A GVH szigorítaná a szállásfoglalási platformok szerződési feltételeit


Végleges a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelentése az online szálláshelyfoglalási piacról, a hatóság támogatja a szállásfoglalási platformok szerződési feltételeinek szigorítását a magyar fogyasztók és a belföldi szállásadók védelme érdekében – közölte a GVH.

Az online szálláshely-közvetítési és szálláspiac ágazati vizsgálatot a beérkezett észrevételek értékelése után véglegesítették. A nemzeti versenyhatóság több javaslatot készített. Megtiltaná többek között a tisztességtelen, valamint az árversenyt akadályozó szerződéses gyakorlatokat, valamint átláthatóbbá tenné a rangsorolás szempontjait a szállásközvetítő platformokon. A GVH szorgalmazza a javaslatok jogszabályba foglalását, illetve a gyakorlati alkalmazását – olvasható a közleményben.

Az augusztusban kezdődött ágazati vizsgálatra a booking.com szálláshely-közvetítőt ért gyakori panaszok miatt volt szükség. A versenyhivatali jelentéstervezetet október 20-án tették közzé, a szakmai szervezetek ezt követően 30 napig küldhették el a véleményüket. A gyorsított ágazati vizsgálat végleges jelentését a GVH honlapján tették közzé.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. április 29.

2,5 milliárd forintos GVH-bírságot kapott a Booking.com

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2,5 milliárd forintos bírságot szabott ki a Booking.com online szállásfoglaló portál üzemeltetőjére, egyúttal megtiltotta a holland vállalatnak agresszív értékesítési módszereinek folytatását – közölte a versenyhivatal.
2023. augusztus 24.

A Booking.com piaci gyakorlatát is vizsgálja a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elindította gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán; a nemzeti versenyhatóság vizsgálata kiterjed annak értékelésére, hogy sérülhetett-e a piaci verseny a többi között a Booking szerződési- és szerződésteljesítési gyakorlata miatt, amelyről az utóbbi időben folyamatosan érkeznek a piaci jelzések a hatósághoz.
2020. november 25.

Az uniós bíróság döntött a Booking.comról

A platformot használó szállásadó saját országa bíróságán perelheti a szálláskereső portált, ha úgy látja, hogy az visszaél a piaci erőfölénnyel – közölte döntését az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága kedden.