Bejegyzések európai ügyészség címkével

2024. április 5. Napi

Többeket előállított az Európai Ügyészség az uniós helyreállítási alap kárára végzett csalás gyanújával

Huszonkét embert állítottak elő, luxusautókat és villákat koboztak el a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós alap (RRF) olaszországi forrásait érintő 600 millió eurós (mintegy 240 milliárd forint) csalás ügyében indított európai nyomozás részeként – közölte a luxembourgi székhelyű Európai Ügyészség csütörtökön.

2024. január 10. Napi

Európai Ügyészség: a Bíróság tisztázza a határokon átnyúló nyomozási cselekmények felett a nemzeti bíróságok által gyakorolt felülvizsgálatot

Amennyiben az Európai Ügyészség az Európai Unió több tagállamában is nyomozást folytat, a nyomozásért felelős ügyész tagállamának bíróságai rendelkeznek hatáskörrel a nyomozási cselekmények elfogadásának és indokolásának felülvizsgálatára. A más tagállamokban végzett nyomozási cselekmények bírósági felülvizsgálata csak az ilyen cselekmények végrehajtásával kapcsolatos tényezőkre terjedhet ki. Az érintett személynek az Európai Unió Alapjogi Chartájában biztosított jogaiba való súlyos beavatkozás esetén a nyomozási cselekményeknek a nyomozásért felelős ügyész tagállamában előzetes bírósági felülvizsgálat tárgyát kell képezniük.

2022. június 13. Napi

Munkája elismeréseként értelmezte az OLAF jelentését a magyar ügyészség

Továbbra is kiemelkedően teljesít a magyar ügyészség – így értelmezi a szerdán nyilvánosságra hozott OLAF-jelentést a Legfőbb Ügyészség sajtóosztálya. Az Európai Csalás Elleni Hivatal szerint valóban élmezőnyben van Magyarország, csak éppen az uniós források szabálytalan felhasználása miatt.

2022. június 10. Világjogász

Az OLAF éves korrupciós jelentése

megosztása Továbbra is az élmezőnyben van Magyarország, ami az uniós források szabálytalan felhasználását illeti – derült ki az uniós csalásellenes hivatal (OLAF) éves jelentéséből. A helyzet hasonló a korábbi évekhez, a magyar adatok rendre az uniós átlag többszörösét teszik ki.

Az Európai Ügyészség június 1-től megkezdi működését
2021. május 26. Napi

Az Európai Ügyészség június 1-től megkezdi működését

Andits Eszter, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2021. május 26., szerda (MTI) – Az Európai Ügyészség (EPPO) június 1-től megkezdi működését, feladata az lesz, hogy nyomozzon és vádat emeljen az európai uniós költségvetéssel szemben elkövetett csalásokkal és más, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel vagy a határokon átnyúló áfacsalásokkal kapcsolatban – jelentette be Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa a brüsszeli testület szerdai sajtótájékoztatóján.

Két hét múlva elindulhat az Európai Ügyészség
2021. május 18. Napi

Két hét múlva elindulhat az Európai Ügyészség

Június elsején megkezdheti a működését az Európai Ügyészség. Ezt a szervezet szóvivője közölte tudósítónkkal. A Laura Codruta Kövesi vezette szervezettől áttörést várnak az uniós forrásokkal zajló visszaélések felderítésében. Magyarország azonban nem csatlakozik.