Ausztria is határozott időre tervez


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budapest, 2010. január 19. – Ausztria pénzintézetei is szembesülnek a bankadó bevezetésével. Több uniós tagállamban – köztük Ausztriában is – a magyar helyzethez hasonlóan főként az ügyfelekre történő áthárítástól való félelem és annak megakadályozása bizonyult a bevezetés kapcsán a leginkább megválaszolandó kérdésnek. A bankadót Ausztria és Magyarország is határozott időre tervezi, nyugati szomszédunknál azonban egyelőre csak erre az évre terjed ki a szabályozás, mely január elsejével lépett életbe.


„Az osztrák, illetve a magyar konstrukció alapvetően ugyanazt az elvet követi – vagyis a pénzügyi szervezeteket mindkét ország különadó alanyaiként kezeli, úgy, hogy a hitelintézetekre ezen felüli, bankspecifikus előírások is vonatkoznak” – hangsúlyozta a fő irányvonalakat Torsten Braner, az e|n|w|c Natlacen Walderdorff Cancola nemzetközi ügyvédi iroda jogásza.

Ausztria a hitelintézetekre egy kettős adózás (stabilitási hozzájárulás, valamint különös stabilitási hozzájárulás) terhét rója. Magyarországon a megfelelő nyereséggel rendelkező hitelintézet a hitelintézeti különadó megfizetésével – mely az adózás előtti eredmény után fizetendő 30%-ot jelent– kiváltja az általános különadót. Az osztrák előírások azonban a kettős adókötelezettség ellenére sem terhelik jobban a hitelintézeteket, mint a megfelelő magyar szabályok.

„Európai szinten elmondható, hogy a pénzügyi vállalkozásoktól az itthon, illetve általában az EU többi tagállamában bankadó címen várt bevételek közötti különbség elsősorban nem is a tervezett bevétel összegében, hanem ennek az országok GDP-jéhez viszonyított arányaiban rejlik” – emelte ki Torsten Braner. Hozzátette: Magyarországon a bankoktól beszedendő összeg a magyar GDP nagyjából 0,7–0,8 százalékának is megfelelhet, addig például Nagy-Britanniában a GDP maximum 0,1–0,2 százalékának.

A bankadó alanyi hatálya gyakorlatilag Magyarországon és Ausztriában is megegyezik, Az adóalap tekintetében pedig mindkét szabályozás szerint az ún. korrigált mérlegfőösszeg az irányadó (bár a mérlegfőösszeg meghatározása a két országban eltérő szabályok szerint történik). Az osztrák adó háromkulcsos: 1 milliárd euró mérlegfőösszegig nincs adófizetési kötelezettség; 1 milliárd és 20 milliárd között az adókulcs az 1 milliárd feletti rész tekintetében 0,055%; 20 milliárd felett az előbbi adókulcs irányadó, a 20 milliárd fölé eső rész vonatkozásában pedig egy 0,085%-os adókulcs alkalmazandó. Magyarországon 50 milliárd forint adóalap alatt az adókulcs 0,15%, e felett pedig 0,53%. Biztosítóknál az általános szabályoktól eltérően háromkulcsos adó van érvényben.

Az Ausztriában tevékenységet végző bankokat az általános adókötelezettségen túl egy ún. bankspecifikus adó (Sonderstabilitätsabgabe) is terheli. Ennek mértéke a bank üzleti tevékenysége alapján a pénzügyi műveleteket tartalmazó ún. kereskedési könyvben vezetett származékok bank által értékesített opciókkal növelt összegének 0,015%-a.


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!

2023. május 19.

Bécs folyamatos fejlődésben

A világ egyik legélhetőbb városa egyszerre újít, kísérletez, tervez és megvalósít, hogy az ott élők a lehető legjobban érezzék magukat.