A MÜK könnyítésekért fordult az Miniszterelnökséghez Koronavírus

Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, levélben fordult az Igazságügyi Minisztériumhoz, amelyben kérte a távmunkavégzésre és az ügyfelek korlátozott lehetőségeire tekintettel változtassanak egyes jogszabályi rendelkezéseken.

A MÜK elnöke Dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek írt levelében tájékoztatta a minisztert, hogy a koronavírus jelentős hatással volt az ügyvédi munkára és a munkavégzés feltételeire.

A távmunkavégzésre való átállás és az ügyfelektől való kényszerű távolságtartás miatt a MÜK elnöke a következőkre tett javaslatot:

  • 2020. március 25-től valamennyi illeték- és igazgatási szolgáltatási díjköteles eljárás legyen illetékfeljegyzési jogos.
  • Ne legyen hatálytalansági ok, ha az ügyvéd a veszélyhelyzet idején e-papír-on teljesíti beadványait, akkor sem, ha jogszabály formanyomtatvány kényszert ír elő.
  • Az ellenjegyzés legyen hatályos akkor is, ha az okiraton két ügyvéd AVDH útján tett aláírása szerepel, az iraton feltüntetett KASZ számának és az ügyvédi tevékenység folytathatóságához való joga fennállásáról szóló nyilatkozata mellett.
  • Az ügyfélkapukon és a cégkapukon többszörözzék meg a tárolási időtartamot és növeljék a tárhelyet.
  • 2020. március 1-től a járulékmentesség, vagy járulék-kedvezmény a legkedvezőbb kategóriára irányadó szabályozás szerint vonatkozzon az ügyvédre és alkalmazottaira is.
  • 2020. március 1-től csökkenthető legyen az adóalap a kamarai tagok és az ügyvédi praxisok alkalmazottai után fejenként havi 50-50 ezer forinttal, a KATA-s adózóknak pedig ne legyen közteher fizetési kötelezettsége.
  • A kirendelésekben legyen elszámolható a terhelttel, annak hozzátartozóival, vagy hatósággal hírközlő eszközön keresztül fenntartott kapcsolat ideje vagy erre adjanak ügyenként magasabb havi átalányt.
  • Ha bizonyos szolgáltatók praxiscélú helyiség használati jogviszonya felmondására moratóriumot írnak elő, akkor ez ugyanúgy terjedjen ki az ügyvédekre is.

A MÜK elnökének teljes levelét itt olvashatják.

Kapcsolódó cikkek:


Csepeli késes támadó: közösség tagja elleni erőszak bűntett gyanúja is fennáll
2021. február 25.

Közösség tagja elleni erőszak bűntett és súlyos testi sértés kísérlet bűntett gyanúja miatt is eljárás folyik a késes támadó ellen, aki valószínűleg azért vágta meg egy nő arcát, mert a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és korábbi oktatóival szolidaritást vállaló Free SZFE maszkot viselte.

Az uniós főtanácsnok megállítaná a Stop Sorost
2021. február 25.

Az uniós főtanácsnok megállítaná a Stop Sorost

Sérti az európai uniós jogot, hogy Magyarország elrendelte az arra irányuló tevékenység büntetését, hogy nemzetközi védelemre irányuló eljárást indíthassanak azok, akik nem tesznek eleget az e védelem megadására vonatkozó nemzeti jogi kritériumoknak - ismertette főtanácsnoki álláspontját az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága.