Az Év Ügyvédi Irodája


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Két rangos elismerésben is részesült 2009-ben a Wolf Theiss ügyvédi iroda: a londoni The Lawyer magazin a Kelet-Európa és a Balkán legjobb ügyvédi irodája díjat neki ítélte oda, illetve az IFLR1000 Magyarországon az év ügyvédi irodájának minősítette őket. Dr. Faludi Zoltán, a Faludi Wolf Theiss irodavezető partnere szerint a kreativitás és innováció mellett erősségük az energetikai, valamint a regionális adójogi praxis. Dr. Faludi Zoltán1991-ben végzett a pécsi Janus Pannonius Egyetemen, 1994-ben a frankfurti Goethe Egyetemen szerzett diplomát. 1994 óta tagja…

Két rangos elismerésben is részesült 2009-ben a Wolf Theiss ügyvédi iroda: a londoni The Lawyer magazin a Kelet-Európa és a Balkán legjobb ügyvédi irodája díjat neki ítélte oda, illetve az IFLR1000 Magyarországon az év ügyvédi irodájának minősítette őket. Dr. Faludi Zoltán, a Faludi Wolf Theiss irodavezető partnere szerint a kreativitás
és innováció mellett erősségük az energetikai, valamint
a regionális adójogi praxis.

Dr. Faludi Zoltán
1991-ben végzett a pécsi Janus Pannonius Egyetemen, 1994-ben a frankfurti Goethe Egyetemen szerzett diplomát. 1994 óta tagja a Budapesti Ügyvédi Kamarának, 2007-től a Wolf Theiss Budapest irodavezető partnere, 2008 óta az Energetikai Állandó Választottbíróság elnöke, választottbírója, 2009-től a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett Állandó Választottbíróság választottbírója. Főbb szakterülete az energia és természeti erőforrások joga, a projektfinanszírozás, valamint a társasági jog (egyesülések és felvásárlások).

Az ügyvédi munkát nehéz objektív körülmények alapján értékelni. Az ügyfelek elismerése jelenti a legalapvetőbb visszajelzést, ez azonban szubjektív értékelés, ráadásul más szolgáltatási szektortól eltérően itt nincs minőségbiztosítási rendszer.

Az általában a nemzetközi irodák minősítésével foglalkozó intézmények az ügyvédi piaccal foglalkoznak, és alapvetően az ügyféli visszajelzések alapján rangsorolnak. A minősítés alapja többféle szempont lehet: az irodák közreműködésével lebonyolított ügyek, az ügyfélforgalom, az ügyfelek visszajelzései a szolgáltatás színvonaláról vagy a cég fejlődésének dinamizmusa. A minősítők különböző üzletágakat vesznek alapul, ezen belül csoportosítják az irodákat, országonként, regionálisan vagy nemzetközi szinten.

A jelentősebb minősítők között említhető a londoni The Lawyer magazin és az IFLR1000. Ide sorolható a Chambers, amely mintegy száz kutatót alkalmazva 1990 óta publikálja jogi szakmai ismertető anyagait, valamint azonosítja és minősíti a világ legjobb jogászait és ügyvédi irodáit a jogi szakmai képességek, a gondosság, a kereskedelmi éleslátás, az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatás színvonala és ár-érték aránya, határidők betartása és egyéb, az ügyfelek szempontjából meghatározó minőségi szempontok alapján. Megemlíthető e körben a Legal500 kiadvány, amelyben összesen több mint 90 ország jogi piacát, ügyvédi irodáit vizsgálják és értékelik, valamint a Mergermarket, amelynek elemzői Európa, Közel-Kelet, Észak- és Dél-Amerika, valamint Ázsia és Óceánia térségre fókuszálva építik fel az M&A specifikus adatbázisukat.

A Wolf Theiss 2009-ben két rangos elismerésben is részesült: a The Lawyer a Kelet-Európa és a Balkán legjobb ügyvédi irodája díjat neki ítélte oda, amelyet Barcelonában vehették át az iroda képviselői, illetve az IFLR1000 Magyarországon az év ügyvédi irodájának minősítette őket. Előbbi elismerés a nemzetközi ügyvédi irodának szólt, de az átadáskor is kiemelték, hogy a közép-kelet-európai dinamikus fejlődésükben jelentős közreműködést nyújtott a 2007 óta létező budapesti iroda.

Az 1957-ben alapított Wolf Theiss Közép- és Kelet-Európa egyik vezető jogi szolgáltatója, amely az elsők között fordított figyelmet a közép- és délkelet-európai régió üzleti érdekeire. Ennek eredményeként mára 12 teljesen integrált irodával rendelkezik Albániában, Ausztriában, Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában, illetve Ukrajnában, és több mint 320 jogász dolgozik helyi és nemzetközi, kereskedelmi és szolgáltató cégeknek, bankoknak és biztosító társaságoknak egyaránt.

A Faludi Wolf Theiss 2007 novembere óta van jelen a piacon, indulását követően dinamikus fejlődésnek indult. Jelenleg 24 fős jogi csapata prominens magyar és nemzetközi társaságoknak, bankoknak és befektetőknek, valamint magán- és állami intézményeknek nyújt jogi szolgáltatásokat komplex tranzakciókban és peres eljárásokban. A cég tevékenysége a kereskedelmi jog minden területére kiterjed, különös tekintettel az energiajog, a társasági jog, az ingatlanjog és a környezetvédelmi jog, a bankügyletek és finanszírozás, valamint a tőkepiaci ügyletek területére.

Az IFLR1000 elismerése már a Faludi Wolf Theiss budapesti irodának szólt, e minősítő a világ vezető, pénzügyi szektorban tevékenykedő irodáit mutatja be; világszerte több mint száz piacon elemzi és minősíti a szektor legjobb ügyvédi irodáit, a kutatómunkát három központból – New Yorkból, Londonból és Hong Kongból – végezve. Kizárólag a vállalati pénzügyek és a tranzakciós jog területére koncentrálnak, az egyes ipari szektorokat a jogi szakterületek keretében értékelik. A minősítés sávos rangsorolásban, régiónként, országonként és szakterületenként történik. Az irodák minősítése kizárólag független ajánlások alapján történik, és az az ügyfelek és a versenytársak véleményét tükrözi. Az értékelés szempontjai közé tartozik az ügyek összetettsége, az innováció, a szolgáltatás minősége és a határon átnyúló kapacitások.

Az innováció és a kreatív ügyvédi tevékenység egyrészt egy általános szemléletet jelent, másrészt a hagyományos praxistól eltérő megközelítést, ezek között említhető az energetikai szabályozás terén egy olyan új konstrukció kidolgozása, amely az energiakereskedő, -felhasználó és -termelő cégeknek jelentős megtakarítást eredményezett.

Dr. Faludi Zoltán szerint a magyar és régiós ügyfelek sokkal kreatívabbak, mint a külföldiek, ennek bizonyára szocializációs okai vannak. A nyugat-európai és tengerentúli irodák próbálnak adaptálódni, asszimilálódni a közép-kelet-európai régióhoz, ahol olykor fejletlenebb a jogi környezet. A mi gyökereink, dolgozóink és partnereink is „ide valósiak”, vagyis rendelkeznek a régióra jellemző társadalmi és jogi szocializációval, gazdasági és politikai kapcsolatrendszerrel – tette hozzá. Anyacégük, amely egy osztrák ügyvédi iroda bécsi központtal, behatóan ismeri a régiót, az osztrák befektetők pedig közelebbinek érzik Közép-Kelet-Európát, mint a tengerentúliak, ezért sokkal frissebbek, vállalkozókedvűbbek, mint más nemzetközi befektetők.

A Wolf Theiss olyan országokban is jelen van – így Albániában vagy Bulgáriában –, amelyek most mennek azon keresztül, amin 15 évvel ezelőtt Közép-Kelet-Európa. Jogrendszereiket az EU-hoz igazítják, egyre nő a transzparencia és a kiszámíthatóság, a gazdasági fejlődés pedig fogyasztási igénnyel párosul. Ezen országok gazdaságtörténeti szempontból ugyanazt azt utat járják be, mint két évtizeddel ezelőtt Magyarország, „a mi helyzeti előnyünk, hogy mi ezt már egyszer végigcsináltuk”.

A gazdasági válság természetesen régiónkban is érezhető, de különböző mértékben és különböző területeken. Az ingatlanpiacon komoly visszaesés volt megfigyelhető, ahol azonban jelentős infrastruktúra-fejlesztési igények vannak, mint a Balkánon, ott előbb talál magára a piac, mint Közép- vagy Nyugat-Európában. Vagyis ahol hiány van bevásárlóközpontból vagy irodaházból, ott e beruházásokat a válság közepén is inkább befejezik, mint ahol a tizedik vagy századik ilyen létesítmény épülne. Kevésbé érintette a visszaesés az energiaipart, a nagy értékű és hosszabb távra szóló projektekre allokált pénzek sem fogytak el. Emelkedett a perek és a választottbírósági eljárások száma, főként a félbemaradt beruházásokból, a kereskedelmi-szállítási szerződésekből adódó jogviták miatt. A banki szférában némi átmeneti csend után ismét növekvő aktivitás figyelhető meg, különösen a komplett banki portfóliók értékesítése terén.

A Wolf Theiss budapesti irodájának erőssége az energetikai, valamint a regionális adójogi praxis. Utóbbival kapcsolatban dr. Faludi Zoltán kiemelte, hogy arra azért fókuszálnak, mert az ügyfelek szeretik a tranzakciók során a jogi és az adójogi szolgáltatást úgymond „egy kézből” igénybe venni. Nyugat-Európában szakosodott adótanácsadó cégek mellett, tőlük függetlenül működnek jogi irodák, vagyis az ügyfél általában két tanácsadót is igénybe vesz. Közép-Kelet-Európában és a Balkánon más a gyakorlat, egy szolgáltatótól szeretik igénybe venni az ügyfelek a jogi és az adózási tanácsadást, ami nekik így egyszerűbb és kényelmesebb, felelősségi szempontból is. Az adójogi megoldások komoly tervezést, a helyi szabályok szintetizálását igényeli, mielőtt még az adott tranzakcióba belevágnának.

A Wolf Theiss ügyfélköre egyébként igen lojálisnak mondható, a régiót lefedő, és a helyi tudással felvértezett iroda ugyanis éppen olyan szintű szolgáltatást nyújt neki Budapesten, Prágában vagy Tiranában, mintha otthon volna.

Dr. Schmidt Gábor


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Élmény + Utazás + Kiállítás

A magyarok körében középpontban áll az utazás, az élményszerzés, s kialakulóban vannak új trendek is.

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.