A MÜK könnyítésekért fordult az Miniszterelnökséghez Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, levélben fordult az Igazságügyi Minisztériumhoz, amelyben kérte a távmunkavégzésre és az ügyfelek korlátozott lehetőségeire tekintettel változtassanak egyes jogszabályi rendelkezéseken.

A MÜK elnöke Dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek írt levelében tájékoztatta a minisztert, hogy a koronavírus jelentős hatással volt az ügyvédi munkára és a munkavégzés feltételeire.

A távmunkavégzésre való átállás és az ügyfelektől való kényszerű távolságtartás miatt a MÜK elnöke a következőkre tett javaslatot:

  • 2020. március 25-től valamennyi illeték- és igazgatási szolgáltatási díjköteles eljárás legyen illetékfeljegyzési jogos.
  • Ne legyen hatálytalansági ok, ha az ügyvéd a veszélyhelyzet idején e-papír-on teljesíti beadványait, akkor sem, ha jogszabály formanyomtatvány kényszert ír elő.
  • Az ellenjegyzés legyen hatályos akkor is, ha az okiraton két ügyvéd AVDH útján tett aláírása szerepel, az iraton feltüntetett KASZ számának és az ügyvédi tevékenység folytathatóságához való joga fennállásáról szóló nyilatkozata mellett.
  • Az ügyfélkapukon és a cégkapukon többszörözzék meg a tárolási időtartamot és növeljék a tárhelyet.
  • 2020. március 1-től a járulékmentesség, vagy járulék-kedvezmény a legkedvezőbb kategóriára irányadó szabályozás szerint vonatkozzon az ügyvédre és alkalmazottaira is.
  • 2020. március 1-től csökkenthető legyen az adóalap a kamarai tagok és az ügyvédi praxisok alkalmazottai után fejenként havi 50-50 ezer forinttal, a KATA-s adózóknak pedig ne legyen közteher fizetési kötelezettsége.
  • A kirendelésekben legyen elszámolható a terhelttel, annak hozzátartozóival, vagy hatósággal hírközlő eszközön keresztül fenntartott kapcsolat ideje vagy erre adjanak ügyenként magasabb havi átalányt.
  • Ha bizonyos szolgáltatók praxiscélú helyiség használati jogviszonya felmondására moratóriumot írnak elő, akkor ez ugyanúgy terjedjen ki az ügyvédekre is.

A MÜK elnökének teljes levelét itt olvashatják.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Munkaviszonnyá változik az ételfutárok munkája?

Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. Ez egy nagy fejlemény az európai uniós jogalkotásban, melyet dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője segítségével vizsgálunk meg.

2024. május 24.

Az Európai Tanács a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló új eljárásokról állapodott meg

A Tanács megállapodásra jutott , amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a bankok vagy a befektetési platformok számára Kettős adóztatás Jelenleg […]