A Nemzetközi Büntetőbíróság tiszteletbeli tagjává választotta Benjamin Ferencz jogászprofesszort


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) pénteken tiszteletbeli tagjává választotta az idén százéves Benjamin Ferencz amerikai jogászprofesszort, a nürnbergi per még élő ügyészeinek egyikét, a büntetőbíróság megalakításának támogatóját. A magyar származású bírónak mellszobrot állítottak a bíróság épületben.

A büntetőbíróság tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány miatt, illetve a díjazott magas életkorára való tekintettel online rendezett eseményen Chile Eboe-Osuji elnöklő bíró méltatta Benjamin Ferencz „rendkívüli bírói karrierjét és a nemzetközi igazságszolgáltatás melletti könyörtelen elkötelezettségét”.

Kiemelte továbbá elévülhetetlen hozzájárulását a hágai büntetőbíróság létrehozásához, és azt, hogy azóta is az intézmény védelmezője maradt, hangoztatva annak „egy emberségesebb és igazságosabb világ” megteremtésében játszott fontosságát.

Benjamin Ferencz amerikai jogászprofesszor 1920. március 11-én született a partiumi Csolton. Ő képviselte a vádat a háborús bűnösök sorrendben kilencedik nürnbergi perében. Nevét Hágában sétaút viseli.

A háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására 2002-ben megalakított Nemzetközi Büntetőbírósághoz 123 ország csatlakozott, az Egyesült Államok azonban nem fogadja el a testület joghatóságát. Az ICC a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket akkor is vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes vagy nem hajlandó. A törvényszék csak a 2002. július 1. után elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkezhet, joghatósága az alapokmányát ratifikáló országokra terjed ki.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Munkaviszonnyá változik az ételfutárok munkája?

Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. Ez egy nagy fejlemény az európai uniós jogalkotásban, melyet dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője segítségével vizsgálunk meg.

2024. május 24.

Az Európai Tanács a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló új eljárásokról állapodott meg

A Tanács megállapodásra jutott , amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a bankok vagy a befektetési platformok számára Kettős adóztatás Jelenleg […]