Kiemelkedően szerepelt az ELTE csapata a Lyonban rendezett perbeszédversenyen


Harmadik alkalommal került megrendezésre a Moot Court Competition on the European Social Charter elnevezésű perbeszédverseny, ahol – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is képviseltette magát az ELTE, csapata a legjobb három alperes között végzett. A március végén Lyonban rendezett verseny középpontjában a platform munkások jogi helyzetének kérdésköre állt. Az ELTE csapatát a Wolters Kluwer Hungary támogatta.

Az Academic Network on the European Social Charter (ANESC/RACSE) célja, hogy minél szélesebb körben tegye ismertté az Európai Szociális Kartát, ennek keretében már három éve szervez olyan angol-francia kétnyelvű perbeszédmondó versenyt, amely egy kollektív panaszeljárást modellez.

A kétnyelvű (angol-francia) versenyt egy írásbeli és egy szóbeli szakaszra lehet osztani, melyek az Európai Szociális Kartán alapulnak. Az írásbeli szakasz egy kollektív panasz (a „kérelmező” csapatok esetében) vagy egy memorandum (a „válaszadó kormány” csapatok esetében) elkészítéséből áll. A szóbeli szakasz a Szociális Jogok Európai Bizottsága előtti „meghallgatásból” állt.

Az idei verseny középpontjában a platform munkások jogi helyzetének kérdésköre állt, amelyet az ELTE-s csapat a fiktív állam (Vichtery) szemszögéből dolgozott fel.


Hirdetés

A XXI. Magyar Munkajogi Konferenciát 2024. október 15-17. között rendezik Visegrádon, ahol szakértőink a platform alapú és más, a munkajogviszonyhoz hasonló jogviszonyok minősítéséről is fognak vitázni. Biztosítsa helyét már most, május 15-ig még kedvezményes áron!


Az írásbeli szakaszra – a fentiek alapján – a válaszadó kormány pozíciójából kellett egy beadványt készíteni. A helyzetet megnehezítette az, hogy úgy kellett a ,,reflektáló” memorandumot megírni, hogy a Vichertyt képviselő csapat nem ismerte a másik fél érveit, amikre reagálnia kellett.

Magyar Munkajogi Konferencia,platform munkás

A magyar csapat tagjai (forrás: ELTE)

A 2024. március 26-án Lyonban megrendezett szóbeli fordulón 13 csapat vett részt. A ,,Bizottság” előtt zajló fordulón először a kérelmezőket képviselő csapat, majd a fiktív államot képviselő csapat adta elő érveit 20-20 percben angol és francia nyelven. Majd 3-3 percben lehetőség volt a másik csapat érveire reflektálni és a zsűri – anyagi joggal kapcsolatos – kérdéseire válaszolni.

A 2024-es Moot Court on the European Social Charter versenyen az ELTE csapata a legjobb három alperes között végzett – két francia egyetemi csapat mellett. A magyar csapat tagjai: Illés Maja, Kardos Bence és Varga Kira. A felkészítő oktatók idén is Dr. Hoffman István és Dr. Hungler Sára voltak.
Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Egyenlőtlenségek és lehetőségek a nagy nyelvmodellek világában

A mesterséges intelligencia fejlődése válaszút előtt áll. Attól függően, hogy hogyan alakítjuk a jövőt, válhat belőle mindenki számára elérhető, vagy csak a globális nagyvállalatok által privilegizált eszköz is. Az MI demokratizálása nemes és hasznos cél ugyan, de a kapcsolódó fejlesztéseket jelenleg mégis jelentős globális egyenlőtlenségek jellemzik. A kérdés az, mi ezen egyenlőtlenségek gyökere, és mit tehetünk, hogy felszámoljuk azokat?

2024. május 21.

Kötelező lesz az elektronikus aláírás

Nagyot fejlődött az elektronikus dokumentumkezelés és az ügyintézés, de egy kritikus ponton általában megbicsaklik a folyamat – ez pedig a hitelesítés. Legyen szó magánszemélyek hivatali vagy szolgáltatói ügyintézéséről, esetleg két vállalkozás közötti üzleti szerződésről, a legtöbb esetben a teljesen digitalizált folyamat egy pontján belép az analóg világ: amikor a dokumentumokat kézzel írják alá az érintett felek. Hamarosan azonban komoly változás várható – számol be az ITBusiness.hu.

2024. május 21.

Vajon az ügyvédeknek is lesz majd AI avatárjuk?

A cím hallatán vélhetően sokaknak egy jövőbeni, tárgyalótermi 3D-s hologram ugrik be, azonban nem kell ennyire távoli, futurisztikus jelentre gondolni! A videós avatarok már 2024-ben is dolgoznak „helyettünk”.