A bírák és ügyészek illetményemelésének harmadik szakaszát is megszavazta az Országgyűlés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány betartotta ígéretét: a bírák és az ügyészek illetményemelésének harmadik szakaszát is megszavazta az Országgyűlés – közölte az Igazságügyi Minisztérium.

Emlékeztettek, hogy a kormány 2019-ben a bírák és az ügyészek illetményének három lépcsőben történő emeléséről döntött, ezért az elfogadott 2022. évi költségvetés alapján a bírói és ügyészi illetményalap – az idei 12 százalékos emelés után – jövőre 13 százalékkal nő.

Hozzátették: tavaly januártól a bírák számára egyösszegű, átlagosan 32 százalékos, míg az ügyészek számára szintén egyösszegű, átlagosan 21 százalékos illetményemelés valósult meg, amivel egy szintre került a bírák és ügyészek fizetése.

A három ütemben történő béremelésnek köszönhetően összesen több mint 60 százalékos illetményemelésre kerül sor. A döntés majdnem háromezer bírót és kétezer ügyészt érint – jelezték.

Az IM szerint a magyar bíróságok teljesítménye kiemelkedő, ezt támasztják alá az EU 2020. évi igazságügyi eredménytáblájának számai is, amelyek szerint a bíróságokon az ügyek eldöntéséhez szükséges becsült idő uniós összehasonlításban alacsony, a bíróságokon jellemzően nem keletkezik ügyhátralék, hanem az egy év során eldöntött ügyek száma jellemzően még magasabb is, mint a beérkezőké.

„A bíróknak és az ügyészeknek hivatásuk méltóságát tükröző javadalmazásban kell részesülniük, ezért a béremelés a függetlenség fontos biztosítéka. Emellett az igazságszolgáltatás teljesítményének megőrzését is szolgálja, továbbra is vonzóvá téve a bírói és ügyészi pályát a fiatal jogászok számára” – fogalmaztak az igazságügyi tárca közleményében.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. december 17.

Döntöttek a bírói és ügyészi fizetésekről

Megemelte a bírák és ügyészek illetményét az Országgyűlés, miután rendkívüli ülésén módosításokkal újból elfogadta az Áder János köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényt. Ez a jogszabály rendelkezik arról is, hogy megszűnnek az önálló közigazgatási és munkaügyi bíróságok.
2016. június 20.

Három ütemben nő a bírók bére

Már idén októbertől 5 százalékkal nő a bírák illetménye – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter.