A versenyhatóság megbírságolta a Venoruton Forte tabletta forgalmazóját jogsértő gyógyszerreklám miatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 Jogsértő gyógyszerreklám miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 28 millió forint bírságot szabott ki a Venoruton Forte tabletta forgalmazójára, a STADA Hungary Kft.-re – közölte a GVH

A nemzeti versenyhatóság az év közepén indított vizsgálatot a Venoruton Forte 500 milligramm (mg) tablettát forgalmazó STADA Hungary Kft.-vel szemben. Az eljáráson feltárták, hogy a cég a termékét nem a gyógyszerészeti szakhatóság által jóváhagyott alkalmazási előírás alapján mutatta be, ezzel megsértette a gyógyszerek reklámozására vonatkozó ágazati szabályozást. Miközben a gyógyszer alkalmazási előírása a kezelés kezdetén napi 2 tablettát javasolt, a televízió-hirdetések és egyéb reklámok csak a fenntartó kezelésre javasolt napi 1 tabletta szedését hangsúlyozták.

Az értékelésnél a versenytanács figyelembe vette, hogy a gyógyszer forgalmazója az eljárás során önként módosította a kifogásolt gyakorlatot, ugyanakkora a reklám sérülékeny, betegséggel küzdő fogyasztói csoportot érintett.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. március 30.

#Ez #most #akkor #reklám?

Az influencerek fizetett együttműködései, terméket vagy szolgáltatást reklámozó posztjai, videói, bejegyzései sokszor a szürkezónában mozognak. Reklám vagy nem reklám, fel kell tüntetni vagy nem, és ha igen, hogyan?