Napelemek a balkonon


Az Európai Unió tagországaiban már szinte mindenütt szerelhető napelem erkélyekre, ám Magyarországon ezt még jogszabály tiltja. Talán már nem sokáig.

Remélhetően hamarosan Magyarországon is engedélyezik, hogy a lakástulajdonosok napelemeket telepíthessenek balkonjukra, teraszukra, kertjükbe, épületük homlokzatára. Legalábbis ezt olvasta ki a Portfolio szerkesztősége a magyar kormány által az Európai Bizottságnak leadott, REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási tervének egyik energetikai vállalásából.

Az ilyen kis kapacitású napelemek telepítéséhez a jövőben elég lehet egy bejelentés/regisztráció, majd két hónapon belül máris az energetikai hálózatra lehet csatlakozni. Igaz, e teljesítést a kormányzat még 2023. március 31-ei határidővel vállalta, és nem kötelező erővel.

Jelentősen nő a háztartási méretű kiserőművek száma

Mindez jelentős változás lenne, mivel Magyarországon az áramszolgáltatók jelenleg nem engedélyezik e legfeljebb 0,8 kW-os fotovoltaikus berendezések felhelyezését. Mivel azonban az ígéret már Brüsszelben van, és 2024. január 1-jétől az ország nagy részén megszűnt a korábbi hálózati betáplálási stop, a tervezők és a kivitelezők már gondolkodhatnak, hogy egyszer a határokon belül is megindulhat e napelemtelepítési boom.

A reform részeként úgy kell módosítani a jogszabályokat, hogy ugyanazok az objektív technológiai paramétereken alapuló csatlakozási szabályok vonatkozzanak minden áramtermelő technológiára – foglalja össze a leendő honi változásokat a Portfolio elemzése. Az intézkedés révén az átviteli és az elosztó hálózat üzemeltetőinek 2026. június 30-áig összesen legalább 12 GW, időjárásfüggő megújulóenergia-termelő (nap- és szélerőmű) kapacitásra érvényes hálózati csatlakozási engedélyt kell kiadniuk.

2024 elejére 1632 megawattal nőtt a napelemes rendszerek beépített teljesítménye Magyarországon. A tavalyi gyarapodás több mint másfélszerese a korábbi rekordévben, 2022-ben regisztrált növekedésnek – olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) MTI-nek eljuttatott, 2024. január 11-ei összefoglalójában. Az átviteli rendszerirányító MAVIR előzetes adatai szerint 2024 elejéig 5649 megawatt napelemes kapacitást kapcsoltak rendszerbe Magyarországon. Az ipari naperőművek 3332 megawattját a háztartási méretű létesítmények 2317 megawattja egészíti ki. Ez jelentős mennyiség. A háztartási méretű kiserőművek száma 2023-ban meghaladta a negyedmilliót. Így már negyedével több ilyen létesítmény működik az országban, mint amennyit a korábbi becslés 2030-ra tartott elérhetőnek.

erkélyre szerelhető napelem, napenergia, háztartási méretű kiserőművek, házi áramtermelés, lakás-napelemrendszer

Az erkélyekre helyezett napelemek telepítésére az EU-ban az utolsó között adhatja meg Magyarország az engedélyt (Fotó: YouTube)

A 2010 után épült, legalább 100 négyzetméteres lakóingatlanok több mint negyedén van napelem. E szám várhatóan 15 ezerrel nőhet azzal, hogy a kormány a háztartásokat 75 milliárd forinttal fogja támogatni a napelemet és tárolót egyszerre tartalmazó modern rendszerek telepítésében. 2024. január 15-én indult el a Napenergia Plusz Program, melynek keretében a jelentkezők vissza nem térítendő forrást kaphatnak zöldenergia-termelésükhöz, és későbbi fogyasztásra az energia eltárolásához. A sikeres előregisztrációt követően a már megkötött kivitelezői szerződéssel rendelkezők adhatnak be támogatási kérelmet.

E támogatott beruházásoknak egyelőre nem részei az erkélyekre helyezhető napelemek. Pedig az Európai Unió legtöbb országában ezek már természetes részei a zöldenergia-használatnak.

Így csinálják Németországban

Németországban a hivatalos adatok szerint az újonnan regisztrált, kis teljesítményű mininaperőművek száma egyetlen év alatt több mint a hétszeresére nőtt. 2030-ra számuk elérheti a 12 milliót, és hét éven belül minden negyedik németországi háztartásban ott lehet egy ilyen plug-in rendszerű energiatermelő. Az erkélynapelemek a konnektorhoz csatlakoztathatók. Akár szakértői segítség nélkül telepíthetők, s képesek fedezni egy-két háztartási gép teljes energiaszükségletét. A lakóknak regisztrálniuk sem kell az áramhálózat-üzemeltetőknél, s nem szükséges kétirányú mérőórát sem felszerelniük. Nevükkel ellentétben az erkélynapelemek a balkonok mellett épületek homlokzatára, teraszra, kertbe is elhelyezhetők.

Az egyszerű használhatóság mellett legnagyobb előnyük az áruk: német online-üzletekben a mininaperőmű-modulok 400–1200 euró közötti összegért kaphatók – számolt be riportjában a Deutsche Welle, a külföldieknek szóló német közszolgálati műsorszolgáltató, melyet a vele szerződésben álló hvg.hu publikált. Vagyis 30–50 cent/kWh körüli áramár mellett a vásárlás körülbelül hat–kilenc év alatt térül meg. Attól kezdve a háztartások termelte áram már ingyenes, s vagy másfél évtizedig az is marad, mert az egyenáramot váltóárammá átalakító inverterek élettartama legalább 15, a felszerelt moduloké 25 év. A napközben megtermelt villamos energia nagy részét a háztartás közvetlenül felhasználja, csökkentve ezzel az áramköltséget. A villamos hálózat csak a felesleges villamos energiát veszi fel. Németországban már az Aldiban és a Lidlben is lehet balkonra szerelhető napelemeket vásárolni…

erkélyre szerelhető napelem, napenergia, háztartási méretű kiserőművek, házi áramtermelés, lakás-napelemrendszer, homlokzati napelem bécsi önkormányzati lakóépületen

Napelemek egy felújított bécsi önkormányzati lakóépület homlokzatán (Fotó: ©PID/Votava)

Bécsi napfényes kilátások

Ausztriában is egyre népszerűbbek a napelemek az erkélyeken. Bécsben például egy év alatt megnyolcszorozódott a napelemmel ellátott balkonok száma. Ideális esetben egy átlagos háztartás éves energiafogyasztásának egyharmadát képes biztosítani egy erkélyre telepített, egyszerű napelemes rendszer, márpedig a napsütéses órák száma az osztrák fővárosban évente átlagosan kevesebb, mint Budapesten. Az Euronews egy riportjában arról számolt be, miként helyeznek el egy ilyen rendszert egy nyugdíjas asszonynál.

Egy éve már a bécsi önkormányzati lakások bérlői is szereltethetnek szolárpaneleket erkélyükre, teraszukra, loggiájukra, amint megszerezték az önkormányzati lakásokat kezelő ügynökség, a Wiener Wohnen engedélyét, és megfelelnek a feltételeknek. A telepíthető balkon napelemrendszerek maximális teljesítménye 800 Watt, a szerelést minden esetben szakembereknek kell elvégezniük. A beruházás költségét a lakóknak kell állniuk. Az esetleges támogatásokat is ők igényelhetik, és tájékoztatniuk kell a villamosenergia-szolgáltatót is – adta hírül a magyar médiumoknak is eljuttatott tájékoztatójában Bécs Város Külképviseleti Irodája. Feltétel, hogy a napelemek nem zavarhatják a szomszédokat, illeszkedniük kell a ház arculatához, s a házak esetleges felújításkor saját költségen kell azokat eltávolítani.

Az új bécsi épületek tervezésekor már eleve számolnak a napenergia hasznosításával.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Élmény + Utazás + Kiállítás

A magyarok körében középpontban áll az utazás, az élményszerzés, s kialakulóban vannak új trendek is.

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.