Az év csapata adatvédelem és compliance kategóriában – Jogászdíj 2022-2023


A VI. Wolters Kluwer Jogászdíj 8 kategóriájának nyertesei olyan pályázatokkal indultak, melyek büszkévé tehetik a jogásztársadalmat, inspirációt nyújthatnak a szakmai közösségnek, és példaképet állíthatnak az eljövendő jogászoknak. A cikkben a kategóriagyőztes pályázatának rövid kivonata olvasható a bírálóbizottság értékelésével, és a díjazottakkal készített interjúval együtt.

A pályázat címe: Élen a szakterületi jó gyakorlat kialakításában a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat SCOPEDIS archivált mintagyűjtemény szervezeti és működési jellegű belső szabályozásának kialakítása 

A szakértői csapat: Precursor Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.  – Dr. Kollárné Dr. Dombi Flóra, Dr. Kollár Gergő, Dr. Hohmann Balázs 

A díjazottak a pályázatukról:

compliance,adatvédelem,JogászdíjA Precursor Kft. a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat által üzemeltetett SCOPEDIS Archivált Gyűjtemény szervezeti és működési szabályainak innovatív kialakításához kötődő projektjével pályázott.  

Az érintett projektben a megbízás alapján segítettük a biobank indulási szakaszát, biztosítottuk a jogi megfelelőséghez szükséges információkat, és létrehoztuk a biobank működésére vonatkozó belső szabályozást, szervezeti és működési szabályok formájában. Ezzel a megbízó nemcsak a saját szűkebb szolgáltatási területein, hanem a teljes iparági szakterület vonatkozásában irányt mutathat versenytársainak.

A szakterületen mutatkozó versenyt ugyanis áttöri egy még fontosabb működési elv: a biobankok hazai és nemzetközi hálózatba szerveződnek, s részben orvostudományi, részben pedig menedzsment és jogi megfelelőség irányában folyamatosan segítik egymást a fejlődésben.  

A projekt eredményeként feltárásra került, hogy az európai és hazai jogszabályok speciális kollízióban állnak egymással, s amíg európai fogalomkészlet mellett biobanki tevékenységről beszélünk, addig azt a magyarországi jogi szabályozás archivált mintagyűjteményként kezeli, s hoz létre olyan speciális követelményeket, amelyek megnehezítik egy Magyarországon honos jogalany számára, biobanki tevékenységének bekapcsolását az európai piacra.  

A követelményeknek megfelelve, egy olyan nemzetközi standardeknek is megfelelő, összetett irányítási struktúrát hoztunk létre a projekt eredményeként, amelyben el lehet különíteni az üzemeltetést végző szervezet vezetését a mintagyűjtemény vezetésétől, és további, a biobank szempontjából kritikus jelentőségű testületek szabályozott felállításán és működtetésén keresztül garantálja a magas színvonalú működést.  

compliance,adatvédelem,Jogászdíj

dr. Hohmann Balázs

Szakmai szempontból a projekt igazi súlyát a jogszabályi és soft law elvárások arányainak megfelelő kialakítása adta. A projekt eredményei nemcsak a megbízó működésének magas színvonalát és versenyelőnyét garantálják, hanem az egészségügyi projektekkel foglalkozó jogász kollégák számára is újszerű, innovatív megoldásokat adhatnak. Megoldásunk ugyanis annak megbízó döntéshozó szervei által történő elfogadását követően széles körben és nyilvánosan elérhető lesz.  

A Precursor Kft. e projektjében is folytatta megkezdett tevékenységét, ami üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás a magán- és közszféra szereplői számára. Szolgáltatásaink kiemelt területei az adatvédelem, az információbiztonság és a közadatkezelés. Vállalkozásunkat az ügyfélközpontúság, tudományos igényességű szakértelem/szakképzettség jellemzi, ugyanakkor praktikus, gyakorlatban jól alkalmazható megoldásokat kínál. Stratégiai célkitűzéseink között szerepel a közjó szolgálata, általános figyelemfelkeltés és tudatosságnövelés, valamint az információvédelmi és adathasznosítási előírásoknak való megfelelés támogatása. Cégünk a mai gyorsan változó világ újabb és újabb kihívásaira hatékonyan reagálva, az innováció iránti befogadókészség meglétével, a modern eszközök használatát előtérbe helyezve működik, mindezt fontolva haladó és fenntartható szemlélettel megvalósítva.  

Meggyőződésünk, hogy egy adatvédelmi és információbiztonság-irányítási rendszer felépítésével, továbbá az ezekhez kapcsolódó minőségirányítás, kockázatmenedzsment és szervezetfejlesztés lépéseinek megtételével minden szervezet képessé válik az alapvető emberi jogok és európai értékek érvényesítése mellett, az egyéb ágazati vagy szakmai szabályoknak is megfelelni. Célunk pedig az, hogy mindezt – a mindnyájunkat érő sorozatos kihívásokat is figyelembe véve – hatékonyan, a versenyképességet és piaci pozíciót támogató módon tegyük meg. 

A bírálóbizottság a pályázatról:  

A pályázó a teljes szakterület számára irányadó innovatív, hiánypótló belső szabályozást dolgozott ki, mellyel megfelelő szintézist alakított ki a konkrét hazai és európai jogszabályi követelmények és a biobankos egészségügyi szakmai protokoll között. Kiemelt célja volt továbbá a genetikai adatok védelme, biztonságos kezelése. A példaértékűség területén kiemelendő, hogy a pályázó a honlapján elérhetővé teszi innovatív megoldását, a kialakított szabályok gyűjteményét, mellyel széles körben segíti a szakterületen dolgozó jogászok munkáját. 

A díjat átadta:  Dr. Sükösd Péter, a Magyar Vállalati Compliance Társaság elnöke, az Extreme Digital-eMAG Kft. Jogi, Compliance és Kormányzati Kapcsolatok Igazgatója. 


A NYERTEST KÉRDEZTÜK


Mi teszi egyedivé a pályázatukat? 

A Magyar Gyermekonkológiai Hálózattal közös projektünk során egy belső szabályzat kialakításában vállaltunk közreműködést, ami ahhoz volt szükséges, hogy a biobank üzemelni tudjon, az orvostudományi kutatások, illetve az egyedi kezelésekhez szükséges adatigénylések megvalósuljanak. 

Úgy éreztük, hogy ez az eset túlmutat azon, amikor hagyományos értelemben véve segítjük a partnereinket, mivel egy olyan nemes társadalmi ügy húzódik meg mögötte, amely nemcsak az ügyfelet, hanem a teljes magyar társadalmat segíti. Ebbe a biobankba Magyarországról és Európából is érkeznek minták, amelyeket a gyakorlatban kutatások, illetve egyedi szolgáltatásnyújtás kapcsán hasznosítanak, például amikor egy daganatos megbetegedést kell kivizsgálni. 

Milyen utóélete lehet véleményük szerint a projektnek? 

Komoly elismerést jelent számunkra, hogy ezt a megoldást az BBMRI (Biobanking and BioMolecular Resources Research Infrastructure), az európai biobankokat tömörítő szövetség „jó gyakorlatként” azonosította. Ezt a mintát át tudják venni az európai biobankok, és ezáltal Európa-szerte segíteni tudjuk ezen intézmények működését. 

A Jogászdíj Díjátadó Gálán is szó esett a technológiai beruházás fontosságáról a jogászszakma vonatkozásában. Milyen mértékben támaszkodnak Önök a digitális megoldásokra munkájuk során?   

Alkalmazunk digitális megoldásokat, sőt, bizonyos szempontból úttörő szerepet is vállalunk. Hol az ügyfelekkel való kapcsolattartásban, hol a dokumentumok generálásában szerepet kap már a mesterséges intelligencia, de nyilván ott van mögötte az emberi kontroll. Úgy gondoljuk, hogy jogászként talán éppen az a szerepünk, hogy ne favágás jellegű tevékenységet lássunk el – ezt ma már megoldja az algoritmus és a mesterséges intelligencia –, hanem sokkal inkább azt biztosítsuk, hogy ennek a jogi jellegű megfelelőségét mi magunk, jogászokként áttekintsük.  

A Wolters Kluwer Jogászdíj kiadvány teljes egészében ingyenesen letölthető innen.Kapcsolódó cikkek

2024. május 23.

Gulyás László: inspiráló most a mesterséges intelligenciát kutatni

Fenntartható-e a mesterséges intelligencia? Lesz-e valaha alapvető közszolgáltatás? Jól járnak-e a felhasználók, ha pár nagy cég kezében összpontosul a technológia fejlesztése? Ezekben a dilemmákban segít eligazodni Gulyás László, az ELTE Informatikai Kar Mesterséges Intelligencia Tanszékének docense, aki a technológia kapcsán felmerülő legaktuálisabb kérdéseket tisztázza. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem áprilisban indult tudományos-ismeretterjesztő sorozata most új videóval folytatódik.

2024. május 23.

A hídember, adatok és a compliance-by-design

Előző két cikkemben a jog és a tech szektor határán mozgó, a két “világ” közt kapcsolat teremtését facilitáló hídemberekről, illetve a compliance-by-design céges kultúrába való implementálásának előnyeiről írtam. Ez a cikk építeni fog az előző két cikk tartalmára, ezért érdemes lehet azokat is elolvasni – bár nem feltétlen szükséges – e cikk tartalma önmagában is érthető.

2024. május 22.

Egyenlőtlenségek és lehetőségek a nagy nyelvmodellek világában

A mesterséges intelligencia fejlődése válaszút előtt áll. Attól függően, hogy hogyan alakítjuk a jövőt, válhat belőle mindenki számára elérhető, vagy csak a globális nagyvállalatok által privilegizált eszköz is. Az MI demokratizálása nemes és hasznos cél ugyan, de a kapcsolódó fejlesztéseket jelenleg mégis jelentős globális egyenlőtlenségek jellemzik. A kérdés az, mi ezen egyenlőtlenségek gyökere, és mit tehetünk, hogy felszámoljuk azokat?