Az ELTE ÁJK csapata kiemelkedően szerepelt a médiajogi és adatvédelmi perbeszédmondó verseny Világdöntőjén


Az idei tanévben ismét megmérettette magát az ELTE ÁJK csapata a legnevesebb médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi nemzetközi perbeszédmondó versenyen, a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition-ön. Az idei Világdöntőn az ELTE – legjobb európaiként – a világ legjobb nyolc csapata közé jutott, és emellett megnyerte a verseny írásbeli beadványainak összesített első helyezését (Best Memorials Award).

A verseny oxfordi Világdöntőjébe hat regionális válogatón keresztül vezet az út, és az ELTE hallgatói a 2024 januárjában Párizsban megrendezett európai regionális válogatófordulóból idén is bejutottak a világ legjobb huszonnégy csapata közé.

A perbeszédversenyre egy jogesetet kellett feldolgozni mind a kérelmezők (Una és OneAI), mind az ellenoldal, jelen esetben egy fiktív állam (Cero) oldaláról. A jogesetben Una, egy híres közösségi média influencer posztjainak előállításához felhasználókat utánzó, közösségi média posztokat generáló mesterséges intelligencia-vezérelt szoftvert (run-my-social-media) használt. A szoftver által generált posztjában szolidaritását fejezte ki a szomszédos államban zajló polgárháború lázadó csoportjával. Cero elítélte Unát és a szoftvert fejlesztő céget (OneAI) is a terrorizmus dicsőítéséért. Az esetben felmerülnek mind a mesterséges intelligencia szabályozásának kérdései, mind a szólásszabadsághoz és az információk terjesztéséhez való jog. A versenyzők a nemzetközi emberi jogi bíróságok gyakorlatának feltérképezésével érveltek a Világdöntő bíróságai előtt.

perbeszéd,médiajog,ELTE ÁJK

A csapat (forrás: ELTE)

A 2024. április 15-19. között megrendezett Világdöntőn, amelynek minden évben a University of Oxford a házigazdája, a csoportmérkőzéseken aratott többszöri győzelmeknek köszönhetően a legjobb 16 között az amerikai Benjamin N. Cardozo School of Law kiváló együttesével játszott az ELTE. A magas színvonalú mérkőzésen a bírák kiemelték mindkét csapat kiemelkedő teljesítményét, így külön öröm volt, hogy a nemes küzdelemből az ELTE került ki győztesen. A legjobb nyolc között – a későbbi ezüstérmes – Singapore Management University következett, amely szorosan bár, de megérdemelten nyerte meg a mérkőzést. Ezzel az ELTE – legjobb európai együttesként – a világ legjobb nyolc csapata közé jutva fejezte be az idei küzdelmeket.

Az ELTE emellett az összes induló csapat közül megnyerte a verseny írásbeli beadványainak összesített első helyezését (Best Memorials Award) is, amelyet eddig európai csapat nem tudott megszerezni.

A 2024-es oxfordi Világdöntőn résztvevő csapat tagjai: Darcsi Barbara, Kovács Ábel Bulcsú, Nagy Vanda, Németh Viktor. A felkészítő oktató idén is Dr. Gosztonyi Gergely volt, akinek munkáját nagymértékben segítették korábbi csapattagok co-coach-ként (Dr. Bálint János, Dr. Góth Mária, Dr. Huszár Daniella, Dr. Lendvai Gergely Ferenc).

forrás: ELTE ÁJK


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A vállalati kommunikáció megfelelőségi kérdései

A „Jog és kommunikáció – A modern kommunikációs technológiák versenyképességi kihívásai” című konferencia – amelyet a Wolters Kluwer Hungary, a Szegedi Tudományegyetem Üzleti Jogi Intézete és az SZTE Európai Értékek Elemző Központja közösen szervezett májusban – arra kereste a választ, hogy felkészültek vagyunk-e mindazokra a kommunikációs jelenségekre, amelyekkel a technológiai fejlődés eredményeként a digitális környezetünkben nap mint nap szembesülünk. Olvassa el a konferencia délutáni szekciójáról készült beszámolóinkat, így betekintést kaphat az előadásokba.