Nyári szabadtéri műfajkavalkád a Margitszigeten


Idén május derekától szeptember elejéig változatos műfajokban és stílusokban ajánlja száz műsorát a Margitszigeti Színház.

A klímaváltozás, sajátos módon, jótékony hatással van a kultúrára. A hamarabb érkező száraz meleg és a meghosszabbodó nyár több lehetőséget kínál a nyári szabadtéri színházaknak. A nézők pedig nyugodtan vásárolhatnak jegyet a produkciókra, hiszen majdnem mindig garantált a jó idő, kevéssé kell igénybe venni az esőnapokat.

Így van ez a Margitszigeten is, ahol a 2024-es szezonban a szabadtéri színpad csaknem háromezer ember befogadására alkalmas nézőterén egyre bátrabban foglalhatnak előre helyet a színház- és zenekedvelők. Koncert, koncertszínház, filmzene-bemutató, kortárs balett, opera, operett, zenés-táncos utazás, karibi napok, multimédiás élőzene-show, musical-premier, jazz-est, újcirkusz-bemutató, de még borkóstolás is helyet kap a programok között.

A Víztoronyban szombat és vasárnap délelőtt gyerekelőadásokra vihetik csemetéiket a szülők, s ugyanitt különleges kiállítások teszik teljessé a programáradatot.

Margitszigeti Színház, kulturális programajánló 2024, Boban Marković Orkestar, Székesfehérvári Balett Színház, kortárs táncszínház

Izgalmas vállalkozás a Boban Marković Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház közös előadása (Fotók: Margitszigeti Színház)

Június 4-én a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad koncertet, a szólista Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. Liszt Magyar fantáziája mellett felcsendül Beethoven V. szimfóniája, valamint IX. szimfóniájának részlete, az Örömóda, mely az Európai Unió himnuszává vált.

Parádé&koncert címmel együtt lép fel a Boban Marković Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház, június 11-én. Az első részben egy kortárs táncszínházi művet láthatunk, amit Egerházi Attila rendező-koreográfus állít színpadra, a második rész pedig a mára már ikonikussá vált szerb zenekar mindig varázslatos koncertje.

Margitszigeti Színház, kulturális programajánló 2024, Nemanja Radulović hegedűművész, Double Sens vonósegyüttes

Nemanja Radulović hegedűművész virtuóz előadásmódjával vált világhírűvé

Július 5-én és 6-án újra megelevenedik az Evita, Andrew Lloyd Webber és Tim Rice legendás musicalje, Bakos-Kiss Gábor rendezésében, a Győri Nemzeti Színház előadásában. Evitát Horváth Mónika és Gadó Anita alakítja, kettős szereposztásban. Che szerepében Szemenyei János és Pesák Ádám.

A 38 éves Nemanja Radulović az általa alapított Double Sens vonósegyüttes oldalán július 11-én érkezik a Margitszigetre. A Franciaországban élő, szerb származású világhírű hegedűművész sajátos stílusában dolgozza fel az elmúlt századok zeneszerzőinek slágerré vált darabjait. Virtuóz módon játssza Monti vagy Brahms muzsikáját. Nagy átéléssel, attraktívan, lobogó hajjal.

Margitszigeti Színház, kulturális programajánló 2024, Veszedelmes viszonyok, zenés színházi játék, MÜPA, Budapesti Dohnányi Zenekar, Zempléni Fesztivál, közös produkció

Veszedelmes viszonyok – XVIII. századi intrikák, Ónodi Eszter és Adorjáni Bálint játékával

Ritkaságnak számít, amikor egy vendégművész a Zöld-foki-szigetekről érkezik. Luna stílushatárokat átlépve viszi sikerre dalait szerte a világban, remek hangulatot árasztva a színpadról. Július 24-én őt is megismerhetjük; az énekesnőt a Barria Latino zenekar kíséri.

Július 27-én Pierre Choderlos de Laclos Veszedelmes viszonyok című műve alapján Mozart műveivel egészül ki e sajátos zenés színházi játék. A MÜPA, a Budapesti Dohnányi Zenekar, a Margitszigeti Színház és a Zempléni Fesztivál közös produkciójában a Merteuil Márkiné jelmeze mögött Ónodi Esztert, Valmont Vicomte stílusos öltözete mögött Adorjáni Bálintot ismerhetjük fel. A főszereplők körül ott forgolódnak a társasági urak és úrhölgyek, szobalányok és inasok, akiket a Bozsik Yvette Társulat művészei látványosan formálnak meg. A XVIII. századi intrikus történetet filmen 1988-ban Glenn Close és John Malkovich vitte sikerre, Stephen Frears rendezésében.

Margitszigeti Színház, kulturális programajánló 2024, Cotton Club Singers, Hot Jazz Band. közös koncert

Újra együtt a Cotton Club Singers

Június 8-án A csodálatos magyar jazz címmel a Magyar Jazz Szövetség gálaműsorán élvezhetjük a muzsikát, több mint félszáz remek magyar előadóművésztől. Fellép többek között a Hot Jazz Band, a Budapest Ragtime Band, Tony Lakatos, Szőke Nikoletta, Borlai Gergő. Ekkor lesz a Jazz és Bor hétvége, melynek rendezvényét a koncert jegyvásárlói ingyen látogathatják meg.

Augusztus első napján a Cotton Club Singers lép fel, együtt a Hot Jazz Banddel.

Margitszigeti Színház, kulturális programajánló 2024, Karthago, rockzenekar, 45. évforduló, jubileumi nagykoncert

A Karthago 45. születésnapján is az eredeti felállásban játszik

A Karthago magyar rockzenekar fennállásának 45. évfordulóját jubileumi nagykoncerttel ünnepli, változatlan felállásban, június 15-én. A csapat eddig már több mint hatezer koncertet adott!

Egy héttel később az Anna and the Barbies ünnepel, ugyancsak a nagyszínpadon. Pásztor Annáék húsz éve zenélnek együtt. Dalaik ezúttal elektroakusztikus átirattal szólalnak meg.

Július 13-án Kökény Attila énekes Rakonczay Viktor zeneszerző oldalán ad koncertet, Caramel augusztus 13-án énekel, a Budapest Bár szeptember 3-án játszik.

Margitszigeti Színház, kulturális programajánló 2024, Párizsi éjszaka, zenés-táncos előadás Párizsi éjszaka költözik a Margitszigetre

Egy este erejéig Budapestre költözik a francia főváros sajátos, XIX. századi hangulata. A Párizsi éjszaka című előadás zenés-táncos utazás a múltba, Offenbach zenéjére. Egy esztendeje siker volt a Tango with the Stars produkció, ennek mintájára született meg e mostani, melyben ezúttal is Valc Szabolcs koreográfiájával neves táncosok idézik meg a párizsi mulatók világát vidámsággal, életigenlő bujasággal.

A Margitszigeti Színház 2024-es teljes programja itt található!


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Nem csak a húszéveseké az online világ

Növekvő ütemben terjed az internethasználat az idősebbek körében, bár a szépkorúak továbbra is lemaradásban vannak a fiatalabbakhoz képest. Egyebek közt ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss felmérése, amely az életkoron túl a nem, az iskolázottság, valamint a munkavégzési és a háztartásbeli körülmények internethasználatra gyakorolt hatását is vizsgálta.