Pillantás a kulisszák mögé: így készül a legaltech a Jogtáron


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Milyen egy nem klasszikus jogi pálya, és milyenek a valódi legalteches fejlesztések? Dr. Megyeri Andrea, dr. Fülöp Anna és dr. Mátyás Ferenc, a Wolters Kluwer Hungary munkatársai beszéltek a munkájukról.

A cikkben a 2023. április 19-én, az Arsboni Legalfesten elhangzott előadás beszámolója olvasható.

Dr. Megyeri Andrea, a Wolters Kluwer Hungary innovációs és tartalomfejlesztési igazgatója azzal kezdte előadását, hogy jogászként hogyan kezdett el a legaltech-kel foglalkozni.

Röviden bemutatta a Wolters Kluwert, amely a világ 40 országában van jelen és Magyarországon is vezető legaltech cég, a jogi szektor mellett pedig az egészségügyi ágazatban is elérhető például az USA-ban. Itt van lehetőség akár nemzetközi karriert is építeni magyar jogi diplomával, ha valaki a legaltechet választja.

Elmondta, hogy a magyar vállalat egy sokszínű csapat, fiatalok és idősebbek is dolgoznak a cégnél, és vannak olyanok, akik már 30 éve a Jogtáron dolgoznak. A Wolters Kluwer Hungary kiemelt terméke a Jogtár, amely idén egyúttal 30 éves évfordulóját ünnepli. Ehhez kapcsolódva dr. Mátyás Ferenc kiemelte a hatályosítás nehézségeit, és végigkövethettük vele azt a fejlődési folyamatot, ami onnan indult, hogy kezdetben még az újságárusnál papír alapon kellett megvásárolni a Magyar Közlönyt, azt szkennelni kellett, az adatvesztést kiküszöbölni, majd utána lehetett elkezdeni a hatályosítást.

Ma ez már sokkal egyszerűbb, és a Jogtár is hatalmas digitális fejlődésen ment keresztül. A digitalizációt követően előbb CD-n majd DVD-n, azaz lemezen jelent meg. Ma már természetesen teljesen online működik, és naponta többször is frissül, míg régen manuálisan CD-ről és DVD-ről kellett frissíteni.

Megyeri kiemelte, hogy  a legaltech az, amellyel a Wolters Kluwer többek között kiszolgálja a jogi hivatásrendek felől érkező igényeket. Szerinte a technológia nem fogja elvenni a klasszikus jogászok munkáját, inkább segíteni fogja, és a személyes tapasztalatán keresztül úgy véli, hogy sok érdekes újdonságot tanulhatnak a technológia által. A Wolters Kluwernél például összekapcsolódik az olvasás, a szöveg iránti szeretetet a technológiai munkával. Szereti azt, ahogyan a terméket fejlesztik, mert jogászként jobban megértik a felhasználói fájdalompontokat, amelyeket lefordítanak a technológia nyelvére, valódi megoldást kínálva ezzel az ügyfeleknek.

A Wolters Kluwer tartalomfejlesztése a discover, design, deliver, deploy folyamaton alapszik. Először felmérik az ügyféligényeket: ehhez kutatásokat, kérdőíveket készítenek és küldenek az ügyfeleknek, illetve az ügyfelek be tudnak lépni olyan csoportokba, ahol kvázi tesztelik a terméket és visszajelzést tudnak adni ezekről az ún. pain pointokról. Ugyanakkor szerinte mellette elengedhetetlen az, amikor ők figyelik meg a munkafolyamatokat, mert olyan problémákat is megtalálnak, amelyeket az ügyfelek a kérdőíves visszajelzések során nem feltétlen említenek. A tapasztalatok alapján azután lefejlesztik az újításokat, amelyben természetesen az informatikus kollégáik segítenek. Nekik jogászoknak nem kell érteniük a kódoláshoz, ugyanakkor van lehetőség e téren is a tanulásra, fejlődésre. A fejlesztett digitális terméket ezután formába öntik, elkészítik a külső designt. A deliver fázisban tesztelik a fejlesztett funkciót, terméket, kiküszöbölik a hibákat, majd ügyfelekkel is teszteltetik. Ha mindent rendben találnak, akkor döntenek az éles működés bevezetéséről, annak ütemezéséről.

Természetesen utókövetés keretében az ügyfelektől érkező hibajelzések alapján még tovább csiszolják a termékeiket.

Dr. Fülöp Anna metaadat szerkesztő jogászként, a Jogtár egyik főmunkatársaként dolgozik. Klasszikus jogi területről érkezett, és már 6 éve dolgozik a Wolters Kluwer Hungarynél. Azzal kezdte az előadását, hogy megvilágította, hogy mi is az a metaadat, amellyel ő nap mint nap foglalkozik. Amikor a céghez érkezett, ő sem tudta pontosan, hogy mi az, az állásinterjúra utána kellett néznie.

A metaadat tulajdonképpen adat az adatokról – speciális információt ad más adatról, dokumentumról. Ilyen metaadat a Jogtáron, amelyre a felhasználó is tud keresni például a tárgyszavak, témakörök, bíró neve, pertárgy stb.

Elmondta, hogy a Jogtáron már alkalmazza a cég a mesterséges intelligenciát például a gépi tanuláson alapuló címkéző algoritmus, vagy az automatikusan elkészített kivonatok (extractok) révén. Ez az anonimizált Bírósági Határozatok Gyűjteményének (BHGY) több mint 200.000 dokumentumán alapszik, amely folyamatosan növekszik. A további fejlesztéseket is erre alapítja majd a Wolters Kluwer Hungary.

Kiemelte, hogy a felhasználók sokszor csak a végeredményt látják, de mindez sok fejlesztést, finomhangolást igényel, hogy a végtermék felhasználóbarát és használható legyen. Ez bizony néha nagyon hosszú a folyamat, főleg, ha akadályba ütköznek. A munkájuk úgy épül fel, hogy kitalálják a koncepciót, és sok megoldás csak munka közben születik meg, amikor a probléma felmerül.

A saját munkájukat elvégezve átadják a terepet a fejlesztőknek, akik leprogramozzák, átültetik az informatika nyelvére a jogászok által kitalált koncepciót. Ezt követően a jogi csapat teszteli, finomítja az új megoldásokat, termékeket. Fülöp említette, hogy a címkéző algoritmusnál alakították ki ezt a struktúrát, mert a korábban kézzel elvégzett címkézést használták fel a gépi tanulási modell kialakításához.

Beszélt röviden a Wolters Kluwer Hungary legújabb fejlesztéséről „az automatikus kivonatok”-ról, amely szintén a BHGY-kkal kapcsolatos újdonság. A keresési találatokban megjelenő határozatcímek nem adnak túl sok információt, ezért az algoritmus kivonatokat készít a határozat tartalmából. Konkrét mondatokat emel ki a szövegből és azokat fűzi össze egy kivonattá, amelyben rövid betekintést ad a legrelevánsabb mondatokról. A fejlesztés során a jogi csapat különböző modelleket alkalmazott, mert olyan problémákba ütköztek, hogy vagy nem releváns találatokat adott ki a rendszer vagy túl hosszú lett a kivonat. A további fejlesztéseket majd a Jogászvilágon megjelenő cikksorozatban olvashatják.

(A Jogtár eddigi fejlesztéseiről már elérhetők cikkek a Jogászvilágon, amelyre a legaltech címkével tudnak keresni az olvasók – a szerk.)

Dr. Mátyás Ferenc senior hatályosító jogászként dolgozik a Wolters Kluwer Hungarynél 2010 óta. A Magyar Közlönyök feldolgozásával kapcsolatos munkájáról megtudhattuk, hogy például önkormányzati és céges adatbázisokat is hatályosítanak. Ez azt jelenti, hogy átvezetik az önkormányzati rendeletekben, szabályzatokban és a céges belső szabályzatokban a bekövetkezett változásokat. Ezek mellett a kiadott kommentárokat, döntvényeket is kezelik, és munkájuk összefügg a Complist programmal is, amely szintén a Wolters Kluwer Hungary fejlesztése.

Felhívta a figyelmet, hogy karácsony és újév között minden évben jogalkotási dömping van, ilyenkor az éves jogszabálymennyiség 15-20%-át teszi közzé a jogalkotó, amely naponta akár 4-600 oldal is lehet és általában az új szabályok már január 1-jén hatályba is lépnek.

A hatályosítók ebben az időszakban nem mehetnek szabadságra, amikor mindenki pihen, ők akkor dolgoznak. Korábban éjt nappallá téve végezték a munkát, de a fejlesztéseknek, automatizációknak köszönhetően már beleférnek a munkaidőbe, és nem a számítógép mellett éri őket az újév. A fejlesztéssel fel tudták gyorsítani a napi munkafolyamatot, és az innovatív megoldásokkal az ügyfeleket is gyorsabban ki lehet szolgálni.

Az előadók kérdésre elmondták, hogy folyamatosan vizsgálják a technológiát. Sokszor nem követik a trendet, hanem elébe mennek. Így volt ez, amikor például papír alapúról CD lemezesre állították át a Jogtárat.

A mostani megoldások közül a compliancet emelték ki, amelyre a legnagyobb az igény, de van emellett dokumentum generáló megoldásuk is. Ebben kérdésekre kell válaszolni és a rendszer panelekből rakja össze a dokumentumot.

A legal design keretében adatvizualizációs fejlesztéseket végeznek. A cél, hogy az ügyfél ne egy listát kapjon, hanem a releváns találatokat kell valahogy rendszerezni adatvizualizációval, Mátyás Ferenc ezzel kapcsolatban a Döntvénygráfot mutatta be, amely egy bírósági ügy végigkövetésére használható az elsőfokú döntéstől egészen a Kúriáig.

Fülöp Anna azt emelte ki, hogy nehéz a szerteágazó felhasználói csoportokat egységbe fogni, meg kell találni az aranyközéputat, a változások ütemét ez is befolyásolja.

A gyakorlati tapasztalatról feltett kérdésre Megyeri Andrea elmondta, hogy a Wolters Kluwer Hungarynél vannak, akik gyakorlati tapasztalattal jöttek, de vannak pályakezdő kollégák is. Az interjúknál, ha jogászként beszél a kérdező egy másik jogásszal, vagyis a felhasználóval, akkor könnyebben megérti a problémát. A Wolters Kluwer Hungarynél, ugyanakkor nem a klasszikus jogi gondolkodásmódot követik.

Mátyás azt emelte ki, hogy a Wolters Kluwernél nem skatulyázzák be a dolgozókat kategóriákba, könnyen be lehet látni más területekbe, el lehet sajátítani más skilleket is, mint például az IT, marketing, sales-es képességek.

A jogaszvilag.hu üzemeltetője a Wolters Kluwer Hungary Kft.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Egyenlőtlenségek és lehetőségek a nagy nyelvmodellek világában

A mesterséges intelligencia fejlődése válaszút előtt áll. Attól függően, hogy hogyan alakítjuk a jövőt, válhat belőle mindenki számára elérhető, vagy csak a globális nagyvállalatok által privilegizált eszköz is. Az MI demokratizálása nemes és hasznos cél ugyan, de a kapcsolódó fejlesztéseket jelenleg mégis jelentős globális egyenlőtlenségek jellemzik. A kérdés az, mi ezen egyenlőtlenségek gyökere, és mit tehetünk, hogy felszámoljuk azokat?

2024. május 21.

Kötelező lesz az elektronikus aláírás

Nagyot fejlődött az elektronikus dokumentumkezelés és az ügyintézés, de egy kritikus ponton általában megbicsaklik a folyamat – ez pedig a hitelesítés. Legyen szó magánszemélyek hivatali vagy szolgáltatói ügyintézéséről, esetleg két vállalkozás közötti üzleti szerződésről, a legtöbb esetben a teljesen digitalizált folyamat egy pontján belép az analóg világ: amikor a dokumentumokat kézzel írják alá az érintett felek. Hamarosan azonban komoly változás várható – számol be az ITBusiness.hu.

2024. május 21.

Vajon az ügyvédeknek is lesz majd AI avatárjuk?

A cím hallatán vélhetően sokaknak egy jövőbeni, tárgyalótermi 3D-s hologram ugrik be, azonban nem kell ennyire távoli, futurisztikus jelentre gondolni! A videós avatarok már 2024-ben is dolgoznak „helyettünk”.