Digitális megfelelés: Miért nem működnek a régi rutinok, és ez miért fájdalmas?


A digitális gazdaságban mind többen érezzük úgy, hogy általános közérzetünket minden téren meghatározza, hogy a régi és bevált rutinokat újra és újra felül kell vizsgálnunk. Ahogy Kahnemann mondaná, a gyorsról a lassú gondolkodásra kell váltanunk. A rutin lényege pedig éppen abban rejlik, hogy felgyorsítja és „fájdalommentesíti” az ismétlődő döntési szituációk megoldását. Különösen nagy kihívás, miközben a figyelmünket ezer csatornán felfoghatatlan számú inger bombázza. Ne felejtsük el, hogy az időnk és figyelmünk az egyik legnagyobb gazdasági értékké vált.

Azt érezzük, hogy aki kimarad, az lemarad, fel kell vennünk a mind gyorsabb tempót. Közben pedig azt is érezzük, hogy a napi forgatagban meg kellene állnunk és újragondolnunk a folyamatokat. Hiszen tudjuk, hogy nyakunkon van az MI, a blockchain, ki kellene használnunk az új lehetőségeket. Miközben pedig az üzleti megoldásokról gondolkodunk, közben az is beugrik, hogy eleve nem mindent szabad, amit lehet. Mi a fontos, miről kell valóban stratégiai szempontok alapján megfontolt és tudatos döntést hoznunk?

De hol kezdjük? Milyen kérdésekre kell mindenképpen tartalékolnunk a kontrollált figyelmünkből, koncentrációnkból? Hogyan tudjuk minimálisra csökkenteni a lassú gondolkodással járó fájdalmat?  Melyek azok a versenyképességet közvetlenül és hosszútávon is befolyásoló kérdések, amelyekre valóban időt és energiát kell szakítanunk? Kinél van az az információ a cégen belül, amelyekből össze lehet rakni a döntéshez szükséges képet? Hogyan ne terheljük túl a szervezetet a megfelelésről való lassú gondolkodással, miközben mégis gondoskodunk a jogszerű működésről?

Hirdetés
A digitális gazdaság uniós szabályozási közege rendkívül komplex. Ha nem fordítunk kellő figyelmet a jogi-szabályozási szempontokra, a projekt elbukhat a jogszerűségen. Ha pedig nem a leghatékonyabb LegalTech eszközöket választjuk, a piac elszaladhat mellettünk, mire kijövünk az egyébként jogszerű, de idejétmúlt megoldással.
Időpont: 2024. május 8. Helyszín: Radisson Blu Béke Hotel

Három hét múlva a Portfolio és a WoltersKluwer társszervezésében tartott konferencián a DigitalCompliance és a LegalTech kérdései kerülnek majd előtérbe, így mélyebben is el lehet merülni a legfontosabb témákban, már csak azért is, mert a panelekben ülő szakértők a nap végén az ún. netPORT Kocsmában, törzsasztalaiknál várják a résztvevői kérdéseket. Addig is a felkészüléshez ajánljuk a 2023. március 21-én készült webináriumunkat, ahol a compliance kérdések legfelkészültebb szakértői, dr. Firniksz Judit és dr. Sükösd Péter több szempontból is megvizsgálja, miért is megkerülhetetlen a digitális megfelelés valamennyi döntéshozó és közreműködő szakértő számára.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Egyenlőtlenségek és lehetőségek a nagy nyelvmodellek világában

A mesterséges intelligencia fejlődése válaszút előtt áll. Attól függően, hogy hogyan alakítjuk a jövőt, válhat belőle mindenki számára elérhető, vagy csak a globális nagyvállalatok által privilegizált eszköz is. Az MI demokratizálása nemes és hasznos cél ugyan, de a kapcsolódó fejlesztéseket jelenleg mégis jelentős globális egyenlőtlenségek jellemzik. A kérdés az, mi ezen egyenlőtlenségek gyökere, és mit tehetünk, hogy felszámoljuk azokat?

2024. május 21.

Kötelező lesz az elektronikus aláírás

Nagyot fejlődött az elektronikus dokumentumkezelés és az ügyintézés, de egy kritikus ponton általában megbicsaklik a folyamat – ez pedig a hitelesítés. Legyen szó magánszemélyek hivatali vagy szolgáltatói ügyintézéséről, esetleg két vállalkozás közötti üzleti szerződésről, a legtöbb esetben a teljesen digitalizált folyamat egy pontján belép az analóg világ: amikor a dokumentumokat kézzel írják alá az érintett felek. Hamarosan azonban komoly változás várható – számol be az ITBusiness.hu.

2024. május 21.

Vajon az ügyvédeknek is lesz majd AI avatárjuk?

A cím hallatán vélhetően sokaknak egy jövőbeni, tárgyalótermi 3D-s hologram ugrik be, azonban nem kell ennyire távoli, futurisztikus jelentre gondolni! A videós avatarok már 2024-ben is dolgoznak „helyettünk”.