Golfozás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amíg húsz éve csak filmeken találkozhattunk a furcsának tűnő hóbort művelőivel, ma már nem kell messzire utazni, hogy golfpályát találjunk. Bár egyes hírek szerint néhány golfklub érdeklődés hiányában a csőd szélére került, a sportágat kedvelőknek nem kell aggódniuk, maradt talpon elég. A II. világháború előtt élénk golfélet volt Magyarországon, női Európa bajnokot is fel tudtunk mutatni. A háború után betiltották – a munkás-paraszt kormány filozófiájába nem fért bele ez az úri huncutság –, de a nyolcvanas évek végén megépülhetett az…

Amíg húsz éve csak filmeken találkozhattunk a furcsának tűnő hóbort művelőivel, ma már nem kell messzire utazni, hogy golfpályát találjunk. Bár egyes hírek szerint néhány golfklub érdeklődés hiányában a csőd szélére került, a sportágat kedvelőknek nem kell aggódniuk, maradt talpon elég.

A II. világháború előtt élénk golfélet volt Magyarországon, női Európa bajnokot is fel tudtunk mutatni. A háború után betiltották – a munkás-paraszt kormány filozófiájába nem fért bele ez az úri huncutság –, de a nyolcvanas évek végén megépülhetett az első pálya, főként nyugati vendégekre alapozva.

Ma körülbelül háromezren golfoznak aktívan, köztülük 4–500 az igazolt versenyző junior, felnőtt, senior kategóriában. Egyébként pár napja ért véget a Senior Európa Bajnokság Magyarországon.

A golf legfontosabb játékszabályai könnyen elsajátíthatók. Először a pálya részeivel kell megismerkedni, ezek: elütő (tee), maga a pálya (fairway), és a labdagurítási mező (green).

A pálya 18 lyukból áll, ezt általában 72 ütésből tudja teljesíteni az úgynevezett „scratch” játékos. Magyarországon ilyen minősítéssel kb. 10-en vannak a fiatalok és oktatók (pro) között.

A többieknek egy handicap rendszer alapján több ütésből kel teljesíteniük. A HPC 0–36-ig terjed, a kezdő játékosok handicapje 36.

A pálya általában 4 db. PAR 5, 4 db. PAR 3 és 10 db. PAR 4-esből áll. A PAR 4 azt jelenti, hogy 4 ütésből kell teljesíteni a pályát, ez 2 ütésből és 2 gurításból áll.

Általában a kezdőütés (PAR 3 kivételével) 180–250 m hosszú, utána jön a közelítő ütés 100–200 m hosszan. Néha szükséges egy további rövidebb ütés 20–90 méterről. Ezután jön a gurítás.

Alapvető szabály: ott játsszuk meg a labdát, ahol fekszik. A pályán vannak víz- és homokakadályok. Ha nem tudjuk megütni a labdát valami miatt, akkor igénybe vehetünk könnyítést, büntető ütés terhe mellett.

A golfozásnak is megvannak az alapvető viselkedési szabályai: csendben kell lenni a pályán, és amikor a másik üt, nem lehet közvetlenül mellette állni, mozogni. Ne szemeteljünk, ha kiütjük a gyepet, akkor vissza kell rakni, és ki kell javítani a labda által ütött lyukat! A homokot magunk után el kell gereblyézni! Legalább olyan állapotban kell elhagyni a pályát, ahogy kaptuk! Figyelni kell a többi játékosra, ha véletlenül a másik felé ütjük a labdát, akkor hangosan figyelmeztessük!

Bár a filmeken a legtöbb golfjátékos fura maskarát visel, azért az öltözködési szabályokat nem veszik annyira szigorúan. Farmerben nem illik megjelenni, helyette húzzunk fel egy kb. térdig érő rövidnadrágot. A férfiaknak galléros póló a javasolt, a nőkön ujjatlan póló is lehet. A nagyon rövid szoknya, „forrónadrág” semmiképp sem fér bele a golfdivatba.

Ne feledkezzünk meg a várható költségekről sem: egy kezdő készlet 80–120 ezer forintba kerül, egy jó golfozó készlet minimum félmillió forint. A golfcipő 20–40 ezer forintból úszható meg. A labda ára 150–300 forint (ebből el lehet hagyni jópárat a kezdőknek egy körön, a jó golfozó is elhagy egyet-egyet néha), a jobb labdák az 500–1300 forintot is elérik.

Éves pálya bérlet: 200–500 ezer forint, ennyiért egy évig korlátlanul használhatjuk az adott klub pályáját. Ahhoz, hogy a golfpályát használhassuk, el kell végezni egy pályaalkalmassági tanfolyamot is, ennek az ára 100–200 ezer forintig terjedhet.

Az oktató díja 7–12 ezer forint/óra, a komplett kezdő tanfolyam ára 50–70 ezer forint.

Idegen pályán egyszeri játék, amely során 18 lyukat használhatunk, kb.4,5–6 órán keresztül: 8–15 ezer forint hét közben, 12–20 ezer forint hétvégén. Gyakorló pályán egy kosár labda bérlése 800–1200 forint (36–50 labda).

Végül, még mielőtt megrettennénk a fenti számoktól, hallgassuk meg egy szenvedélyes golfozó önvallomását:

„ Azért imádom a golfot, mert:
– gyönyörű gondozott a környezet, a pályák kialakítása a meglévő természetri szépségre épül,
– csönd, béke nyugalom vesz körül,
– kikapcsol, nem tudok másra gondolni a pályán, mint arra, hogy hogyan fogom a pár száz méterre lévő kis lyukba (10 cm az átmérő) ütni a labdát,
– mindezért hajlandó vagyok sokat edzeni, gyakorolni.”

Bodolai László


Kapcsolódó cikkek