Egy rocksztárjelölt jogász


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dr. Auer Márton 1986. április 6-án született Budapesten. Oklevelét az ELTE Jogi Karán szerezte. Jelenleg a Dr. Bárdos Péter ügyvéd irodájában dolgozik. Főként gazdasági jog és a társasági jog érdekli. Ebben kíván szakosodni. A Rorschach nevű rockzenekar énekese. Szabadidejében sportol (foci, fallabda, télen síelés), zenél és főz. Kedvenc étele a borjústeak. Kedvenc étterme a Marcello Pizzéria és a Centrál Kávéház. Folyékonyan beszél angolul, ért és ír oroszul. Hogy érzed magad a dr. Bárdos Péter ügyvéd irodájában? 2009-ben államvizsgáztam a budapesti…

Dr. Auer Márton
1986. április 6-án született Budapesten. Oklevelét az ELTE Jogi Karán szerezte. Jelenleg a Dr. Bárdos Péter ügyvéd irodájában dolgozik. Főként gazdasági jog és a társasági jog érdekli. Ebben kíván szakosodni. A Rorschach nevű rockzenekar énekese. Szabadidejében sportol (foci, fallabda, télen síelés), zenél és főz. Kedvenc étele a borjústeak. Kedvenc étterme a Marcello Pizzéria és a Centrál Kávéház. Folyékonyan beszél angolul, ért és ír oroszul.

Hogy érzed magad a dr. Bárdos Péter ügyvéd irodájában?

2009-ben államvizsgáztam a budapesti ELTE Jogi Karán, ahol dr. Bárdos Péter volt a polgári jog államvizsga vizsgabizottságnak az elnöke. Miközben a folyósón izgatottan vártam az eredményhirdetésre, odalépett hozzám és arra kért, hogy az eredményhirdetés után várjam meg. Hirtelen összeszorult a gyomrom, azt hittem, hogy arról lesz szó, hogy meg fogja magyarázni, hogy miért buktam meg, de nem ez történt. Átnyújtotta a névjegykártyáját és megkérdezte, hogy mik a terveim, lenne-e kedvem ügyvédjelöltként nála dolgozni. (Korábban mi nem találkoztunk, nem tanított engem a tanár úr és ilyen megkeresést még soha nem kaptam.) Én nagyképűen azt válaszoltam, hogy nem szeretnék ügyvéd lenni. Ennek ellenére elmentem hozzá egy interjúra és gyakorlatilag az államvizsgát követő második héten már nála is dolgoztam. Bárdos ügyvéd úr hozzáállása a szakmához, az emberszeretete, az egész iroda hangulata módfelett meggyőzött, hogy vele dolgozzak és utólag úgy gondolom, hogy jól döntöttem.

Nagyon szeretek itt dolgozni, egyetlen ügyvédjelölt vagyok az irodában. Hatalmas könyvtár áll rendelkezésemre, szakkönyvek, kommentárok, szakfolyóiratok, minden adott ahhoz, hogy jó munkát végezhessek, szakmailag fejlődjek. Egyébként, ha azt mondanám az ügyvéd úrnak, hogy szükségem lenne valamilyen könyvre, mert abban találom meg a kutatásaimhoz a leírtakat, akkor ő biztosan mindent megtenne, hogy hozzájussak.

Határozott véleményem van a magyar gazdasági szabályozásról, gazdasági ítélkezésről. Tudnék javasolni pontokat, hogy mit hogyan lehetne változtatni, hogy előnyére váljon a gyakorlatnak. Ez az a terület, amivel foglalkozni szeretnék. A gazdasági jog, meg a társasági jog érdekel leginkább. Szakosodni kell. Érdekesebb egy területen belül mélyebbre ásni és annak szakértője, szakjogásza lenni, mint minden jogterületen egy kicsit jónak lenni. A nagy ügyvédi irodák is azokat keresik, akik valamilyen jogterületre szakosodtak, jó szakemberek a saját területükön, esetleg szakfolyóiratokban publikáltak, több nyelvet beszélnek stb.

Ez a 3 éves ügyvédjelölti időszak az egyetemi évek kinyúló keze. Úgy fogom föl, mint egy tanulási lehetőséget és igyekszem ezt a legjobb tudásom szerint tökéletesíteni. Az első két hónap nem volt egyszerű, hozzá kellett szokni, hogy minden reggel be kell jönni az irodába, komolyan kell venni a munkát, fokozatosan fejlődni és bizonyítani kell. Korábban 10 hónapig dolgoztam egy másik ügyvédi irodában gyakornokként, nem volt teljesen idegen ez a pálya, képben voltam, hogy mi az, hogy beadvány és hogy néz ki, hol van a Bíróság, a Földhivatal stb. Nem mondanám, hogy egyből a mélyvízbe dobtak, de rövid időn belül úgy gondolom fontos része lettem az irodának.

Ha jól tudom inkább rocksztár szerettél volna lenni, mint ügyvéd. Él még ez a vágy? Jelenleg hogyan képzeled el a jövődet?

Gimnazista koromban akartam rocksztár lenni, de hamar rá kellett jönnöm, hogy ez sem anyagilag, sem másképp nem fog működni. 15 éves koromban az egyik osztálytársammal meg egy évfolyamtársammal kitaláltuk, hogy hobbiszinten zenélni fogunk és megalapítottuk a Rorschach nevű zenekart. Lassan 8 éve zenélünk együtt, számos koncerten, rendezvényen, fesztiválon felléptünk.

Milyen fajta zenét játszotok és hol nézhet meg a közönség?

Éppen egy nagyszabású lemezbemutató koncertre készülünk, amely valamikor tavasszal lesz sok-sok meghívott zenésszel, énekessel, háttérénekessel, táncossal. Korábban a Fészek Klubban léptünk fel, de ez most változott. Reméljük, hogy az új hangzóanyagunk és némi médiatámogatás segítségével eljuthatunk komolyabb fesztiválokra is idén. A zenei stílusunk az underground pop rock, de mi ezt – a kor igényeinek megfelelve – indie rocknak hívjuk. Egyszer felléptünk az ELTE gólyatáborban is. Aznap nagyon esett az eső, mindenki az ezer főre tervezett sátorba próbált bemenekülni. Úgy alakult, hogy 600 fiatalnak játszottunk. Őrületes buli volt.

Dr. Bárdos Péter ügyvéd is nagy zenerajongó. Igaz ő a klasszikus zenét kedveli, de azért gondolom, megvan a közös téma. Szoktatok zenéről beszélgetni?

Bárdos Ügyvéd úrral mindenről lehet beszélgetni. Az autóban a bíróság vagy bármilyen megbeszélés helyszíne felé nemcsak az ügyekről beszélgetünk, hanem emberközeli témákról, zenéről, irodalomról, miközben a háttérben halkan szól a zene. Munka közben néha itt az irodában is hallgathatok zenét, ez még segít a munkámban is. A zeneszeretet összeköt minket. Kéthavonta, péntek délutánonként „kulturális délutánt” tartunk az irodában, ahol szendvicsek és némi ital kíséretében az iroda összes dolgozója irodalomról, zenéről, filmről beszélget. (Mindenki elolvas egy adott könyvet vagy megnéz egy filmet és ezeket szoktuk átbeszélni.)

Édesapád dr. Auer János is ügyvéd. Örül, hogy a családi hagyományt folytatod?

Igen, édesapám korábban ügyvédként dolgozott, jelenleg jogtanácsos. Baráti körének nagy része is ügyvéd, a jogi egyetemi csoporttársaiból került ki.

Nagynéném, dr. Albert Mária és keresztapám dr. Keresztes Tamás is ügyvéd. Keresztapámtól például a szakmának olyan részeit ismerhettem meg, amit nem oktatnak az egyetemen: professzionális hozzáállást és a klasszikus értelemben vett szakmaiságot.

Gyerekkoromban gyakran jártak hozzánk kártyázni édesapám egyetemi csoporttársai, barátai, de a családi eseményeken is magas volt a jogászok aránya. Mindig ott sündörögtem körülöttük és soha nem értettem, hogy miről beszélnek. 12 éves koromban kitaláltam, hogy színész, űrhajós, régész vagy egyiptológus leszek, de amikor elérkezett az érettségi időpontja apám viccesen kijelentette, hogy ha nem a jogi pályát választom, akkor nem fogja finanszírozni a tanulmányaimat. Ezt nyilván nem gondolta véresen komolyan, de azóta tudom, hogy csak nekem akart jót. Ezzel a pályám tulajdonképpen el is dőlt, de egy pillanatig sem bántam meg, hogy a jogi pályát választottam.

A zenélésen kívül van egy másik hobbid is, mégpedig a főzés.

Van egy húgom, aki a budapesti Pető Intézet főiskoláján konduktor hallgatóként tanul és dolgozik, mozgássérült gyerekekkel foglalkozik. Nagy vágya, hogy egy nap saját konduktor központot nyisson és ennek a jogi hátterét én intézzem. Szabadidőben a sportolás mellett és tévénézés helyett szeretünk főzni, mondhatni gasztrománok vagyunk a húgommal. Összedobjuk a pénzt, veszünk minőségi alapanyagokat és elkészítjük a finom ételeket a családnak. A húgomé a sütis vonal, én a húsokat meg a leveseket készítem el. Néha unokatestvéreimmel is összeülünk, kisorsoljuk, ki melyik fogást fogja elkészíteni és nekilátunk főzni. Jókat szórakozunk.

Dr. Pál Edith


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Nem csak a húszéveseké az online világ

Növekvő ütemben terjed az internethasználat az idősebbek körében, bár a szépkorúak továbbra is lemaradásban vannak a fiatalabbakhoz képest. Egyebek közt ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss felmérése, amely az életkoron túl a nem, az iskolázottság, valamint a munkavégzési és a háztartásbeli körülmények internethasználatra gyakorolt hatását is vizsgálta.