát eldöntött: az igazolvány, az ügyintézés és az aláírás is fokozatosan a mobilra költözik.

A digitális állampolgárságról szóló törvény miatt szükségtelenné vált az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény, így hatályon kívül helyezik. Ám a közjegyzőkről, vagy az ügyvédekről szóló jogszabályokat is módosítani kell egyes pontokon, és hozzányúlnak a személyes adatok, illetve a lakcímnyilvántartás paragrafusaihoz is.

Így néz majd ki az előzetes regisztráció

A módosítás megteremti a digitális állampolgárság előzetes regisztrációjának feltételeit: a kormányablakokban lehetőség nyílik a polgárok számára személyazonosságuk igazolása mellett a digitális állampolgárság előzetes regisztrációra. Az eljárás lényege, hogy a kormányablakban a polgár a mobiltelefonjának kamerájával az előzetes regisztrációhoz tartozó adatokat olvasható kód formájában megkapja és eltárolhatja azt a későbbi aktiváláshoz.

A járműnyilvántartás számára is lesz „megoldás”, hogy a digitális állampolgár azonosítót kezelhesse, hasonlóképp a bűnügyi nyilvántartás és a hatósági erkölcsi bizonyítvány technikai szabályai is módosulnak, de változás lesz az anyakönyvi eljárásokban is.

Érdekes kivétel, hogy a módosítás garanciális okokból kizárja a választási eljárások során a mobileszközön bemutatható digitális okmány használatát.

Ezek között a rendelkezések pontosítják vagy kiegészítik:
* a mobiltelefonra költöztetett okmánytárcára;
* a digitális állampolgárság nyilvántartásra, mint újonnan létrejövő nyilvántartásra;
* a felhasználói profil aktiválására és inaktiválására;
* a digitális szolgáltatás biztosítására kötelezett szervezetekre
vonatkozó szabályokat.

Csak a 14 év felettieket illeti meg

A módosítás kimondja, hogy a 2028-ig tartó átmeneti időszakban a felhasználói profil és a digitális állampolgár azonosító a 14 év feletti korosztályt illeti meg. Ennek oka, hogy a fiatalabb korosztály esetében a változásoknak még nincs olyan jelentősége, mint a felnőtteknél, tekintettel arra, hogy az ügyek vagy a jogviszonyok egy nagy hányadában vagy kizárt a jognyilatkozat tételének lehetősége vagy pedig az a gyakorlatban ritkábban fordul elő.

A digitális állampolgárság alkalmazás tesztüzeme 2024 nyarán indul, ám első körben nem nyilvános, zárt tesztüzemként – közölte márciusban az Economx érdeklődésére a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Ezt követően az állampolgárok számára a korábbi bejelentésekkel, illetve a digitális államról és digitális szolgáltatások nyújtásáról szóló törvénnyel összhangban, 2024 szeptemberétől lesz elérhető.”

Forrás: https://hirlevel.egov.hu/2024/04/14/digitalis-allampolgarsag-eloregisztracio/


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Társadalmi felelősségvállalás kérdése is a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár 100 ezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.

2024. június 20.

MOKK: tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.

2024. június 20.

Zöldül a fogyasztóvédelem

Az európai uniós jogalkotó szinte ontja azon szabálytervezeteket, jogszabályokat, amelyek bizonyos fogyasztói jogosultságok biztosítása révén egyenesen a fogyasztókat vonják be a fenntartható és körforgásos gazdálkodás megvalósításának folyamatába – írja Dr. Nagy Andrea Magdolna, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda ügyvédje a vg.hu-n.