Beatles-múzeum nyílik Egerben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2015 tavaszán nyitja meg kapuit Magyarország és egyben Közép-Kelet-Európa első Beatles-múzeuma.


Az első bejelentés minderről a híres Beatles-film, az „A Hard Day’s Night” jubileumi, premier előtti vetítésén hangzott el az Uránia Filmszínházban, 2014 végén. Az alkotás megszületésének 50. évfordulója tiszteletére digitalizált, 5.1-es hangzásban újrakevert filmváltozat került a nézők elé Londontól Budapestig, és ez adott alkalmat a szervezőknek a különleges bejelentésre. Azóta már megvan a pontos időpont is: 2015. május 15-étől lesz látogatható a különleges állandó kiállítás a Hotel Korona Eger épületében, Egri Road címmel (utalva az Abbey Road című album címére). A múzeumi relikviák két tulajdonosa, a tárlat két szervezője Peterdi Gábor és Molnár Gábor – utóbbi a Halhatatlan Beatles című könyv szerzője. Ők ketten évtizedek óta gyűjtik a liverpooli zenekar lemezeit, kiadványait. Molnár Gábornak a hatvanas évek végétől napjainkig több száz lemezt, DVD-t sikerült megszereznie, Peterdi Gábor pedig a hang- és videoanyagok mellett sok értékes, a zenészekhez kapcsolódó tárgyat, valamint könyvtárnyi szakirodalmat gyűjtött össze.

A két fanatikus Beatles-rajongó egy idő után úgy gondolta, gyűjteményük másokat is érdekelhet, s méltóbb helyre is költözhetne, mint hogy otthon őrizzék őket. Ezért kerestek méltó helyet számukra, és találták meg Eger belvárosában a szállodát és termeit, a Csiky Sándor utcában. A múzeumot a Hotel Korona Eger termeiben, illetve a pincéjében alakították ki, s hogy életszerűvé, élményszerűvé tegyék a tárlatot, a mai kornak megfelelő technikai színvonalon kívánják rajta végigvezetni a látogatót, egyben a világhírű zenekar történetének hű bemutatásával.

Ezért aztán a pincehelyiségben rövid, filmes bevezetőt követően kronológiai sorrendben, multimédiás falak segítségével mesélik el a Beatles-sztorit. Segítségükre vannak filmrészletek, korabeli híradók, koncert- és interjúrészletek. Mindez interaktív módon kerül az érdeklődő elé, egy-egy gomb megnyomásával. Persze a zenekar felvételeit is meg lehet hallgatni, csak egy fejhallgatót kell a fülünkre helyezni. A vitrinekben aztán megelevenedik a múlt: korabeli ruhadarabok, makettek, újságok, limitált kiadások, egyéb tárgyi ritkaságok tárulnak a szemünk elé. Az idősebbek számára a hatvanas évek újra átélhetővé válnak poszterekkel, zászlókkal, fali grafikákkal, bábukkal. Tanulmányozható a zenekar hangszereinek pontos mása is. Emellett különféle játékok várják a rajongókat, és nem marad el az élményfotózás sem.

A nagyvilágban hasonló múzeum csak a gombafejűek szülővárosában, Liverpoolban létezik, továbbá Halléban és Buenos Airesben nyílt Beatles-múzeum. Az egri kiállítás szervezőinek célja, hogy állandó tárlatuk felvegye a versenyt a másik hárommal, de ne vetélytársa, inkább partnere legyen e múzeumoknak. Pataki Gábor az Ügyvédvilágnak elárulta: elsőként a hallei múzeummal veszik fel a kapcsolatot, és szeretnének velük megállapodni, hogy tárgyak cseréjével gazdagítsák egymás kiállítását. A későbbiekben időszakos tárlatokra akár bérbe is lehetne venni egymás tárgyait.

A jövő tervei között szerepel a hatvanas évekhez, illetve a zenekarhoz kötődő személyek vendégül látása, koncertek szervezése is. Már megvan a múzeum hivatalos zenekara is, a The BlackBirds. A szerencsések az Uránia Filmszínházban az ötvenéves Beatles-film vetítései előtt már láthatták fellépni az együttest, mely mind külsejében, mind hangzásában tiszta Beatles. E tíz éve együtt játszó zenekar fennállása során már szinte a teljes Beatles-életművet feldolgozta.

Ha már popmúzeum, akkor itt érdemes megemlíteni, hogy már létezik egy részben hasonló múzeum az országban. Miközben a miskolci rock múzeum még csak terv, éppen egy esztendeje nyílt meg Angyalföldön a Magyar Rock Hírességek Csarnoka. A Radnóti Miklós Művelődési Központban nyolcszáz négyzetméteren valósult meg B. Tóth László DJ és rádiós műsorvezető álma. Az állandó kiállítás a hatvanas évek elejétől mutatja be a magyar rockzene történetét korabeli zenészrelikviák, plakátok, fotók, hangszerek segítségével. A szervezők valamivel könnyebb helyzetben voltak, hiszen a magyar rock legendák készségesen adományozták a múzeumnak becses hangszereiket, kedves tárgyaikat.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Nem csak a húszéveseké az online világ

Növekvő ütemben terjed az internethasználat az idősebbek körében, bár a szépkorúak továbbra is lemaradásban vannak a fiatalabbakhoz képest. Egyebek közt ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss felmérése, amely az életkoron túl a nem, az iskolázottság, valamint a munkavégzési és a háztartásbeli körülmények internethasználatra gyakorolt hatását is vizsgálta.