Egy nő iPhone-os kalandjai a Codex Europa-val


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iPhone viszonylag új jelenség, és mint ilyen, széles rajongótáborral rendelkezik. Érintőképernyős kialakítása, hosszúkás, sima formája mágikus eleganciát, titokzatosságot sugároz, érintése pedig maga az élmény. Tulajdonosa fontosnak, különlegesnek, trendinek érezheti magát készüléke segítségével – ez a telefon egyszerűen feltűnő. Valószínűleg nincs két egyforma készülék a világon, a letölthető szoftverek, app-ok segítségével mindenki egyedivé alkotja telefonját. Az iPhone tényleg mindenhol ott van. Láthatjuk kétgyerekes háziasszonyok kezében bevásárlás közben, egyiptomi szállodai recepciósnál, informatikusok számítógépe mellett, ügyvédek zsebéből kandikál ki a tárgyalóteremben és…

Az iPhone viszonylag új jelenség, és mint ilyen, széles rajongótáborral rendelkezik. Érintőképernyős kialakítása, hosszúkás, sima formája mágikus eleganciát, titokzatosságot sugároz, érintése pedig maga az élmény. Tulajdonosa fontosnak, különlegesnek, trendinek érezheti magát készüléke segítségével – ez a telefon egyszerűen feltűnő. Valószínűleg nincs két egyforma készülék a világon, a letölthető szoftverek, app-ok segítségével mindenki egyedivé alkotja telefonját.

Az iPhone tényleg mindenhol ott van. Láthatjuk kétgyerekes háziasszonyok kezében bevásárlás közben, egyiptomi szállodai recepciósnál, informatikusok számítógépe mellett, ügyvédek zsebéből kandikál ki a tárgyalóteremben és felbukkan New Yorki-i helyszínelés közben Stella Bonasera nyomozó kezében is. Az ötéves lányom is imádja az „Almát”, pillanatok alatt megtanulta kezelni, élvezi az érintőképernyő által nyújtott speciális képi effekteket.

Ezek után azt gondolhatnánk, hogy az iPhone unatkozó gyerekek és sznobságra hajlamos felnőttek játékszere. Előfordul persze ez is, de valójában sokkal több ennél.

Mire jó az iPhone? Természetesen mindenre, amit egy telefontól manapság elvárhat az ember, vagyis telefonálhatunk, szöveget és képeket küldözgethetünk, e-mailezhetünk vele.

A Safari lehetővé teszi, hogy ugyanúgy netezhessünk, mintha a számítógépünket használnánk, sőt, a megjelenített weboldalakat álló, vagy fekvő irányultságban egyaránt megtekinthetjük, ami elég komplikált lenne egy közönséges PC-n. A Főképernyőről elérhetjük a világ nagy városainak időjárási adatait, akár hat napra előre. Kiválóan Skype-olhatunk vele, akár élőszóban, akár chaten, az Apple által ajánlott támogatás teljesen iPhone barát.

A Beállítások számos extrát tartalmaz, mellyel személyre szabott készüléket generálhatunk magunknak. Az alapvető beállításokon kívül, mint a csengőhang, szolgáltató, értesítések módja, hálózat beállítása, háttérkép az iPhone tartalmaz egy repülőgép üzemmód beállítási lehetőséget, mely kikapcsolja a készülék vezeték nélküli funkcióit, annak elkerülésére, hogy megzavarja a repülőgép működését. Azonban amennyiben speciális rendelkezések nem tiltják az adott területen, a repülés ideje alatt is lehetőségünk van zenét hallgatni, videót nézni, jegyzeteket, hangfelvételt és fényképeket készíteni, naptárt és számológépet használni, azaz szórakozni és dolgozni egyaránt.

Működik fényképezőgépként és iPod-ként, beépített óra, naptár, iránytű, magas fényerejű zseblámpa és térképek segítenek eligazodni a mindennapok útvesztőiben. Egy gombnyomással, bocsánat érintéssel elérhetjük a YouTube videóit és a legfrissebb tőzsdei árfolyamokat egyaránt. A Nike + iPod program aktiválásával futó, vagy gyalogló edzéseink során azonnali visszajelzést kapunk az elért sebességről, távolságról, eltelt időről és az elégetett kalóriákról.

Már Guiness rekord is köthető az iPhone-hoz, valakinek sikerült küldenie több, mint 662 000 sms-t egyetlen hónap alatt egy iPhone 3GS-ről. A számla 12 000, mindkét oldalra nyomtatott oldalból állt.

Az utóbbi időben a szoftverfejlesztő cégek is felfedezték az iPhone-t, mint újfajta felületet.

Sorra születnek meg a kimondottan erre a készülékre szánt fejlesztések, melyekhez hasonlóak korábban csak a PC-ken futottak. Ezek egy része tanító, oktató szoftver, recept-, kép- és zenegyűjtemény és persze hatalmas mennyiségű játék. A játékfejlesztők merészen, ötletesen használják ki a készülék érzékelőit. Hihetetlen sebességgel és érzékenységgel reagál a legkisebb, bármely irányú forgatásra, döntésre, rázásra. Kockapóker, csúszda, autóverseny, flipper, csak néhány a számtalan lenyűgöző játékprogram közül. Legújabb felfedezésként azt bizonyították be, hogy a készülék által generált fehér hang alkalmas csecsemők megnyugtatására is.

Elkészült az első iPhone kompatibilis autó is a „gombhoz a kabátot” gondolatot követve. A frankfurti autókiállításon mutatták be a Lexus LF-Ch koncept autót, melynek fejtámlájába dokkolható az iPhone, ahol speciális Lexus-os külsőt felvéve továbbra is használható arra, amire korábban is, azaz lehet filmet nézni, zenét hallgatni, vagy netezni.

A szórakoztató műfaj mellett lassan komolyabb témában is megjelentek fejlesztések, melyek számos területen segíthetik a mindennapi munkát.

Az egyik legfrissebb a Wolters Kluwer csoporthoz tartozó CompLex Kiadó által készített EuCodex.

A Codex jogászoknak, ügyvédeknek készült, jelenleg 11 európai ország (Ausztria, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország, Svédország) legfontosabb törvényeit gyűjti egybe eredeti nyelven és néhány esetben angol fordításban is.

Megtalálhatjuk az adott ország Alkotmányát, illetve alaptörvényeinek gyűjteményét, Polgári és Büntető Törvénykönyvét, Szakszervezeti törvényeit, a Munka Törvénykönyvét, a perrendtartás és a büntetőeljárás menetét. Elolvashatjuk az aktuális adótörvényeket mind a személyi, mind a vállalati területen, részletesen megismerhetjük a társasági és osztalékadó törvényeket és az adózás menetét. Mindent megtudhatunk a fenti 11 EU ország társadalombiztosítási nyugellátásáról, könnyen eldönthetjük hol szeretnénk majdan nyugdíjasok lenni.

Megismerhetjük a jövedéki törvényeket, a kereskedelem, a gazdasági társaságok működését szabályozó törvényeket.

Összehasonlíthatjuk az országok pénzmosás és terrorizmus ellen hozott törvényeit, és a szerzői jogokról szóló törvényeket megismerve eldönthetjük, melyik országban a legjobb rocksztárrá, vagy elismert költővé válni.

A jelenlegi 11 ország nem a végső szám, a Complex Kiadó folytatja a fejlesztést, terveik szerint idővel az „Eu” a teljes Európát fogja jelenteni, sőt, a nem túl távoli jövőben akár kontinensünkön kívüli országok törvénygyűjteménye is részévé válhat.

Európa egyre kisebb, egyre több vállalat, ügy és per húzódik több határon át.

Hogyan is működik a bíróság Rómában? Mennyi az áfakulcs Berlinben? Milyen szakszervezeti jogok vannak Stockholmban? Gondolom ezekre a kérdésekre kevesen tudják kapásból a választ, ha igen, mélységes tiszteletem az Övék. A többieknek nagy segítség lehet az EuCodex.

A megoldás egyszerű: szerezni egy iPhone-t (ha véletlenül még nem lenne), majd letölteni a Complex EuCodex-ét. Munkaidőben hasznos segítség, munka után elegáns és mókás kiegészítő.

Sáfrányos Erika

 

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket az ÜgyvédVilág III. évfolyamából:

Jogtár kiegészítések ügyvédekre szabva
Jogtár kiegészítések ügyvédeknek – Fizetési meghagyás kiegészítés
Jogtár kiegészítések ügyvédeknek – Bírósági végrehajtás/Ügyvédi hivatás
Jogtár kiegészítések ügyvédeknek – Büntetőjog kiegészítés, hatáskör és illetékességi mutató
CompLex szoftverek
CégkompLexus – Gyöngyszemek a Céghírek adatbázisából
Új szoftver a turpis cégek nyomában – Cégfigyelő mesterfokon
Itt az akta, hol az akta, ad acta…
E-polgár e-világban e-kérdések körül
Ügyvédi Iroda – ügykezelés a 21. században
Officium – A jogügyletek biztonságát támogató szoftver


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.