A forgalmi adókból kevesebb jön


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A forgalmi típusú adóknál az év egészében alacsonyabb bevétel feltételezhető, de ezt a várható bevételkiesést figyelembe veszi a konvergenciaprogram, és fedezi a költségvetési tartalék egy része – közölte Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára. A tárca ffriss adataiból kiderül: a tranzakciósilleték-bevételek messze elmaradnak a tervezettől.

Az NGM online államháztartási fogadóóráján emlékeztetett: a konvergenciaprogramban tételesen bemutatott, a költségvetési egyenleget érintő negatív és pozitív elmozdulások mellett is az Országvédelmi Alapból a GDP 0,6 százalékának megfelelő összeg áll rendelkezésre, s ez biztosíthatja azt, hogy esetleges kedvezőtlenebb makrogazdasági folyamatok esetén is tartható legyen a 2,7 százalékos hiánycél. Banai Péter Benő hangsúlyozta: az Országvédelmi Alap tartalékainak felhasználásáról a 2013. évi költségvetési törvény rendelkezik, ennek értelmében október előtt egyáltalán nem lehetséges a tartalék elköltése, és ezután is csak akkor kerülhet sor a tartalék felszabadítására, ha a hiánycél nincs veszélyben.

A helyettes államtitkár – a pénzügyi tranzakciós illetékből befolyt, időarányosan kis összeget firtató kérdésre válaszolva – jelezte: a kormány a jelenleg rendelkezésére álló információk alapján nem tart szükségesnek további intézkedéseket a hiánycél elérése érdekében. Hozzátette: a konvergenciaprogram már számol az alacsonyabb bevétellel. Egyben arról tájékoztatott, hogy a Magyar Államkincstár eleddig a törvényi kötelezettségének megfelelően, határidőben teljesítette az illetékre vonatkozó befizetési kötelezettségét.

Több az adóbevétel

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya márciusban 154,1 milliárd forint volt, az első három hónapban a deficit 493,6 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 56,0 százaléka – közölte végleges adatait hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az adatok megegyeznek az előzetes értékekkel.

A központi költségvetés március havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest 223,0 milliárd forinttal nagyobb összegben alakultak. A magasabb teljesülés hátterében egyrészt egyes adóbevételek – főként az általános forgalmi adó – előző évet meghaladó befizetései, valamint az idén bevezetett új adónemekből befolyt bevételek, másrészt pedig a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok magasabb összegű bevételei állnak.

Tranzakciós illeték: nagy a lemaradás

Idén márciusban a társasági adóból a központi költségvetésben 22,7 milliárd forint bevétel keletkezett, mely 24,3 milliárd forintos befizetés és 1,6 milliárd forint kiutalás különbözeteként képződött. Az egyenleg a tavalyi év azonos időszakához képest 1,2 milliárd forinttal teljesült alacsonyabban. Az egyszerűsített vállalkozói adóból a tárgyhónapban 1,5 milliárd forint bevétel keletkezett. Az adózók 2013. március hónapban 0,2 milliárd forinttal (11,0 százalékkal) kevesebb adót fizettek be, mint a 2012. év azonos időszakában.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

A pénzügyi szervezetek 2010-ben bevezetett különadójaként márciusban a központi költségvetésnek 36,1 milliárd forint bevétele keletkezett, amely 6,5 milliárd forinttal (15,3 százalékkal) alacsonyabb a 2012. évi azonos havi befizetésnél. A szintén 2010-ben bevezetett egyes ágazatokat terhelő különadóból 2013 márciusában 0,1 milliárd forint bevétel származott. Ez a bevétel a tavalyi év azonos időszakának 30,6 százaléka. 2013. január 1-jétől az adónem megszűnt, de az áthúzódó pénzforgalmi hatás miatt idén még jelentkezett befizetés.

Ez év márciusában az általános forgalmi adóból 166,6 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi összeget 103,0 milliárd forinttal múlta felül. A lényegesen magasabb teljesítés hátterében a kiutalási határidőre vonatkozó szabályok változása áll. Az egyes hónapok összehasonlíthatóságát a szezonális hatás torzítja, tekintettel arra, hogy a kiutalási határidő 45 napról 75 napra emelkedett.

A távközlési adóból március hónapban 3,8 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek. A távközlési adó új adónem, amely 2012. július 1-jétől hatályos, az első befizetési kötelezettség szeptemberben keletkezett.

A pénzügyi tranzakciós illetékből a költségvetésnek március hónapban 14,2 milliárd forint bevétele keletkezett. Az új adónemet 2013. január 1-jétől vezették be. A pénzügyi tranzakciós illetékből egész évre 301,1 milliárd forintot terveztek be a büdzsébe, ennek 9,1 százaléka folyt be az első 3 hónapban.

A biztosítási adóból márciusban 1,8 milliárd forint bevétel keletkezett. Az új adónem 2013. január 1-jétől a baleseti adót, a biztosítókat terhelő pénzügyi intézmények különadóját és a tűzvédelmi hozzájárulást váltja ki.

A jövedéki adóból realizált bevétel március hónapban 52,8 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel korábbi bevételhez képest 1,5 milliárd forinttal, 2,8 százalékkal alacsonyabb volt.

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele március hónapban 104,5 milliárd forint volt, amely a 116,1 milliárd forintos bruttó befizetés és a 11,6 milliárd forintos kiutalás egyenlegeként képződött.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 23.

Josep Borrell: az EU elítéli és elfogadhatatlannak tartja a Nemzetközi Büntetőbíróság elleni orosz fenyegetést

Az Európai Unió elítéli és elfogadhatatlannak tartja, hogy „egy magas rangú orosz képviselő” azzal fenyegetőzött: erőszakot alkalmaz a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) és az annak székhelyet biztosító országgal, Hollandiával szemben, amiért a bírság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő csütörtökön.

2023. március 23.

Bombával fenyegetőzött, letöltendő börtönt kapott

A közlemény szerint a férfi – miután a párja szakított vele – 2021. június 22-én felhívta a 112-es segélyhívót és valótlan bejelentést tett mondván, bomba robban délután az egyik budapesti rendőrkapitányságon, amelynél a korábbi élettársa dolgozott. A vádlott elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról – tették hozzá.