13. születésnapját ünnepli az Utcajogász


Az egyesület tagjai sok szeretettel várnak minden érdeklődőt a születésnapi esemény izgalmas programjaira, egy kerekasztal-beszélgetésre, koncertekre és tombolasorsolásra szeptember 16-án a Gólyában.

A 2010-ben alakult Utcajogász Egyesület mostanra tizenhárom éve nyújt jogi segítséget azok számára, akik az ügyvédi díj kifizetését nem engedhetnék meg maguknak. Ügyfélkörükbe eleinte főleg hajléktalan emberek tartoztak, ám mára egyre többen fordulnak hozzájuk azok közül is, akiknek lakhatása – általában valamilyen tartozás miatt – veszélybe került.

A szervezet peres képviseletet is vállal, tagjai képviselik például annak a két hajléktalan férfinak az ügyét a bíróságon, akiket 2020 végén és 2021 elején rendőrök bántalmaztak Mohácson, valamint a Kincsem Park „szürke házának” lakóit is. Ők a Lovi egykori dolgozóiként fizetésen kívüli juttatásként kaptak lehetőséget, hogy alacsony áron béreljenek szolgálati lakásokat, ám a ház új tulajdonosa a bérleti díjukat önkényesen a háromszorosára emelte. Az Utcajogász szülinapi eseményének első programjaként az ő történetükről, valamint egy másik hasonló eset, a volt Lipót szolgálati lakásairól forgatott díjnyertes riportfilmet láthatja a közönség, amelyet Benyó Rita készített a Szabad Európának. Ezt kerekasztal-beszélgetés követi, amelyben a két üggyel foglalkozó jogászon kívül (Mekler Kinga, az Utcajogász tagja, valamint Szepesházi Péter, a Lipót házainak perében eljáró ügyvéd) részt vesz a Kincsem Park egyik lakója is. A beszélgetés moderátora Bogatin Bence lesz, a Mérce újságírója.

A beszélgetést két koncert követi, az Iparkutya „csürdöngölős világzenei” dallamait követően a Damara alterpop számaira táncolhatnak az eseményen résztvevők. Tizenegykor pedig az Utcajogász születésnapi hagyományához hűen tombolasorsolás kezdődik, ahol idén is értékes nyeremények várják gazdájukat színházjegyektől a designer ékszereken át a különböző éttermek által felajánlott kuponokig. A megvásárolt tombolajegyekkel a résztvevők az egyesület működését támogatják.

További információk az esemény Facebook oldalán találhatók: https://www.facebook.com/events/832657891636550

Forrás: Utcajogász sajtóanyag


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A kiváló jogi szolgáltatás alap – ehhez kell további értéket hozzáadni

A világon mindenhol, így Magyarországon is versenyhátrányba kerülhetnek (és valószínűleg kerülnek is) azok a munkavállalók, akik nem akarják vagy nem képesek használni a mesterséges intelligenciát – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmány.

2024. június 13.

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága Karsai Dániel beadványát

Június 13-án, csütörtökön hozott ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő alkotmányjogász ügyéről. Karsai amiatt indított keresetet, mert szerinte sérülnek az egyéni jogai Magyarországon, amiért nem rendelkezhet saját életvégi döntéséről.