Operaszeretet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Köztudottan nagy operarajongó. Mióta jár Operába? Nagyon szeretem az operát, minden évadban van két bérletem. Ebben az évben csak 3 darab előadás jár hozzá, de máskor 5 szokott lenni, emellett van két bérletünk a Művészetek Palotájában a New York-i Metropolitan Opera digitális operaelőadásainak közvetítéseire. Most játszották bérletes előadásként utoljára a Hamletet, ami Ambroise Thomas opera-zeneszerzőnek a szerzeménye, 2010. május 1-jén G. Rossini Armida című operája nézhető meg, ami azért is érdekes, mert Renée Fleming lesz a főszereplő. Emellett járunk minden…

Köztudottan nagy operarajongó. Mióta jár Operába?

Nagyon szeretem az operát, minden évadban van két bérletem. Ebben az évben csak 3 darab előadás jár hozzá, de máskor 5 szokott lenni, emellett van két bérletünk a Művészetek Palotájában a New York-i Metropolitan Opera digitális operaelőadásainak közvetítéseire. Most játszották bérletes előadásként utoljára a Hamletet, ami Ambroise Thomas opera-zeneszerzőnek a szerzeménye, 2010. május 1-jén G. Rossini Armida című operája nézhető meg, ami azért is érdekes, mert Renée Fleming lesz a főszereplő. Emellett járunk minden évben a Salzburgi Ünnepi Játékokra és nemegyszer voltam Londonban a Covent Gardenben és Bécsben az Operaházban.

Gyerekkorom óta járok Operába. Már akkor volt bérletünk és azzal együtt, hogy a szüleim nem voltak igazán zeneszerető emberek, nem élvezték annyira a komolyzenét, de szükségesnek tartották, hogy a neveléshez hozzátartozzon az is, hogy Operába járjunk. Eleinte akkor még az opera nem vonzott annyira, hogy magamban fel tudtam volna bármit is idézni, csak egyszerűen lenyűgözött. Egy darabig kötelességből és érdeklődésből jártam, meg eleve zenei oktatást kaptam, mivel a Bajza utcai zeneiskolába jártam, amit Kodály Zoltán pártfogolt, mert ott lakott a mai Kodály köröndön, szembe ahol én fölnőttem. Egészen az egyetem befejezéséig énekkarban énekeltem és ez volt az ami a zenei ízlésemet meghatározta, nagyon megszerettem az operát, a kamarazenét, a versenyműveket. Két-három hetente megyünk valamilyen zenei élményre és ebből kétharmada mindig vokális, tehát opera vagy oratórium és csak az egyharmada hangverseny. Büszke vagyok rendszerint, amikor elmondom, hogy két operaház van Magyarországon (igaz most az Erkel Színház be van zárva) és több operaelőadás hallgatható meg. Most megy a Vígszínházban W. A. Mozart A varázsfuvola című operája és egyidőben megy aznap egy másik opera az Operaházban. Mindig van még egy kis kamaraopera és nagyon színes a repertoár, a klasszikus daraboktól kezdve a modern darabokig minden van. Az Operaház vezetői, szervezői mindig ragaszkodnak a hagyományokhoz. Karácsony előtt a balettelőadások vannak repertoárra tűzve, majd megy P. I. Csajkovszkij / V. Vajnonen szerzeményeként A diótörő, Giacomo Puccinitől a Bohémélet, szilveszterkor ifj. Johann Strausstól A denevér. Az elmúlt év végén ment Verdi Don Carlos operája, ami egy fantasztikusan szép előadás, régi nemesveretű díszletekkel, kiváló énekesekkel.

A családdal vagy baráti társaságban jár az operaelőadásokra?

Mindig a férjemmel megyek, de előfordul, hogy nagyobb baráti társasággal is. A férjem nagy zenerajongó, ért is a zenéhez és a bérleteinkhez mindig két jegy jár. Ha ő nem tud eljönni velem, akkor hívom a barátnőimet. Pl. 3 db Müpa Metropolitan Opera bérletet vettem, abból a célból, hogy valakit mindig meghívjak az előadásokra. Nagyon szeretnek az ügyvédek operába járni, nagy operarajongó pl. dr. Katkó Anna, dr. Bánáti Jánosné dr. Makray Ilona, dr. Paulo Katalin, dr. Szecskay András, dr. Szlávics László, dr. Sziklai János és még sokan mások.

A klasszikus vagy a modern operákat kedveli?

Mindkettőt szeretem. Nagyon tetszett és érdekes előadás volt Bartók Béla Kékszakállú herceg. Jó dolognak tartom, hogy időnként vannak gyerekoperák, mint például Ránki György szerzeményeként a Pomádé király új ruhája, ami egy óra alatt nagyon jól leköti a gyerekek figyelmét és egyben a zenével is ismerkednek. Azt gondolom, hogy az alapdarabok, a repertoáron lévő darabok és a felújítások mind mind magas színvonalú előadások és nagyon büszke vagyok a mi Operánkra.

Minden év februárjában megrendezik az immár hagyományossá vált Budapesti Operabált. Ön részt vett valaha az operabálon?

Eddig még nem vettem rész a Budapesti Operabálon, mert ugyanebben az időben van Bécsben az Ügyvédi Kamarák elnökeinek a konferenciája, ahol a Magyar Ügyvédi Kamara delegációjában magam is mindig részt veszek és ott szombat este az operabállal egyidejűleg van a Hofburgban megtartva a Bécsi Jogászbál.

A világ minden táján hallottak a budapesti Operaház káprázatos szépségéről, számos külföldi látogat el megcsodálni belülről is az épületet.

Magam is nagyon szépnek tartom az Operaházat és elég jól kiismerem magam benne. Tetszik a Vörös Szalon és benne levő folyamatos kiállítások , tetszik a királyi lépcsőház, ott is egy nagyon szép Operaház-történeti kiállítás van, szép a Dalszínház utcai oldalbejárat is, ahonnan az előre lefoglalt jegyeket lehet megvásárolni. Nagyon megható gesztus volt a Magyar Állami Operaház vezetőitől, amikor 2007-ben Havas Ferenc Kossuth-díjas balettművész elhunyt, ők saját halottjuknak tekintették és az Operaház előcsarnokában volt felravatalozva, onnan búcsúztatták el rokonai, barátai, pályatársai. Látható, hogy különféle alkalmakra, még a gyászt is beleértve alkalmas az Operaház.

Annyira gyönyörűséges és lenyűgöző maga az Operaház, a Lotz Károly, Székely Bertalan freskókkal, azzal a hatalmas mennyezeti csillárral, azokkal a vörösbársony ülésekkel, hogy egyszerűen nem tud betelni vele az ember. A lépcsőház is fantasztikusan szép és jó arányú. Mi az első emelet 5-ös vagy 7-es páholyát szoktuk bérletben megvenni és én mindig szigorúan a középső lépcsősoron szeretek felmenni, mert annyira szép az a látvány, hogy nem hagyom ki.

Amikor a milánói Scalában voltam, meglepődtem, mert azt hittem, hogy az sokkal pompázatosabb, sokkal terjedelmesebb, mint a budapesti Operaház, de az inkább sokkal magasabb volt és arányaiban is különbözött. A bécsi Opera hasonló arányú, a Covent Garden London legjelentősebb operaháza és a salzburgi operaház az egészen más hangulatú. Itt lakom az Operaház mellett és látom nap mint nap a turistacsoportokat, hogy látogatják az Operaházat és az előadásokat is. Vélhetően külföldről szerveznek egy-egy olyan többnapos budapesti utat, amiben benne van operaelőadás részvétel is. A budapesti Operaház az egyike a legpompásabbaknak a világon és rendkívül jó a magyar opera színvonala.

Dr. Pál Edith


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára.