Glenn Close és a példakép


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ismét díjazták Glenn Close alakítását a határozott, céltudatos, ugyanakkor gyűlölt büntetőperes New York-i ügyvédnő megformálásáért. 2009. szeptember 20-án másodszor is megkapta az amerikai televíziós díjak legrangosabbikát, az Emmyt. Újra képernyőn A sorozat első évadát a TV2 már sugározta, de ezúttal 2009. október 6-án este, dupla epizóddal kezdte vetíteni újra az AXN televíziós csatorna. Így, aki lemaradt a Glenn Close, Rose Byrne, Zeljko Ivanek és Tate Donovan főszereplésével futó sorozatról, most pótolhatja lemaradását, és egyben készülhet a következő évadokra, melyek minden…

Ismét díjazták Glenn Close alakítását a határozott, céltudatos, ugyanakkor gyűlölt büntetőperes New York-i ügyvédnő megformálásáért. 2009. szeptember 20-án másodszor is megkapta az amerikai televíziós díjak legrangosabbikát, az Emmyt.

Újra képernyőn
A sorozat első évadát a TV2 már sugározta, de ezúttal 2009. október 6-án este, dupla epizóddal kezdte vetíteni újra az AXN televíziós csatorna. Így, aki lemaradt a Glenn Close, Rose Byrne, Zeljko Ivanek és Tate Donovan főszereplésével futó sorozatról, most pótolhatja lemaradását, és egyben készülhet a következő évadokra, melyek minden bizonnyal láthatók lesznek a magyar csatornákon.

A hatalom hálójában (Damages) című, nagy tétre menő New York-i pereskedések világában játszódó törvényszéki sorozat második évadában is kiemelkedő színészi teljesítményt nyújtott a 62 éves színésznő. A 2007-ben bemutatott első évad után tavaly előbb Golden Globe-szobrocska lett a jutalom (a legjobb színésznő televíziós drámai sorozat kategóriában), majd Emmy-díj, melyet idén megduplázott.

A nézők az egyszerre nagyra tartott és gyűlölt büntetőperes ügyvéd, Patty Hewes (Glenn Close) és a fiatal, simulékony, ambiciózus pártfogoltja, Ellen Parsons (Rose Byrne) feszültségekkel teli életét követhetik nyomon. A sztori szerint Ellen megbízatást kap Arthur Forbisher (Ted Danson) milliárdos perbe fogására, akit azzal vádolnak, hogy sötét, illegális ügyleteknek köszönhetően hatalmas vagyonra tett szert, miközben alkalmazottait a csőd szélére juttatta. Az okos, de naiv Ellen hamar ráérez, mit jelent nyerni bármi áron, ám arra is, hogy olykor emberéletek forognak kockán. Az ügyvédnő mindig az igazságért harcol, de a kiderítéséhez vezető úton nem válogat a bevetendő eszközökben. Gyűlöli is ezért a szakma, ám a volt és a leendő ügyfelek között nagy népszerűségnek örvend, különösen a hatalom birtokosaival szemben sikeres küzdelmei miatt.

Patty Hewes, a kíméletlen ügyvédnő szerepét mintha a nemesi származású, greenwichi születésű színésznőre szabták volna: okos és kemény minden helyzetben. Mintha játékos lenne a hatalom és a jog útvesztőiben, aki ismeri a felsőbb körök szabályait, melyet aztán saját javára tud fordítani. Tárgyalóképessége elsőrangú, sem riválisai, sem ellenfelei nem tudnak versenyre kelni vele. A filmes szakemberek úgy látják, Close kiváló játéka mellett a sorozat előnyére válik az is, hogy a forgatókönyvírók az igazságügyet nem a bűnüldözés, hanem a jog oldaláról közelítették meg.

A színésznő sokat készült a szerepére, alapos kutatómunkát is végzett. Erről így vall: „Amikor a sorozat írói azzal kerestek meg, hogy olyannak kellene lennie Pattynek, mint egy David Boyce nevű ügyvédnek, egyből tiltakoztam, mert női karaktermodellt szerettem volna. Ha egy férfi lenne előttem a példa, az mindent megváltoztat, és a férfiként viselkedő nőt egy idő után úgyis leszajházzák. Épp ezért nagyon izgatott voltam, mikor találkozhattam a szakma csúcsán dolgozó jogásznőkkel… Többször is hosszan beszélgettem sikeres és befolyásos New York-i ügyvédnőkkel, és sok egyedi kérdést tettem fel nekik. Engem ugyanis a sztoriban az vonzott leginkább, hogy Petty Hewes nő, aki felépítette a semmiből ezt az ügyvédi irodáját, teljesen egyedül egy férfi-centrikus, férfiak által dominált társadalomban. Nem tudom pontosan, mi mindent is tett meg azért, hogy eljusson oda, ahol most tart, de biztos vagyok benne, hogy rengeteg harcot kellett megvívnia.”

Az első ügyvédnő, akivel Glenn Close megismerkedett, Mary Jo White volt. Ő a Ground Zero területén volt kerületi ügyész, nyolc éven át. „Mary körülbelül 140 cm magas, és a szakma emblematikus alakja, nagyon kíváncsi voltam a személyes találkozóra – meséli a színésznő. – Elmondta, hogy a nemi kérdések sosem voltak lényegiek számára. Ezt el is tudom képzelni, mert elképesztően elhivatott személyiség. Különválasztja az ambíciót a versenyszellemtől, amit én a mai napig nem nagyon tudok megtenni. Mary nem tartotta magát ambiciózusnak, ellenben nagyon is versengő volt. Tehát Patty személyiségébe is ezt ültettem át, és így a karakterem számára is a győzelem a legfontosabb ebben az eléggé férfiak uralta szakmában.”

A nemek és a hatalom viszonya nagyon érdekelte Close-t: „Egy hatalommal rendelkező nőt mindig másképp ítélnek meg, mint egy hatalmi pozícióban lévő férfit. Az utóbbit természetesnek vesszük, mert a férfiak évszázadok óta irányítanak, és sokan még ma is rémisztőnek tartják, ha egy nő osztja a parancsokat.”

Az Egyesült Államokban 2009 elején kezdték vetíteni a sorozat második évadját, de már javában forgatják a harmadik évad részeit, melyek 2010 januárjától láthatók az óceán túlpartján.

És hogy miért szeretik a nézők az epizódokat, és mitől ennyire izgalmas a sorozat? Erre így felel az ügyvédnőt alakító színésznő: „Azt hiszem, attól, ahogyan feltárul a történet, ahogyan azon morfondírozunk, ki lehet bűnös, és ki ártatlan. Maga a történetmesélés módja fantasztikus. A hihetetlenül összetett karakterekkel és az idegfeszítő gyilkossági rejtéllyel az alkotók igazán újat hoztak a műfajba…”

A jogásznő, aki vádat emelt Osama Bin Laden ellen

A Glenn Close alakította ügyvédnő alakját részben Mary Jo White határozott személyisége és kivételes karrierje ihlette A hatalom hálójában című tévésorozatban. A színésznővel egyidős, 62 esztendős White személyében először került nő Amerika egyik legfontosabb jogászi posztjára. New York déli körzete (Manhattan, Bronx, további hat külkerület) ügyészségének vezetésével Bill Clinton elnök bízta meg 1993-ban. Vezető ügyészként egy több mint kétszáz jogászt foglalkoztató hivatalt irányított. A tisztséget nyolc évig betöltő jogásznő olyan eseteket vitt sikerrel a bíróság elé, mint az 1993-as World Trade Center elleni, vagy az egyiptomi vallási vezető, Omar Abdel Rahman sejk elleni merénylet gyanúsítottjait. Az ő nevéhez fűződik az 1998-as kelet-afrikai székhelyű amerikai nagykövetség ellen elkövetett merényletben részt vevő Oszama bin Laden és további húsz merénylő perbe fogása is. White a kelet-afrikai merénylet után az ügyön dolgozó jogászcsapatnak intézte az azóta elhíresült mondatot: „Nincs többé biztonságos búvóhely a terroristák számára!” Ekkor határozta el, hogy bíróság elé visz minden egyes embert, aki részt vett ebben a szörnyű merényletben, amely több száz ártatlan ember halálát okozta.

Kollégái elismerik akaraterejét, energikus, okos személyiségét, mellyel kivívta magának a kemény és kíméletlen jogásznő titulusát. A felső üzleti körök Wall Street-i pereit, nemzetközi műkincslopásokat, rendőrségi korrupciót, drogcsempészetet, terrorizmust érintő ügyeket tárgyaló jogásznő hivatali ideje alatt kezdett el szorosan együttműködni a New York-i ügyészséggel az FBI terrorellenes osztálya.

A pszichológiából és jogból diplomázó White egy szövetségi bíróság tisztviselőjeként kezdte jogi pályáját, majd később az általa vezetett Dél-New York-i ügyészségen dolgozott. Ezt követően tizenegy évig magánpraxisban dolgozott, majd visszatért a közszférába: a Kelet-New York-i Ügyészségi Hivatal vezető-helyetteseként tevékenykedett, 1993-ban innen helyezték a déli körzet vezetői posztjára.

Érdekesség, hogy magánélete is hasonlóságot mutat a tévésorozat ügyvédnőjének családi helyzetével: férje, egy New York-i cég résztulajdonosa, házasságukból egy fiuk született, akárcsak a sorozatbeli „ügyvédkollégának”.

Falus Tamás


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára.