A büntetőperek többsége éven belül befejeződik


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

8 és fél hónap. Átlagosan ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az iratok bíróságra érkezésétől ügydöntő határozat szülessen egy járásbíróság előtt folyó büntetőügyben. A járásbírósági büntetőügyek 77%-a egy éven belül lezárul. Ennél még gyorsabbak a törvényszékeken, másodfokon folyó büntetőeljárások: ott átlagban fél év kell ahhoz, hogy pont kerüljön egy-egy ügy végére. 95%-ban pedig egy év alatt befejeződnek ezek az eljárások. A törvényszéki elsőfokú büntetőügyek elintézéséhez – amelyek általában kiemelt súlyú, bonyolultabb megítélésű ügyek – átlagban kicsivel több, mint egy év (12,8 hónap) szükséges. Ezen a szinten az egy éven belül befejezett ügyek aránya 68%.


A köztudat szerint a büntetőeljárások lassúak, évekig elhúzódnak. Az OBH által kiadott statisztika szerint azonban a büntetőeljárások 29%-a egyszerűsített eljárásban 30 napon belül befejeződik. További 52%-ot fél éven, az összes eljárás 84%-át pedig egy éven belül befejezik.

A köztudat és ezzel együtt a média figyelme az ügyek maradék 16%-ára összpontosul, amelyekben a bírósági eljárás valóban egy évnél hosszabb időre nyúlik.

Az OBH összefoglalójában felsorolta a bíróságok dolgát megnehezítő tényezőket is, amelyek többek között a több emberen, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölési esetek, a jelentős kárt okozó költségvetési csalások, szakértők meghallgatása, és 35.000 nyomozati iratot is vizsgált a bíróság.

Az OBH kiemelte, hogy a büntetőeljárások sikeres lefolytatása a nyomozóhatóság, az ügyészség és a bíróság közös felelőssége.

Az OBH összefoglalója szerint a szolgáltató bíróságért program és a fenntartható fejlődés program keretében jelentősen csökkent az ügyelhúzódás, amelyet segítettek a jogszabályi változások és az igazgatási szabályzat kiadása is. Az OBH szerint az új Be. hatására a hatályon kívül helyezések csökkeni fognak, szélesedik az egyszerűsített eljárások köre, a vádlott távolmaradása nem hátráltatja nagymértékben az igazságszolgáltatást, a Be. szigorú eljárási határidőket fogalmaz meg.

Az OBH összefoglalójának jelmondata és legfontosabb pontja, hogy a gyorsaság nem mehet a minőség rovására. Az OBH kiemelte, hogy az ügyek 73%-a jogerősen lezárult, az ügyek 27%-ában történt fellebbezés, a hatályon kívül helyezések azonban csak a fellebbezések 7,4%-át érintették.

(birosag.hu)

[htmlbox BDT]

Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló új eljárásokról állapodott meg

A Tanács megállapodásra jutott , amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a bankok vagy a befektetési platformok számára Kettős adóztatás Jelenleg […]