Az országos átlagnál is jobban javult a zalai bíróságok ügykezelése


Az országos átlagnál több ügy érkezett tavaly a zalai bíróságokra, de többet is zártak le, és a két éven túl elhúzódó esetekben is nagyobb volt a csökkenés – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki kabinetjének főosztályvezetője csütörtökön Zalaegerszegen, sajtótájékoztatón.

Csorba Zsolt Ödön a Zalaegerszegi Törvényszék összbírói értekezletét megelőzően beszélt arról, hogy a zalai bíróságokat – hasonlóan a korábbi évekhez – tavaly is kiegyensúlyozott ítélkezés jellemezte, az időszerűséget és a szakmaiságot tekintve egyaránt.

Országosan 2 százalékkal több ügy érkezett a bíróságokra, Zalában ennél nagyobb, 4 százalékos volt a növekedés, csak peres ügyekben 11 százalékkal több esetet regisztráltak. Mindezek ellenére mintegy 4 százalékkal több ügyet zártak le 2023-ban a megelőző évhez képest – ismertette a főosztályvezető.

Kiemelte, a két évnél tovább húzódó bírósági ügyek számát 2020 és 2023 között országosan a felére sikerült mérsékelni, a zalai bíróságokon ugyanakkor 58 százalékos volt a csökkenés. A múlt év végén 56 ilyen peres ügy volt Zalában.

Csorba Zsolt Ödön arról is beszámolt, hogy az első fokon jogerőre emelkedő esetek száma is magasabb volt Zalában az átlagosnál. A polgári-gazdasági ügyek között a jellemző 80-90 százalékkal szemben a zalai járásbíróságokon 94 százalékban jogerőssé is váltak a döntések.

Jelezte azt is, hogy Zalában hat olyan tárgyalóterem van, ahol lehetőség van távmeghallgatásra, ami biztonságosabbá és költséghatékonyabbá is teszi az eljárásokat. Ezekben a termekben 2023-ban 650 esetet tárgyaltak.

Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke elmondta: szembetűnő, hogy 2014 és 2020 között egyre csökkent a zalai bírságokra érkezett ügyek száma, 2021 óta azonban folyamatos az emelkedés. Büntetőügyekben például 14 százalékkal több eset érkezett 2023-ban a korábbi évhez képest.

A tárgyalt ügyek megalapozottságát mutatja, hogy a büntetőügyekben 4, a civilisztikai esetekben 14 százalékkal nőtt a másodfokon helybenhagyott ítéletek száma a törvényszéken. Az ítélőtáblán fellebbezett esetekben a büntetőügyekben 2 százalékkal, a civilisztikai ügyekben pedig 17 százalékkal javult az elfogadottság mutatója – sorolta a törvényszéki elnök.

Sorok Norbert arra is kitért, hogy a múlt évben mintegy 150 millió forint értékű beruházás zajlott a zalai bíróságokon. Ebből csaknem 100 millió forintot a Zalaegerszegi Járásbíróság klimatizálásának első ütemére fordítottak, 35 milliót pedig a Nagykanizsai Járásbíróság épületére vonatkozó korszerűsítési tervek készítésére használtak fel.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Eutanáziáról és a kannabisz termesztéséről, használatáról szóló népszavazás jöhet Szlovéniában

A szlovén alkotmánybíróság kedden elutasította az ellenzéki pártok azon kérelmét, hogy függesszék fel az eutanáziáról (gyógyíthatatlan betegek halálba segítéséről) szóló konzultatív népszavazást, amelyet még két másik témában az uniós választásokkal együtt június 9-én tartanak Szlovéniában. Arról azonban még nem határozott, hogy a kérdések, amelyeket a népszavazás keretében tennének fel az állampolgároknak, összhangban vannak-e az alkotmánnyal.

2024. május 21.

Az EU a mesterséges intelligenciáról (MI) szóló rendeletet fogadott el

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán „mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett”.

2024. május 21.

A megalapozottság, kiegyensúlyozottság és időszerűség jellemzi a Szombathelyi Törvényszék ítélkezését

A Szombathelyi Törvényszék ítélkezését a megalapozottság, a kiegyensúlyozottság és időszerűség jellemzi, ráadásul a leterheltség növekedése ellenére sikerül a folyamatban lévő ügyek számát folyamatosan csökkenteni – hangoztatta értékelőjében a vármegyei összbírói értekezlet előtt tartott sajtótájékoztatóján kedden Körmenden a az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese.