Támad az influenza, marad a Covid Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akár össze is érhet 2022-2023 telén az influenza- és a koronavírus-járvány, melyre nem árt felkészülni.

A Covid már örökké velünk lesz. Nem más állítja ezt, mint Sir Jeremy Farrar brit epidemiológus, aki, a világ egyik legnagyobb orvosi kutatási alapítványának vezetőjeként jelentős szerepet játszott abban, hogy a vakcinák minden eddiginél gyorsabban elérhetővé váltak.

A világjárvány új szakaszába lépünk

Tehát meg kell tanulnunk együtt élni a koronavírussal, csak még nem vagyunk stabil fázisban, épp ellenkezőleg. A jeles szakember mindezt a DER SPIEGEL című, mértékadó német magazinnak adott interjújában állítja –mely a print kiadványban németül jelent meg októberben, a 2022/43. számban, de már a kiadvány weboldalán is olvasható –, az Oktoberfest utóhatásait említi meg, amikor is a népszerű tömegrendezvényt követően ugrásszerűen megnőtt Németországban a koronavírusos betegek száma.

Influenzajárvány, koronavírus-járvány, betegBár a Covid már örökké velünk marad a maga kockázataval, hosszútávon Sir Jeremy Farrar brit epidemiológus a legveszélyesebb kórokozónak mégis az influenzát tartja (Fotók forrása: Pexels.com)

Valójában manapság már a világjárvány új szakaszába lépünk, amikor a vírusok mutációi képesek nagyon gyorsan terjedni – figyelmeztet. Még az olyan közösségekben is keringenek – például az Egyesült Királyság népességében –, ahol pedig nagyon magas, 90 százalék feletti a természetes fertőzésből, oltásból vagy mindkettőből származó immunitás. Az új szakasz másik jellemzője, hogy már nem egy domináns vírustípussal van dolgunk, hanem a változatok egész sorával. Mindebből az következik, hogy éberségünknek nem szabad lankadnia, és feltétlenül meg kell próbálni csökkenteni a terjedésüket, már ezen a télen, különben a vírusok továbbra is emberek millióiban, milliárdszámra szaporodnak. A szomorú az, hogy elvileg mindegyik vírusban megvan a lehetőség, hogy immunissá váljon a kifejlesztett vakcinákra és eddigi védettségünkre. Ugyanis olyan réseket keres, melyeket ki tud használni, márpedig minden ember más és más immunrendszerrel rendelkezik. Különböző oltásokkal oltottak be minket eltérő időpontokban, s sokan két vakcina között is megfertőződtek. A vírus ráadásul alkalmazkodni tud ehhez a sokféleséghez.

Az igazi az lenne, ha sikerülne kifejleszteni egy olyan egyszeri, biztonságos vakcinát, mint amilyen kanyaró elleni, amely megakadályozná az átvitelt, és védene az összes koronavírus ellen, beleértve a még állatokban keringő vírusokat is. Erre azonban ma még kevés a reális esély. Éppen ezért kellene mindent meg tenni a koronavírus terjedésének mérséklése érdekében. Sir Jeremy Farrar bevallja: azon kevesek közé tartozik az Egyesült Királyságban, akik még mindig maszkot viselnek a tömegközlekedési eszközökön.

A legveszélyesebb kórokozó

Hosszútávon az epidemiológus a legveszélyesebb kórokozónak mégis az influenzát tartja. A madárinfluenza halálos, de elsősorban a madarakat érinti, az embereket nagyon ritkán fertőzi meg. Ám úgy véli, hogy a következő világjárvány valószínűleg az állatvilágból fog érkezni. Mert az ember egyre jobban terjeszkedik a természetben, az állatok meg a városokba vándorolnak.

Évente sok százmillió ember fertőződik meg az influenza vírusával, a kutatások szerint a világon egy esztendőben 300 ezer és 500 ezer ember közé tehető az influenzában elhunytak száma. Európában az influenza okozta halálozási arány évente, 100 ezer emberre vetítve, 30-ra tehető a 65 év felettiek körében. Ez több mint háromszorosa a közlekedési balesetekének, melyek 100 000 emberenként 9 halálos áldozatot követelnek ugyanebben a korcsoportban – olvasható az Our World in Data összefoglalójában. Ha ezeket a számokat összevetjük az amerikai Johns Hopkins Egyetemnek a Covid–19-fertőzéseket összegző világadataival, akkor igazán képet kaphatunk arról, mennyire veszélyes is az influenza. Koronavírussal 2022. november első feléig 632 milliónál több megbetegedést regisztráltak a világon – 2020 óta esztendőnként körülbelül 200 milliót –, s eddig a járvány kitörése óta 6,6 millióan haltak meg a fertőzésben (évente 2,2 millióan). Vagyis az influenzában elhunytak száma ennek évente akár 25 százaléka is lehet. Pedig az influenzát nemigen tekintjük halált okozó betegségnek, szemben a Covid–19-cel.

Magyarországon a KSH adatai szerint az influenzában megbetegedettek száma az elmúlt évtizedben évente 141 ezer és 504 ezer között, a Covid-fertőzötteké az elmúlt két évben 325 ezer és 935 ezer között alakult.

Az influenza vírusa kevésbé halálos, de akár fertőző- és terjedőképesebb is lehet a Covid–19-nél. Sőt, azoknál, akik már átestek a Covidon vagy oltottak koronavírus ellen, de nincs influenza-oltásuk, az influenza akár súlyosabb panaszokkal és következményekkel is járhat, mint amit a Covid–19 most elterjedt omikron-variánsa okoz.

Influenzajárvány jöhet

A magyar virológusok úgy látják, hogy 2022-2023 telén az influenza gyors terjedésére és járvánnyá erősödésére lehet számítani Magyarországon. Dr. Rusvai Miklós víruskutató több médiumban is megemlítette: 2022 őszén egyelőre még nincs számottevő esetszámnövekedés, mely már most az influenza-járvány veszélyére figyelmeztetne, de várható, hogy hét év szünet után nagyobb számban jelenik majd meg az A-típus H1-es és H3-as variánsa, illetve a B-típus variánsa. A korábbi időszaktól eltérően decemberre, januárra tolódhat el a járvány időszaka.

Dr. Békássy Szabolcs országos háziorvosi kollegiális vezető, a Háziorvosok Online szervezetének alapítója az InfoRádióban jelentette ki, hogy a magyar háziorvosok az országban minden eddiginél durvább influenzaszezonra számítanak. Elsősorban a déli féltekéről gyűjtött tapasztalatok alapján számítanak arra, hogy Európába is járványszerűen ér el az influenza. A háziorvosok már most azt tapasztalják, hogy nő a légúti tünetekkel, lázzal, ízületi fájdalommal jelentkező betegek száma, akiknél az elvégzett koronavírus-gyorsteszt negatív eredménnyel jár. Így feltételezhető, hogy ez már az influenza felfutását jelentheti, járvány előtti állapotot jelenthet.

Dr. Jakab Ferenc is nyilatkozataiban azt hangsúlyozza, hogy több influenza-megbetegedésre számít a következő időszakban, hozzátéve: az immunitás kikopása miatt sokkal nagyobb a jelentősége idén az influenza elleni védőoltásnak, mint a korábbi években volt. Különösen azoknak, akik valamilyen rizikócsoportba tartoznak, s elsősorban a 60–65 év felettieknek.

Influenzajárvány, koronavírus-járvány, maszkviselés, bolt, vásárlás

A magyar szakemberek már most, novemberben javasolják a maszk viselését nyilvános helyeken, tömegközlekedési eszközökön, nagyobb tömegeket vonzó zárt terekben, függetlenül attól, hogy azt egyelőre még nem kötelező viselni

A szakemberek szerint az sem kizárható, hogy a koronavírus is új erőre kap télen, megnő a betegek száma, így a két járvány akár egymásra is tolódhat, és így egy időben idézhetnek elő fertőzést, hasonló tünetekkel. Már most, novemberben mindannyian javasolják a maszk viselését nyilvános helyeken, tömegközlekedési eszközökön, nagyobb tömegeket vonzó zárt terekben, függetlenül attól, hogy azt egyelőre még nem kell kötelező jelleggel viselni. (Németországban már kötelező a maszkhasználat a tömegközlekedési járműveken.)

Védőoltás influenza ellen is!

A virológusok mind javasolják az influenza elleni védőoltás felvételét, hozzátéve, hogy szerencsésebb, ha az emberek a koronavírus elleni vakcinát néhány héttel előbb vagy később adatják be maguknak. Mert még ma is fontos az emlékeztető oltás azoknak, akik az előzőt négy–hat hónappal korábban kapták meg, vagy már eltelt néhány hónap a koronavírus okozta betegségük óta.

A legújabb hírek szerint már javában dolgozik az influenza és a koronavírus elleni kombinált védőoltás fejlesztésén az amerikai Pfizer és a német BioNTech, valamint az amerikai Moderna és a Novavax gyógyszeripari cégek. Megjelenése azonban még éveket vehet igénybe.

Viszont 2022 őszétől már Magyarországon is kaphatók azok az otthon használható, kombinált gyorstesztek, amelyek egyetlen önellenőrzés segítségével 15 percen belül kimutatják, megfertőződtünk-e, és ha igen, akkor az influenza vagy a Covid–19 vírusával. Ez azért is hasznos, mert a hasonló tüneteket nyújtó két vírus megkülönböztetésével, az egyes betegségek korai felismerésével kezdődhet meg a helyes kezelés és a további fertőzések magakadályozása.

Meg kell tanulnia az emberiségnek védekeznie a vírusok ellen a betegségek megelőzése, felismerése, enyhítése érdekében, mert Sir Jeremy Farrar epidemiológus interjújában így fogalmaz: „Attól tartok, hogy ma még csak a világjárványok korszakának elején járunk.”


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.

2024. február 9.

Járványok világa

Hónapok óta erőteljes a Covid-, majd az influenzajárvány Magyarországon, de erről mintha nemigen akarnánk tudomást venni.