Az év ügyvédi irodája Magyarországon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dr. Lengyel Zoltán 1994-ben az ELTE Állam-és Jogtudományi karán diplomázott, amit 1995-ben az Oxfordi Egyetemen posztgraduális képzéssel egészített ki. 1994–2000 között a Martonyi és Kajtár Baker & McKenzie Ügyvédi Irodában dolgozott. Az Allen & Overy LLP budapesti irodájához 2000-ben csatlakozott, 2002-ben választották partnerré. A vállalatfelvásárlási és tőkepiaci ügyletek nemzetközileg is elismert jogásza. Az ELTE Jogtudományi Karán és a Budapesti Corvinus Egyetemen tart előadásokat a vállalati pénzügyek jogi kérdéseiről. 2010-ben publikációja jelent meg a közép-keleti felvásárlási szabályozásról az Oxford University Press által kiadott Capital Markets Law Journal című újságban. Szabadidejét a családjával, feleségével és három gyermekével tölti. Kedvenc étele a sajtos-tejszínes csirke, ahogy a felesége készíti el. Folyékonyan beszél angolul.


Az International Financial Law Review neves szakmai folyóirat az Allen & Overy budapesti irodájának ítélte oda „Az év ügyvédi irodája” díjat – immár második alkalommal, hiszen 2006-ban már részese volt ennek a rangos nemzetközi szakmai elismerésnek. Miért Önök kapták ismét a díjat?

A díjra pályázni kell, mégpedig olyan üggyel, amelynek lebonyolításában meghatározó szerepünk volt és az újdonság erejével hatott az adott piacon. Ez alkalommal a BorsodChem akvizíciójával pályáztunk.

A BorsodChem a pénzügyi válság miatt nehéz helyzetbe került, és arra kényszerült, hogy újratárgyalja hitelszerződéseit. A kínai Wanhua Industrial Group felismerte a kínálkozó lehetőséget, és szívesen felvásárolta volna a társaságot, hogy ezzel stratégiai pozíciót nyerjen az európai piacon. A BorsodChem tulajdonosa, a Permira kockázati tőke társaság azonban nem volt nyitott az értékesítésre. Ők is láttak még fantáziát a vegyipari cégben, és határozottan a BorsodChem adósságának átszervezésében gondolkodtak. Ezen a ponton vontak be minket az ügybe. A Wanhua elszánt volt, nem nyugodott bele az elutasításba, és a segítségünket kérte céljai eléréséhez.

Azt tanácsoltuk, hogy a Wanhua vásároljon a BorsodChem meglévő adósságából, és váljon így a BorsodChem hitelezőjévé, hogy beleszólhasson a restrukturálási folyamatba. A Wanhua ennek megfelelően csaknem a teljes mezzanin hitelállományt, továbbá a szenior hitelállomány jelentős részét megszerezte, amivel tárgyalóasztalhoz kényszerítette a Permirát.

Itt kapcsolódott be az ügybe a társasági jogi csoportunk, hiszen ekkor már kifejezetten a BorsodChem felvásárlása került napirendre. Budapest mellett a londoni, prágai, varsói, hongkongi és pekingi irodánk is dolgozott az ügyön, miközben több jogi terület szakértői is részt vettek a folyamatban.

Ez a díj annak elismerése, hogy jogi tanácsadóként meghatározó szerepünk volt egy olyan tranzakcióban, amely 2010-ben a leginnovatívabb volt Magyarországon.

 

Mióta tagja az irodának?

2000-ben kerültem az irodához, korábban a Martonyi és Kajtár Ügyvédi Irodában dolgoztam 6 évig. Azért választottam az Allen & Overyt, mert ez a cég tűnt a legmegfelelőbb környezetnek egy vezető tőkepiaci praxis felépítéséhez. Már az egyetemen elkezdtem a pénzügyi piacokkal foglalkozni. 1991-ben egy Budapest Bank/MOL közös ösztöndíjnak köszönhetően három hónapot tölthettem a Londoni Egyetemen, ahol betekintést kaptam az ottani tőzsdei szabályozásba, majd az ott megszerzett tudást fejlesztettem tovább 1994/95-ben az Oxfordi Egyetemen a Soros Alapítvány és az Egyesült Királyság közös ösztöndíjának támogatásával.

 

Aktívak a külföldi vállalkozók a magyarországi befektetői piac lehetőségeinek felkutatásában és szerepvállalásában?

A kép gyorsan és folyamatosan változik. A Lehmann-csődöt követő válság 2009 késő őszén kezdett enyhülni és egymás után jelentek meg a befektetők, akik jó lehetőséget láttak a krízis által megtépázott vállalkozások felvásárlásában.

2010-ben – a BorsodChem-tranzakción kívül – közreműködtünk a Ceres Zrt., a FiberNet Kommunikációs Zrt., a Profi Power, a Hungaro Casing és az Első Pesti Telefontársaság felvásárlásában, valamint az RTL részvényeinek értékesítésében. A magánnyugdíjpénztárakat érintő, év eleji jogszabály-módosítások azonban elbizonytalanították a befektetőket, hiszen ahol a magántulajdon szentségét nem tartják tiszteletben, ott senki nem érzi biztonságban a pénzét. Az azóta meghozott intézkedések, így különösen a devizahitelek előtörlesztésének szabályozása tovább rontotta a helyzetet. A potenciális vevők behúzták a fékeket, de arra is volt példa, hogy valaki inkább Lengyelországot választotta a magyarországi befektetés helyett.

 

Úgy tudom, hogy a jogi tanácsadás mellett időt szakít az „utánpótlás nevelésére” is. Ez hogyan működik pontosan?

Az ELTE Jogi Karán fakultatív tantárgy keretében a vállalkozásfinanszírozás, a vállalatfejlesztés különböző módozatait tanítjuk, megpróbáljuk megvilágítani az ügyletek mögött meghúzódó gazdasági racionalitást, milyen szerződéseket, jogi technológiákat kell hozzá használni stb. Tulajdonképpen azt mutatjuk be, amivel itt az irodában foglalkozunk és amit az egyetemeken nem tanítanak kötelező tantárgyként.

A munkatársainknak szóló irodai képzési programunk nagyon szervezett: egyrészt van az úgynevezett „Banking University” és a „Corporate University”, amelyeknek keretében a kollégák elutaznak két hétre Londonba és az ottani irodánkban sajátítják el a banki tranzakciókhoz szükséges szakmai fogásokat vagy a vállalatfelvásárláshoz kapcsolódó jogi ismereteket. Ezek mellett vannak egyéb szakmai és nem jogi témájú továbbképzéseink arról, hogy miként tudunk magasabb színvonalú szolgáltatásokat biztosítani az ügyfeleknek, vagy hogyan tudunk igazi csapatként együtt dolgozni kollégáinkkal.

 

Milyen feladatokat tartogat a jövő az Allen & Overy számára?

Amikor jött a válság, akkor sokan elbizonytalanodtak, hogy működőképes modell-e a globális világgazdaság. Majd azt láttuk, hogy a fellendülés éppen a fejlődő piac irányából jött. Ha nem lenne globális a világgazdaság, akkor maga a fellendülés, a kilábalás is sokkal nehezebben jött volna. A sikeres vállalkozások nemzetköziek, mi is ennek a piacnak vagyunk a résztvevői.

A mi szakmánk nem pusztán arról szól, hogy az angol, kínai vagy a német ügyfeleket szolgáljuk ki itt Magyarországon, hanem úgy gondoljuk, hogy itthon is felnőnek azok a vállalatok, amelyek terjeszkednek és bekapcsolódnak a globális gazdaság vérkeringésébe.

Nagyon sok teendőnk van, próbáljuk maximálisan kiszolgálni az ügyfeleinket, megfelelő jövőképet adni munkatársainknak – hogy jól érezzék magukat nálunk, izgalmas munkákban vegyenek részt, meg legyenek fizetve –, és fenntartani azt, hogy az ügyvédi iroda továbbra is sikeresen működjön.

Tovább építjük azt, amit elkezdtünk, pl. Szántó Tibor és Kőmíves Attila csatlakozásával egy rendkívül erős versenyjogi praxist hoztunk létre.

Az év ügyvédi irodája díj pozitív élményt, presztízst, komoly szakmai elismerést hozott számunkra, ami újabb erőt ad a mindennapi kihívásokhoz és talán egy megerősítést a meglévő ügyfeleinknek, mert a hosszú távú ügyvéd-ügyfél kapcsolatnak az a kulcsa, hogy jól tudjunk együtt dolgozni, megkapja az ügyfél a tökéletes szolgáltatást megfelelő ár-érték arányon és meglegyen köztünk az a bizonyos „kémia”, hogy jó érzés legyen együtt dolgozni.

Dr. Pál Edith


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.