A cél: demokratizálni a művészetet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Létezik egy olyan egyedülálló internetes oldal, amely világszinten online műtárgygyűjtéssel, kereskedéssel, fiatal képzőművészek segítésével és egyéb kulturális misszióval foglalkozik. Kitalálója és kivitelezője pedig egy magyar testvérpár: Bozsán Judit és bátyja, Dávid.


– A műgyűjtés az átlagemberhez sokkal közelebb van, mint azt gondolná. Azt szerettük volna, hogy a hozzáférés ezekhez a remekművekhez ne kiváltság legyen, hanem bárki egyszerűen meg tudja nézni és vásárolni is, ezért indítottuk el nyáron a www.eurartproject.com honlapot. Ráadásul a világ bármelyik pontjára ingyen szállítjuk ki a megvásárolt alkotásokat. Azt nem is reméltük, hogy ennyire hamar ilyen nagy érdeklődést vált ki. A művészek támogatása a legfontosabb számunkra – meséli a 27 éves pszichológus-művészettörténész végzettségű Judit, aki fiatal kora ellenére több kontinensen is élt már.

A hagyományos galériarendszernél tovább mutató, a kortárs művészek bemutatkozását segítő platformban gondolkoztak. – Globális szinten el szeretnénk jutni mindenkihez, akit érdekel a kortárs művészet. Koncepciónk lényege pedig az, hogy ha egy-egy alkotásból több példány is készül, az egyes darabokat elérhetőbb áruvá lehet tenni, tehát többen meg tudják vásárolni, ami a művésznek állandó vagy legalábbis rendszeresebb bevételforrást jelent. A kortárs fotókat készítő művészek mindegyike elismert, többségük holland művész. Van közöttük művészeti egyetemet végzett is. Bárki jelentkezhet alkotásaival, először egy szakmai kuratórium bírálja el, hogy megjelenhet-e a honlapunkon. Lehet rajz, kollázs, akvarell stb. A fotók, illetve digitális munkák esetében a művészeti nyomat az eredeti és egyetlen megjelenési formája az alkotásnak. Nem akartuk azonban kizárni a rajtunk keresztül való bemutatkozás lehetőségéből azokat sem, akik más médiumokban dolgoznak. Az olyan alkotások esetében, ahol nem a nyomat az ilyen értelemben vett eredeti alkotás, célunk minden esetben annak elérése, hogy a nyomat a művészeti ihlet és alkotó szándék szerves része. Sok művészünk úgy dönt, ennek érdekében az eredeti alkotás, például egy rajz nem kerül árusításra, így erősítve a nyomatok létezését és piaci értékét. Az alkotások alapján múzeumi minőségű művészeti nyomat készül, amelyeket a honlapunkon értékesítünk. Egy számozott, a művész által saját kezűleg aláírt certifikátot is adunk a limitált példányszámú műtárgy mellé, amit két héten belül visszaküldhet a megrendelő. Erre eddig még nem volt példa, pedig mondhatjuk, naponta vannak vevőink a világ számos szegletéből – magyarázza Judit.

Minden művész önálló bemutatkozási felületet kap a honlapon, ahol alkotásaik mellett megjelenik portréfotójuk, ars poeticá-juk, valamint életrajzuk, kiállítástörténetük, ezáltal lehetővé válik, hogy munkásságukat kontextusba helyezzék a műgyűjtők. A website-ra látogatók könnyen áttekintést nyerhetnek a létező kiadásaikról, az árkategóriákról, az alkotások méreteiről, de lehet keresni például a kiadás dátuma alapján is.

Különleges nyomtatási technikát alkalmaznak, egy egyedi, művészeti papírral dolgoznak. A nyomatok, illetve a fotográfiák százszázalékos pamut alapú, savmentes archívumi papírra készülnek, egy digitális pigmenttintás nyomtatási eljárás útján. A művésszel együtt határozzák meg, melyik fajta és felületű papír, illetve méret- és példányszám-kategória a legmegfelelőbb. A limitált, számozott sorozatok megkezdése előtt szerzői példány készül, amely az optimalizált standardokat képviseli a művész jóváhagyásával.

A limitált példányszámú alkotások az online galériában már 50 eurótól kezdve megvásárolhatóak. Az új tehetségek felkutatása és bemutatása mellett az EURART Project céljának tekinti a már ismertebb művészek műveinek megfizethetőbbé tételét is. A legtöbb alkotás többféle formátumban, méretben is megjelenik, s az ehhez tartozó példányszámban, illetve árkategóriában. A legolcsóbb, ötveneurós művek kétszáz darabos példányszámot képviselnek, a legdrágábbak pedig a nyolcszáz, illetve ezereurós alkotások, amelyek öt darabos példányszámúak. Minden fotográfia, illetve művészeti nyomat egyedi alkotásnak számít.

– A művészeinkkel kizárólagosságot biztosító szerződést írunk alá az alkotásokra, amely garantálja, hogy ha egy sorozat elfogy, akkor több már nem lesz belőle. Heti szinten új kiadás jelenik meg online felületünkön, amelyről hírlevélben értesítjük klienseinket, illetve amelyek az utazókiállításaink tárlatát állandó jelleggel bővítik a virtuális szférán kívül is – ezt már dr. Bozsán Dávid magyarázza, aki a cég üzleti hátterét biztosítja, mivel professzionális üzletfejlesztési tapasztalata van a fogyasztói termékek szférájában. – A gyártó, a kereskedelmi és a szolgáltató iparágak terén, valamint a jogi útvesztőkben egyaránt elboldogulok. Londonban és Budapesten végeztem jogi tanulmányokat, s 2006-ban mint a jog és államtudományok doktora diplomáztam a Károli Gáspár Református Egyetemen. Idén pedig az Egyesült Királyság egyik legnívósabb felsőoktatási intézménye, a SOAS (University of London) berkeiben fejeztem be egy közgazdasági master képzést. A karrieremet diplomataként kezdtem, a konzuli kapcsolatok joga mellett legfőképpen multilaterális és gazdasági diplomáciával foglalkoztam jogi attaséként a bécsi ENSZ-nél és egyéb nemzetközi szervezeteknél. Az üzletfejlesztés területére pár évvel ezelőtt eveztem át, elsősorban a vállalati szféra kínálta alkotói kihívások és pénzügyi megfontolások miatt.

A 2011-es őszi-téli szezonban az internetes jelenlétüket kibővítendő, az EURART Project egy utazó „Pop-Up” show sorozatot indított el, hogy élőben tárja a műkedvelő közönség elé az alkotásokat. Először Bécsben, majd októberben a budapesti Art Market eseményen egy 30 négyzetméteres standon mutatkoztak be a magyar közönség előtt is. – Nagy sikere volt a válogatásnak, sok érdeklődő jött el és nagyon pozitív véleményekkel találkoztunk.

Judit névjegyén jelenleg az áll: művészettörténész kurátor. A gimnáziumot Budapesten végezte, majd Skóciába ment, a világ egyik legjobb egyetemének tartott St. Andrews-i Egyetemre (University of St Andrews), ahová Vilmos herceg is járt, és ott szerzett pszichológia-művészettörténész diplomát 2007-ben. Még diákévei alatt New Yorkba költözött, ahol művészettörténész diplomájához kutatott helyi múzeumokban, közben pedig a világhírű Christie’s aukciósház impresszionista és modern művészetek részlegén volt gyakorlaton. – Az aukciósháznál szerzett tapasztalat arra inspirált, hogy továbbképezzem magam ezen a téren, így 2008-ban Art Business mesterdiplomát szereztem a Sotheby’s Institute of Art egyetemen, közben a Sotheby’s aukciósház gyakornoka lettem. Majd mivel kölcsönös volt az elégedettség, ott is maradtam két évig. Az egyetemen két évig tanítottam is a művészeti világ ökológiája, stratégiarendszere, kommunikáció és marketing témákban. Mindig is érdekeltek a galériák és az aukciók. A gyűjtési szenvedély pszichológiája vonz, a pálya ritmusa, dinamizmusa, de ugyanakkor a lélektana is. A művészetek egész életemben jelen voltak, nem tudnám elképzelni, hogy nélkülük létezzek. Szívesen vezetnék egyszer majd aukciót, tanultuk azt is az egyetemen. Még New Yorkban a Haiti földrengés után egy kortárs jótékonysági aukció egyik főszervezője voltam, amit a Sotheby’s-vel tartottunk. Óriási siker volt, sok pénzt gyűjtöttünk össze egy, a rászorulókat segítő alapítványnak. Nagyon sok kortárs művésszel ismerkedtem meg a szervezés közben, életem egyik legnagyobb élménye volt. Azt hiszem, akkor határoztam el, hogy valahogy az ilyen alkotók közelében szeretnék dolgozni, segíteni nekik és minél szélesebb körben elérhetővé tenni és megismertetni munkáikat. Mint művészettörténész, kihívás megérteni az alkotásokat és az alkotási folyamatokat. Sok művész barátom lett az évek alatt, úgyhogy van kiktől tanulnom, nagy részük pedig elfogadja a tanácsaimat. Kölcsönös bizalommal vagyunk egymás iránt. De pszichológusként kihívás megérteni és átélni azt is, hogy egy Mona Lisa ugyanúgy tud tetszeni, mint egy modern absztrakt vagy egy fröcskölt Jackson Pollock-kép. Van Gogh-gal ugyan szívesen találkoztam volna, de bőven „beérem” azokkal a mai fantasztikus művészekkel, akikkel napi kapcsolatban vagyok, nagy megtiszteltetés velük együttműködni.

Bozsán Judit egy éve Hollandiába költözött, mert párja ott él. Megtanult hollandul, ami egyébként a francia, spanyol, és az angol mellett a negyedik idegen nyelv, amelyet folyékonyan beszél, és sorra ismerkedik meg az újabb bemutatásra érdemes, tehetséges művészekkel. – Kurátorként és magángyűjtemények tanácsadójaként dolgozom, de írtam cikkeket a helyi kulturális életről és szerveztem kiállításokat. Nagy probléma, hogy csökkentették ott is az állami támogatást, sok galéria tönkrement, a művészeknek nincs lehetőségük megmutatni alkotásaikat, sok tehetséges fiatal segítségre szorul. Együtt élni a művészettel nem pénz kérdése. Az a célom, hogy minél több emberhez jusson el egy-egy alkotás és ezzel valóra váljon az alkotó álma is. Romantikus gondolat, tudom, de hiszem, hogy sikerül és van rá igény, fogadókészség. Azt hittem, itthon az innovatív ötletet nem fogják könnyen befogadni, de nem így volt: az Art Marketen is adtunk el képeket, nagyon jó volt látni, hallani, hogy mennyi embernek tetszenek az alkotások és a honlapunk is. A virtuális világot személyes jelenlétünkkel is meg akarjuk erősíteni, ezért visszük tovább kiállításainkat, így például Franciaországba, Angliába és talán New Yorkba is. Az internet által az EURART Project sokkal szélesebb körű és globális közönségnek tudja bemutatni az alkotásokat, mint a hagyományos galériák, és egyben új lehetőségeket nyit meg a gyűjtők számára is. Célunk, hogy összekapcsoljuk a művészeket és a gyűjtőket, méltó teret adva a még fel nem fedezett tehetségeknek is. Azok számára is, akik csak azért látogatnak el a honlapra, hogy szép műveket lássanak, olyan élményt kívánunk nyújtani, ami után úgy érzik, egy lépéssel közelebb kerültek a művészetekhez és szívesen visszatérnek az oldalra.

Krausz Viktória


 

EURART

Az EURART Project Európa első számú interkulturális platformja, amely kortárs művészek limitált példányszámú alkotásainak exkluzív válogatását kínálja a művészetek kedvelői számára. Minden EURART nyomat, illetve fotográfia múzeumi kvalitású darab, amely a művész jóváhagyásával készül, s egy számozott, a művész által saját kezűleg aláírt certifikáttal van ellátva. Ha egy kiadás elfogy, több már nem lesz belőle! Az alkotások megvásárolhatók.

Az Eurart kifejezés kiejtésében megbújik a „your” (tiéd) és az „art” (művészet), amely szavak a honlap koncepciójának lényegét is visszaadják: mindenkihez közelebb hozni a kortárs művészetet. Július óta 86 országból kattintottak már az eurartproject.com-ra, s naponta több száz látogatóval büszkélkedhet az oldal.

Egy alkotás akkor kel életre, amikor egy közönség kapcsolódni tud hozzá, a művész üzenete ekkor tud teljes formájában megvalósulni – minél több emberhez jut el az üzenet, annál sikeresebb a művészi üzenet hivatása.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

Top úti célok, utazási toplisták II.

A különféle topisták megkönnyítik tervezésünket, választásunkat, hogy a világ mely pontját keressük fel szabadságunk idején.