Portfolio Property Investment Forum


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2008. november 11-én már negyedik alkalommal rendezte meg a portfolio.hu a Property Investment Forumot, a hazai, illetve a régiós ingatlanpiac legbefolyásosabb cégvezetőinek és döntéshozóinak szakmai találkozóját. A minden eddiginél nagyobb szabású esemény több mint 60 előadóval és közel 400 résztvevővel a legnagyobb ingatlanpiaci konferencia Bécs és Moszkva között.


Az Egyesült Államokból kiinduló hitelválság vagy credit crunch mára globális gazdasági válsággá változott, végigsöpört az egész világon, és a bankszektor, valamint az ingatlanpiac korábban sziklaszilárdnak hitt szereplőit is csődbe, vagy annak közvetlen közelébe juttatta. A jelenség mellett természetesen senki nem mehet el szótlanul, így a szervezők az elmúlt hónapok eseményeit figyelemmel kísérve a pénzügyi válság ingatlanpiacra gyakorolt hatásait választották a konferencia kiemelt témájának.

A fórum délelőtti, nyitó szakaszában a közép- és kelet-európai régió talán legbefolyásosabb ingatlanfinanszírozó cégeinek, az Eurohypo, valamint a DTZ vezetői a hazai fejlesztők és befektetők képviselőivel tekintették át a kialakult helyzetet.

A tavalyi konferencián hatalmas sikert hozott az ország legnagyobb multifunkcionális városfejlesztéseiről szóló panelbeszélgetés, ezért az idei konferencián is egy asztalhoz ültek az óriásprojektek vezetői. A Corvin Sétány, a Duna City, a Károlyi Városközpont és a Tópark képviselői a megváltozott piaci környezetben való érvényesülésről, az előttük álló lépésekről szóló beszélgetése előtt dr. Szécsényi László, a Schönherr hazai partnere tartott előadást „Komplex jogi fejlesztések, komplex jogi környezetben” címmel, a szünetben vele váltottunk néhány szót az ügyvédek, jogi tanácsadók szerepéről a válság idején:

Hogyan és mennyiben érinti a gazdasági válság a jogi szolgáltatók piacát?

Valamennyi jogi tanácsadó ki van szolgáltatva az általános gazdasági folyamatoknak, bár a gazdasági lassulás, a likviditáshiány és a tranzakciók számának visszaesése a specializációtól függően eltérően érinthet tanácsadókat. Gondoljunk a hitelszerződésekre specializálódott kollégákra, akiknek a következő hónapokban nem lesz olyan sok teendője. Ehhez képest azonban megnőhet a feladata a csőddel, felszámolással, reorganizációval foglalkozó ügyvédeknek.

Mennyire érzi a válságot Ön, mint az ingatlanjogi ügyletek területén az egyik vezető hazai jogi szolgáltatónak számító Schönherr–Szécsényi Ügyvédi Iroda partnere? Megmutatkozik-e ez a megbízások visszaesésében, a tanácsadói díjak összegében? Mit tartanak a Schönherr által követendő útnak a recesszió alatt?

Mi szerencsére az elmúlt időszakban még nem éreztünk visszaesést, de főként ingatlanfejlesztő ügyfeleinknél komoly problémákkal kell szembenézni. A tanácsadói díjakra remélhetően nem lesz érdemi kihatása a nehezülő feltételeknek, sőt az elvégzendő munka felértékelődik. A fejlesztők újra fejlesztők lesznek, akik ennek megfelelő kockázatot kénytelenek viselni. Ezen kockázatok jogi és pénzügyi kezelése pedig a változó körülmények között még fontosabb lesz.

A finanszírozási változások kihatással lesznek a jogi piacra? Változik egy jogi tanácsadó szerepe és feladata az új finanszírozási környezetben? Ha igen, mennyiben és milyen irányba?

Természetesen, és már most jelentős mértékben érezhetően; a likviditási hiány mindenkit érint. A projektek helyes tőkeszerkezete és a hosszú távú gondolkodásmód azonban átsegíthet a nehéz időszakokon. Jelenleg azonban a bizonytalanság a jellemző: vannak okos becslések, kiútkeresések, de ezek többsége közgazdasági asztrológia.

Az új Ptk.-koncepciót említette prezentációjában. Várhatóak az államtól egyéb jogi lépések a válságmenedzselés során?

A Ptk.-nak nem sok köze van a válságmenedzseléshez. Közvetett hatása azonban lehet: hiszem, hogy a még kiszámíthatóbb, zártabb és átgondoltabb jogi környezet befolyásolja a projektek sikerét. Az egyéb jogi lépéseket illetően inkább szkeptikus vagyok: ezek várhatóan olyan fiskális intézkedések lesznek, melyeknek nem feltétlenül lesz piacösztönző hatása.

A nagyszabású délelőtti plenáris szekció után délután párhuzamosan három szekcióra bontva folytatódott a szakmai program. A résztvevők az Irodapiac-Logisztika, a Lakáspiac-Várostervezés, ill. a Retail-Hotelpiac szekció panelbeszélgetései közül választhattak. A szekciókban olyan témákról esett szó, mint a zöld irodaházak, az agglomerációs városfejlesztések, az elmúlt években gyengélkedő hazai lakáspiac kilátásai, kitörési pontjai, a belvárosi kiskereskedelmi fejlesztések, valamint az újra reneszánszát élő Balaton.

A szervezők egy egészen különleges kerekasztal-beszélgetést is szerveztek, melyen Közép-Európa legfontosabb fővárosainak (Bécs, Budapest, Bukarest, Pozsony) főépítészei vetették össze várostervezési koncepcióikat.

Dr. Kovács Zsolt


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.