Extra SZÉP-kártya-juttatással segíthetik a munkáltatók az ünnepi készülődést


A magas infláció és a reálbér-csökkenés miatt a munkavállalók jelentős részének nehezebb lett a napi megélhetés, mint akár csak egy éve. Az ünnepek közeledtével sokaknak jelenthet fontos segítséget, ha a mindennapi kötéseikhez többlet forrásokat kapnak.

Ebben most a szokásosnál is nagyobb szerepe lehet a SZÉP-kártyának, ugyanis 2023. december 31-ig

  • élelmiszert is lehet vásárolni SZÉP-kártyával;
  • a normál éves keretösszeg felett további 200 ezer forint adható béren kívüli juttatásként, nagyon kedvező adózással.

Az élelmiszervásárlási lehetőséggel a SZÉP-kártyára érkező juttatás hétköznapi használhatósága a munkavállalók számára már nagyon hasonló a pénzhez.

Munkáltatóként ez azért előnyös, mert a kedvezőbb adózás miatt ugyanannyi nettó juttatás jelentősen kevesebbe kerül, ha SZÉP-kártyán adja, mint ha bérként fizetné. Vagy másik oldalról: ugyanakkora bruttó ráfordításból jelentősen több nettó marad a munkavállalók zsebében, ha SZÉP-kártyán, és nem pénzben kapják.

Összehasonlító példák:

  1. Ha Ön 100 ezer forint nettó juttatást szeretne adni a munkavállalójának, annak a költsége bérként 170 ezer forint, viszont SZÉP-kártya-juttatásként csak 128 ezer forint lenne.
  Bér SZÉP-kártya
Munkavállaló nettó juttatása 100.000 Ft
Munkáltató összes költsége 169.920 Ft 128.000 Ft
Spórolás a bérhez képest   41.920 Ft
  1. Ha Ön 200 ezer forintot fordítana egy munkavállaló juttatására, akkor a munkavállaló bérként 117.700 forintot, SZÉP-kártyán viszont 156.250 forintot kapna.
  Bér SZÉP-kártya
Munkáltató összes költsége 200.000 Ft
Munkavállaló nettó juttatása 117.700 Ft 156.250 Ft
Nettó többlet a bérhez képest   38.550 Ft

 Ha a munkavállalóinak még az idén extra juttatást tervez adni, fontolja meg, hogy azt nem pénzben, hanem SZÉP-kártyán adja!

Már sok munkáltató reagált a változásokra

Az új jogszabályok életbe lépése óta ugrásszerűen megnőtt a SZÉP-kártyákra érkező feltöltések összege. Augusztus és október között az egy évvel korábbinál 53%-kal több, 73 milliárd forint érkezett a kártyákra – mondta el Lendvai Mónika, az OTP Bank SZÉP-kártya üzletágvezetője.

Az adatok azt mutatják, hogy a kártyabirtokosok is örömmel élnek az élelmiszervásárlási lehetősséggel. Az augusztus elseje óta eltelt 3 hónapban 93 milliárd forintot költöttek a kártyákról, 25%-kal többet, mint tavaly ugyanekkor. A teljes költés 16%-a történt élelmiszerboltokban ebben a három hónapban.

Ez most tényleg egy win-win helyzet a munkáltatóknak és a munkavállalóknak. Őszintén javaslom minden munkaadónak, hogy gondolja át az idei évre tervezett dolgozói juttatásokat, és tegyen bele minél több SZÉP-kártya utalást – tette hozzá Lendvai Mónika.

Érdemes jó cafeteria-csomagot adni

Az OTP 2023-as kvantitatív Cafeteria-kutatásából1 kiderült, hogy azok a munkavállalók, akik jónak tartják a cafeteria juttatásukat, jelentősen elégedettebbek a munkahelyükkel. A valamilyen béren kívüli juttatásban részesülő dolgozók 49%-a elégedett a munkahelyével, ezen belül azok körében, akik jónak tartják a cafeteria-juttatásaikat, 76% ez az arány.

És hogy milyen a jó cafeteria juttatás? A kutatás alapján a legfontosabb az összeg: évi nettó 300 ezer forint juttatás felett látványosan elégedettebbek a munkavállalók. E mellett lényeges szempont, hogy maguk dönthessenek a keret felosztásáról, és hogy olyan juttatásokat kapjanak, amelyek az élethelyzetükhöz igazodnak, vagyis hasznosnak érzik azokat.

Az élelmiszerbolti felhasználási lehetőséggel a SZÉP-kártya most önmagában is sokféle juttatást ötvöz, így egyszerű, de mégis testre szabható segítség lehet a munkavállalóknak.

Hogyan tud SZÉP-kártya-juttatást adni?

A juttatás összegét át kell utalni a munkavállaló SZÉP-kártya számlaszámára, egy bármilyen más banki átutalással megegyezően.

Ha Ön most készül először SZÉP-kártya juttatást utalni, a teendőket az OTP ezen az oldalon foglalta össze lépésről lépésre.

[1] A cikkben hivatkozott kutatást az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. megbízásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette 2023. augusztus-szeptemberben, 18-59 éves munkavállalókat tartalmazó 1600 fős, nemre, korcsoportra, végzettségre, lakóhely típusra és régióra reprezentatív mintán.

A tájékoztatás nem teljes körű, további részletekről kérjük tájékozódjon a www.otpszepkartya.hu honlapon.

 
Kapcsolódó cikkek

2024. július 17.

Minden vállalkozás megtudhatja, hogy a NIS2 irányelv hatálya alá esik-e

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására – nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére. De vajon honnan lehet tudni, mely cégek érintettek?

2024. július 11.

Várható-e fordulat 2024-ben a cégvezetéstől eltiltott személyek számában?

A tavalyi és az idei kényszertörlési eljárások meghatározóak lesznek idén a számok alakulásában. Az elmúlt két évben indított jelentős számú felszámolási és kényszertörlési eljárások ellenére 2023-ban alig haladta meg a cégvezetéstől eltiltott személyek száma a 20 ezret. Bár csekély mértékben, de 2023-ban ismét csökkenő tendenciát mutat az újonnan eltiltott magánszemélyek száma, amiben fordulat várható 2024-ben.