Önveszélyes szelfizés


Életveszélyes helyzetek is kialakulhatnak szelfizés közben, megéri, ha kevésbé vagyunk bátrak…

Futótűzként terjedt el az elmúlt napokban az interneten a hír: szelfikészítés közben többen halnak meg a világon, mint cápatámadásban. A hangzatos mondat hátterében egy tanulmány áll. Eszerint tizenhárom év alatt csaknem négyszáz, szelfizéssel összefüggő haláleset vált ismertté, míg ugyanennyi idő alatt csupán 90 végzetes cápatámadás történt.

A kutatási eredményeket összefoglaló tanulmány [Selfie-related deaths using web epidemiological intelligence tool (2008–2021): a cross-sectional study] valójában még 2021-ben született, és eredményeit a Journal of Travel Medicine című kiadvány 2022-ben publikálta.

Selfie vagy szelfi?

A szelfikészítés természetesen az okostelefonok, és a benne lévő fényképezőgépek elterjedésével terjedt el, s a XXI. századi generáció tagjai már az önkifejezés egyik fő formájának tekintik. A szelfi egyfajta tükörbe nézésnek felel meg, de ezzel a technikával a személy mellett a helyszín, a táj is előtérbe kerül, mert a képen a fotós többnyire azt akarja megörökíteni, hogy éppen merre jár, mit csinál. Ám néha bizony vigyázni kell, hol és hogyan készülnek a mobiltelefonos fényképek önmagunkról.

A tanulmány szerint maga a selfie kifejezés először 2002-ben jelent meg nyomtatásban. A brit Oxford-szótár szerkesztőbizottsága 2013-ban az év szavának nyilvánította. (Két évvel később a magyar helyesírási szabályzatba is bekerült magyarosan, szelfiként.)

szelfizés, árnyékszelfi, szelfikészítés, halálesetek, turizmus, életveszély, kutatás

Turistáskodás közben gyakori a veszélyes szelfizés (Fotó: shopify.com)

Végzetes önfotózások

A szelfi és a halálesetek közötti összefüggésre először akkor figyeltek fel, amikor kiderült, hogy önmegörökítés közben egyre több baleset, sőt halálos szerencsétlenség következett be, amit már nem lehetett a véletlen számlájára írni. Kiderült, hogy a végzetes önfotózások a világ teljesen eltérő pontjain, gyakran hasonló helyszíneken készültek. Általában veszélyes pontokon: meredek sziklákon, sziklavégeken, hidakon, vasúti síneken vagy vasúti kocsik tetején, vadállatok közelében, főleg szafariparkokban. Az erről szóló első kutatási eredményeket 2017-ben publikálták.

A 2022-ben napvilágot látott tanulmány a 2008 januárja és 2021 júliusa között ismertté vált eseteket vizsgálta. E több mint 13 éves időszak alatt 433 ember önveszélyes szelfizését elemezték, melyek közül 379 végződött halállal. A kutatók 2008-ban még csak egy bejelentett esetet találtak, 2011-ben ötöt. 2019-ben ez a szám már 68-ra nőtt. 2021 első hat hónapjában, a koronavírus-járvány, s a turizmus visszaesésének idején 31-re mérséklődött az esetek száma. Mindez azt is igazolja, hogy az utazással, a turistáskodással nagyon is összefügg a kockázatokkal járó szelfizés. A vizsgálat az elhunytak közül 141-et azonosított utazóként – ez az esetek csaknem 40 százaléka. A halálos végű önfotózás az Egyesült Államokban és Ausztráliában lényegesen magasabb volt a turisták, mint a helybéliek körében.

szelfizés, árnyékszelfi, szelfikészítés, halálesetek, turizmus, életveszély, kutatás, magasban szelfivel

Szédítő magasságok és mélységek (Fotó: Pixabay.com)

Veszélyes szelfimagasságok

A halálesetek fele magasból esés miatt következett be, s a 216 ilyen katasztrófa közül 17 vízesésnél történt. A halálokok negyede közlekedéssel, elsősorban vonattal kapcsolatos. (Vannak, akik a szerelvények tetejére másznak fel egy jó kép kedvéért, mások túlságosan is kihajolnak a vonatból, főleg a lépcsőkről.) Nem kevés a fulladásos szelfibalesetek száma sem. A felmérés szerint a magasból esések és az állatok által okozott halálos sérülések gyakrabban fordultak elő nőknél.

Ennek ellenére összességében, a tanulmányban elemzett, szelfizéssel kapcsolatos halálesetek áldozatainak 60 százaléka férfi volt. A kutatást végzők ehhez hozzátették: ez ellentétben áll azzal a megállapítással, hogy a nők több szelfit szoktak készíteni, mint a férfiak. A férfiak tehát bátrabbak, merészebbek, felelőtlenebbek – tehetnénk hozzá.

A vizsgált eseteknél az elhunytak átlagéletkora 24,4 év volt. Vagyis szelfik készítésekor nagyon sok fiatal, köztük serdülő esik áldozatul. A legtöbb szelfibalesetet és halálesetet ebben az időszakban Indiából (26 százalék) és az Egyesült Államokból (10 százalék) jelentették.

Ez a killfie

A közösségi média elterjedése is hozzájárult ahhoz, hogy az emberek egyre érdekesebb, izgalmasabb, vakmerőbb jeleneteket ábrázoló képeket, videókat készítsenek magukról. Mert a felvételeket meg lehet osztani barátok, ismerősök, sőt idegenek között is, a minél nagyobb népszerűség és nézettség elérése érdekében.

Az sem ritka, hogy akadnak, akik mások izgalmasnak vélt pillanatait örökítik meg, melyek olykor tragédiával végződnek. A fényképezés, videózás közben bekövetkező haláleseteknek, illetve halálos balesetek véletlen megörökítésének 2016 körül külön nevet is adtak: killfie, azaz gyilkos képek rögzítése.

Nemrégiben történt, hogy egy sziklán ülő nőt egy férfi mellől elsodortak a hullámok Mumbai közelében, dagály idején. A felvételt vélhetően gyermekük készíthette. (Több más veszélyes szelfizéssel együtt a video ezen az oldalon tekinthető meg.)

szelfizés, árnyékszelfi, szelfikészítés, halálesetek, turizmus, életveszély, kutatás, természet

Sehol sem árt az óvatosság (Fotó: Pexels.com)

Vigyázzunk a velencei gondolákkal – és a medvékkel is…

A2023. decemberében szerencsésebben végződött Velencében ázsiai turisták balesete. Szelfizés közben felálltak egy gondolában, és a vízbe borultak. Mindenki megúszta sérülés nélkül, bár nem lehetett kellemes a hideg vízben…

Szintén a múlt év végén halt meg egy friss házas 24 éves indiai nő, amikor szelfizés közben körülbelül vagy hatvan méter magasból egy szurdokba zuhant a Prabalgad erőd tetejéről.

A2024. január közepén az Euronews készített összeállítást arról, hogy Japántól az Egyesült Államokig hol, miként tiltják be a szelfizést az emberek biztonsága érdekében. New Yorkban például törvényjavaslatot fogadtak el arról, hogy tilos a vadmacskákkal szelfit készíteni, hacsak nincs fizikai akadály az ember és az állat között. A Kalifornia és Nevada határán fekvő Tahoe-tónál, Észak-Amerika legnagyobb alpesi tavánál pedig arra kérik a látogatókat, hogy ne készítsenek az olykor felbukkanó medvékkel szelfiket, mivel az állatnak hátat fordítani igencsak veszélyes lehet…


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.