Portfolio Property Investment Forum


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2008. november 11-én már negyedik alkalommal rendezte meg a portfolio.hu a Property Investment Forumot, a hazai, illetve a régiós ingatlanpiac legbefolyásosabb cégvezetőinek és döntéshozóinak szakmai találkozóját. A minden eddiginél nagyobb szabású esemény több mint 60 előadóval és közel 400 résztvevővel a legnagyobb ingatlanpiaci konferencia Bécs és Moszkva között.

Az Egyesült Államokból kiinduló hitelválság vagy credit crunch mára globális gazdasági válsággá változott, végigsöpört az egész világon, és a bankszektor, valamint az ingatlanpiac korábban sziklaszilárdnak hitt szereplőit is csődbe, vagy annak közvetlen közelébe juttatta. A jelenség mellett természetesen senki nem mehet el szótlanul, így a szervezők az elmúlt hónapok eseményeit figyelemmel kísérve a pénzügyi válság ingatlanpiacra gyakorolt hatásait választották a konferencia kiemelt témájának.

A fórum délelőtti, nyitó szakaszában a közép- és kelet-európai régió talán legbefolyásosabb ingatlanfinanszírozó cégeinek, az Eurohypo, valamint a DTZ vezetői a hazai fejlesztők és befektetők képviselőivel tekintették át a kialakult helyzetet.

A tavalyi konferencián hatalmas sikert hozott az ország legnagyobb multifunkcionális városfejlesztéseiről szóló panelbeszélgetés, ezért az idei konferencián is egy asztalhoz ültek az óriásprojektek vezetői. A Corvin Sétány, a Duna City, a Károlyi Városközpont és a Tópark képviselői a megváltozott piaci környezetben való érvényesülésről, az előttük álló lépésekről szóló beszélgetése előtt dr. Szécsényi László, a Schönherr hazai partnere tartott előadást „Komplex jogi fejlesztések, komplex jogi környezetben” címmel, a szünetben vele váltottunk néhány szót az ügyvédek, jogi tanácsadók szerepéről a válság idején:

Hogyan és mennyiben érinti a gazdasági válság a jogi szolgáltatók piacát?

Valamennyi jogi tanácsadó ki van szolgáltatva az általános gazdasági folyamatoknak, bár a gazdasági lassulás, a likviditáshiány és a tranzakciók számának visszaesése a specializációtól függően eltérően érinthet tanácsadókat. Gondoljunk a hitelszerződésekre specializálódott kollégákra, akiknek a következő hónapokban nem lesz olyan sok teendője. Ehhez képest azonban megnőhet a feladata a csőddel, felszámolással, reorganizációval foglalkozó ügyvédeknek.

Mennyire érzi a válságot Ön, mint az ingatlanjogi ügyletek területén az egyik vezető hazai jogi szolgáltatónak számító Schönherr–Szécsényi Ügyvédi Iroda partnere? Megmutatkozik-e ez a megbízások visszaesésében, a tanácsadói díjak összegében? Mit tartanak a Schönherr által követendő útnak a recesszió alatt?

Mi szerencsére az elmúlt időszakban még nem éreztünk visszaesést, de főként ingatlanfejlesztő ügyfeleinknél komoly problémákkal kell szembenézni. A tanácsadói díjakra remélhetően nem lesz érdemi kihatása a nehezülő feltételeknek, sőt az elvégzendő munka felértékelődik. A fejlesztők újra fejlesztők lesznek, akik ennek megfelelő kockázatot kénytelenek viselni. Ezen kockázatok jogi és pénzügyi kezelése pedig a változó körülmények között még fontosabb lesz.

A finanszírozási változások kihatással lesznek a jogi piacra? Változik egy jogi tanácsadó szerepe és feladata az új finanszírozási környezetben? Ha igen, mennyiben és milyen irányba?

Természetesen, és már most jelentős mértékben érezhetően; a likviditási hiány mindenkit érint. A projektek helyes tőkeszerkezete és a hosszú távú gondolkodásmód azonban átsegíthet a nehéz időszakokon. Jelenleg azonban a bizonytalanság a jellemző: vannak okos becslések, kiútkeresések, de ezek többsége közgazdasági asztrológia.

Az új Ptk.-koncepciót említette prezentációjában. Várhatóak az államtól egyéb jogi lépések a válságmenedzselés során?

A Ptk.-nak nem sok köze van a válságmenedzseléshez. Közvetett hatása azonban lehet: hiszem, hogy a még kiszámíthatóbb, zártabb és átgondoltabb jogi környezet befolyásolja a projektek sikerét. Az egyéb jogi lépéseket illetően inkább szkeptikus vagyok: ezek várhatóan olyan fiskális intézkedések lesznek, melyeknek nem feltétlenül lesz piacösztönző hatása.

A nagyszabású délelőtti plenáris szekció után délután párhuzamosan három szekcióra bontva folytatódott a szakmai program. A résztvevők az Irodapiac-Logisztika, a Lakáspiac-Várostervezés, ill. a Retail-Hotelpiac szekció panelbeszélgetései közül választhattak. A szekciókban olyan témákról esett szó, mint a zöld irodaházak, az agglomerációs városfejlesztések, az elmúlt években gyengélkedő hazai lakáspiac kilátásai, kitörési pontjai, a belvárosi kiskereskedelmi fejlesztések, valamint az újra reneszánszát élő Balaton.

A szervezők egy egészen különleges kerekasztal-beszélgetést is szerveztek, melyen Közép-Európa legfontosabb fővárosainak (Bécs, Budapest, Bukarest, Pozsony) főépítészei vetették össze várostervezési koncepcióikat.

Dr. Kovács Zsolt


Kapcsolódó cikkek

2023. január 27.

Egy asztalnál Bálint Andrással és Jordán Tamással

Mintha együtt ülnénk a Rózsavölgyi Szalon kávéházi asztalánál a két színészóriással, úgy telik el másfél óra, ahogy hallgatjuk őket a mindennapokról, a művészetről – az életről.

2023. január 25.

Mit tehetünk, ha kikerül rólunk egy nem kívánt kép a netre?

A gyakorlatban még mindig kevesen tudják, milyen következményekkel jár másokról fotót készíteni vagy megosztani azt az interneten. Általános vélemény, hogy a saját magunk által készített fotóval azt csinálunk, amit akarunk. Ez azonban nem is lehetne messzebb az igazságtól – mondja a szakértő, aki szerint a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt edukálni szükséges a fényképekhez fűződő jogaikról és kötelességeikről.