A GVH több eszközzel is védi a gyermekeket az online térben


A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) új epizódot adott ki hivatalos podcast csatornáján. A podcast epizódban, a nemzeti versenyhatóság által ez év májusában lefolytatott átfogó gyorselemzés (sweep) eredményeiről beszél dr. Hernádi Júlia, a GVH fogyasztóvédelmi irodájának helyettes-vezetője.  

A 2023 tavaszán lefolytatott sweep keretében a GVH szakértői az ingyenesen mobiltelefonra letölthető, gyermeket célzó játékokat vizsgálták a tekintetben, hogy azok alkalmaznak-e úgynevezett sötét mintázatokat. A vizsgálat során összesen 30 népszerű játékot vizsgáltak meg Androidon és iOS-en egyaránt, amelyből 19 minden korosztály számára ajánlott (PEGI 3-as besorolású). A nemzeti versenyhatóság gyorselemzése számos problémát tárt fel, amelyek túlnyomó része a játékot megszakító reklámokkal volt kapcsolatos. A most közzétett podcast epizódban hallgatók mélyebben megismerhetik a sweep során feltárt jelenségeket, eredményeket és a gyorselemzés tapasztalatait.

A beszélgetés – a GVH podcast korábbi adásai mellett – meghallgatható

A Gazdasági Versenyhivatal az elmúlt időszakban egyre kiemeltebb figyelmet fordít a digitális tér, fiatalabb korosztályokra leselkedő veszélyeire. A nemzeti versenyhatóság éppen november 30-án, csütörtökön jelentette be, hogy lezárta eljárását a TikTok Technology Ltd. videómegosztó-szolgáltatóval szemben, mely eredményeként egy sor olyan intézkedés végrehajtását volt kénytelen vállalni a cég, amelyek biztosítják, hogy javuljon a kommunikációja a fogyasztók védelmének érdekében.

Forrás: GVH


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.