A személyes adatok továbbítása az EU-n kívülre


A német adatvédelmi hatóságok azt vizsgálják, hogy a német vállalatok megfelelnek-e az Európai Bíróság Schrems II ítéltének.


A vállalatok adattovábbításait az Európai Unión vagy az Európai Gazdasági Térségen kívüli országokba (harmadik országok) egy országos vizsgálat keretében ellenőrzik.

A cél az Európai Bíróság a Schrems II ítéletében felállított követelmények érvényesítése. Az EUB az ítéletben úgy döntött, hogy az Adatvédelmi Pajzs alapján nem lehet továbbítani a személyes adatokat az Egyesült Államokba. Továbbá, ha az adatexportőr értékelése azt mutatta, hogy a személyes adatok lényegében azonos szintű védelme nem biztosítható a fogadó államban, akkor a harmadik országokba történő adattovábbításra vonatkozó szerződéses adatvédelmi záradékok használata csak akkor érvényes, ha további hatékony intézkedéseket alkalmaznak.

Az EUB döntése a régóta bevált üzleti modellek és folyamatok alapvető megváltoztatásához vezetnek. Az ellenőrzésben részt vevő német adatvédelmi hatóságok szabványosított kérdőívekkel egyenként keresték meg a vállalatokat. A kérdések többek között kiterjedtek az olyan harmadik fél szolgáltatók igénybevételére, mint például az e-mail-szolgáltatások, a webhoster, a webes nyomon követésre vagy a pályázói adatok kezelésére szolgáló szolgáltatások, valamint az ügyféladatok és a munkavállalói adatok vállalatokon belüli továbbítása. Minden felügyeleti hatóság külön-külön dönti el, hogy e témakörök melyikében fog eljárást indítani.

EU Jog online

Az EUB egyértelműen kifejezte azt a várakozását, hogy a hatóságok “függesszék fel vagy tiltsák meg” azokat az adattovábbításokat, amelyek nem felelnek meg a Schrems-II ítélet kritériumainak.

Az adattovábbítás felfüggesztése sok esetben valószínűleg sikeres lehet a vállalatokkal folytatott együttműködés révén. Ahol ez nem lehetséges, a rendelkezésre álló felügyeleti intézkedésekkel lépnek fel a hatóságok.

A felügyeleti hatóságok tisztában vannak azokkal a sajátos kihívásokkal, amelyeket az EUB a Schrems II-ről szóló döntésével a német és az európai vállalatok számára okozott. A felmerülő kérdéseket tájékoztató keretében megválaszolják a vizsgálati eljárás folyamán, amennyiben ezt a rendelkezésre álló kapacitások lehetővé teszik.

(edpb.europa.eu)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Nőtt az alkuképesség a használt házaknál

Az első negyedévben a használt házak árából országos szinten átlagosan 8,7 százalékot engedtek az eladók, míg tavaly az alku mértéke ebben a kategóriában 8,2 százalék volt. A tégla és a panel lakásoknál azonban az árengedmény mértéke csökkent – közölte az Otthon Centrum.