Itt és így fürödhetünk a Dunában


Huszonkét, strandolásra alkalmas helyszínt jelöltek ki a Dunánál, ahol 2023 nyarán biztonságosan lehet megmártózni a folyóban, megfelelő szabályok betartása mellett.

Az elmúlt júliusi kánikulai hetek híre volt, hogy a Duna hőmérsékletének emelkedése miatt a Paksi Atomerőműnek többször is csökkentenie kellett a teljesítményét. Az erőmű blokkjainak hűtése ugyanis a Duna vizének felhasználásával történik. A hidegvíz-csatorna vezeti a folyóvizet az erőműbe, s a melegvíz-csatornából ömlik vissza a víz a Dunába. Ha a folyó vize meghaladja a 25 Celsius-fokot, akkor már fokozott ellenőrzésre van szükség a beömlés helyétől számított ötszáz méteres szelvény bármely pontján, mert ott a vízhőmérséklet, környezetvédelmi okok miatt, nem lépheti túl a 30 Celsius-fokot. Márpedig e mérési szakaszánál júliusban több alkalommal is meghaladta a 29,5 Celsius-fokot, emiatt a blokkokban csökkenteni kellett az áramtermelést.

Duna, szabadstrand, fürdőzés, nyár, folyópart

A Duna a magyarországi szakasz egy-egy részén tiszta annyira, hogy fürdőzéskor nem kell félnünk fertőzésektől (Fotók: Falus Tamás)

Ami nem jó Paksnak, az jó a Duna partján hűsölni, fürdőzni vágyóknak. Partközelben, a sekély vízben még a 25 Celsius-fokot is jócskán meghaladhatja a víz hőmérséklete, így a folyó szinte meleg, s kiváló lehet arra, hogy megmártózzunk benne. Szerencsére a Duna a magyarországi szakasz jó részén tiszta annyira, hogy nem kell félnünk fertőzésektől – bár soha nem árt óvatosnak lenni. Ám vigyáznunk kell abból a szempontból is, hol lehet, hol szabad, hol érdemes úsznunk, mert a folyó veszélyes is tud lenni.

Duna, szabadstrand, fürdőzés, nyár, folyópart

A strandolásra alkalmas partszakaszok kijelölésekor szakemberek mérik fel, milyen a víz minősége, s hová kell a bójákat elhelyezni, melyek a strandolás határát jelzik

Ezért az a legjobb, ha lakóhelyünk közelében kijelölt fürdőhelyeket keresünk, ami garancia lehet arra, hogy a legfőbb veszélyeket elkerüljük. Hiszen a kijelölést megelőzően szakemberek mérik fel az adott partszakaszt: milyen a víz minősége, a folyó sodrása, szükség van-e a meder kotrására. Bójákat kell elhelyezni, melyek megszabják, meddig biztonságos a vízbe menni sétálni, játszani, úszni. Ráadásul a vízminőséget folyamatosan ellenőrizni is szükséges. Kellően elő kell készíteni a fövenyt is, hogy a látogatókat kulturáltan lehessen fogadni. Öltözőket, zuhanyzókat is telepíteni kell.

Duna, szabadstrand, fürdőzés, nyár, folyópart, napernyő, Római-part

Budapesten a Dunában két helyen lehet kijelölt helyen strandolni

Mindezeket a munkálatokat elvégezték például Budapesten, a Római-part ingyenes, tiszta és gondozott szabadstrandján, amely 2023. június utolsó napján nyílt meg, és augusztus 20-áig várja a fürdőzőket délelőtt 10 és este 7 óra között. Itt ivóvíz, mosdó, pelenkázó is a vendégek rendelkezésére áll, akiket napágyak is várnak. A háttérben a plázst fövenyőr gondozza, s a Magyar Vöröskereszt Duna-parti Elsősegélynyújtó Szolgálatának tagjai vigyáznak az idelátogatók testi épségére. A bóják a 120 centiméteres mélységet jelzik, addig alkalmas a folyó a fürdőzésre. A strand a 34-es busz Szent János utcai megállójától néhány percnyi sétával érhető el. Kétkerekűvel is érdemes érkezni, mert kerékpártárolási lehetőség is van, az Óbuda-Pénzügyőr SE területén lehet parkolni. Az autóval jövők a szabadstrandra merőleges utcákban találhatnak maguknak helyet.

E helyen kívül Budapesten még a XI. kerületben, a Kopaszi-gátnál, az SHO Beachen lehet a Dunában legálisan hűsölni.

Duna, szabadstrand, fürdőzés, nyár, folyópart

Fontos szempont, hogy a strandolókat kulturált környezet fogadja

A szakemberek külön is felhívják a figyelmet arra, hol ne próbálkozzunk meg megmártózni a Dunában. Például hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és a fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében, hidak, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében, hajóállomás területén. De ne próbáljunk vízbe menni kikötők, rakodóhelyek, területén sem. Azt már meg sem érdemes említeni, hogy ott se tegyük lábunkat a folyóba, ahol azt tiltótábla jelzi…

Bővebb tájékoztatást a police.hu weboldalon találhatunk.

A Duna teljes magyarországi szakaszán kijelölt strandok listája

Dömsödi Szabadstrand (2344 Dömsöd, Középső-Dunapart)

Vadkacsa Szabadstrand (Ráckeve, Duna-híd, Dömsödi út 4.)

Szigetcsépi Szabadstrand (2317 Szigetcsép, Zrínyi Miklós utca 32.)

Szigetszentmártoni Szabadstrand (2318 Szigetszentmárton, Telkes utca 10.)

SHO Beach (Budapest XI. kerület, (Kopaszi-gát)

Verőce Szabadstrand (2621 Verőce, Duna bal partja)

Nagymaros Szabadstrand (2626 Nagymaros, a Magyar utca és a Király utca közötti, Hunyadi sétány nevű Duna-parti rész)

Zebegény Szabadstrand (2627 Zebegény)

Forgó strand (Szentendrei Duna-ág jobb partján)

Horányi strand (2015 Szigetmonostor)

Postás strand (2000 Szentendre)

Római-parti Plázs (1039 Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart)

Alsógödi Szabadstrand (2131 Göd)

Felsőgödi Szabadstrand (2131 Göd, Felsőgöd, 3659/1 és 3255/2 hrsz.)

Dunakeszi Szabadstrand (2120 Dunakeszi)

Dunaújvárosi Szalki-szigeti Szabadstrand (2407 Dunaújváros, belterület, a Duna jobb partján nyíló öböl délkeleti partszakaszán található)

Bajai strand (Kamarás-Duna területén, Sugovica)

Győri Aranypart strand (9024 Győr)

Koppánymonostor Szabadstrand (2903 Koppánymonostor)

Itató strand (9246 Mosonmagyaróvár)

Halászi strand (Duna-sétány 103/5 hrsz.)

Dunasziget Zátonyi strand (0213/228 hrsz.)


Kapcsolódó cikkek