Aggályos a TikTok adatkezelési gyakorlata


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az amerikai jogalkotók nemzetbiztonsági kockázatot fedeztek fel a TikTok felhasználói adatainak kezelésében, és aggodalmukat fejezték ki a kínai törvények miatt, amelyek előírják a hazai vállalatok támogatását és együttműködést a Kínai Kommunista Párttal.

Két embert hallgatott meg az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága és az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, akik azt állították, hogy a TikTok alkalmazás üzemeltetője nem tett eleget egy 2019. évi megállapodásnak, amelynek célja a gyermekek magánéletének védelme volt.

A tizenévesek körében jelenleg az egyik legnépszerűbb videómegosztóval szemben ez a legújabb eljárás. Korábban már az Egyesült Államok Külföldi Beruházási Bizottsága is vizsgálta a TikTokot, mert nemzetbiztonsági kockázatként azonosította a TikTokot kínai anyavállalata miatt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy az Egyesült Államok „megvizsgálja” a TikTok betiltását, arra hivatkozva, hogy a cég információkat osztott meg a kínai kormánnyal. A cég tagadta a vádakat.

A Massachusetts technológiai politikai csoportjának tagja és egy másik forrás is arról tájékoztatta a Reuterst, hogy konferenciabeszélgetéseket folytattak a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság és az Igazságügyi Minisztérium tisztviselőivel, hogy megvitassák vajon a TikTok teljesítette-e a 2019 februárjában bejelentett megállapodásban foglaltakat.

A Digitális Demokráciáért Központ, Reklámmentes Gyermekkorért Mozgalom és több más szervezet kérte májusban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot, hogy vizsgálja meg a TikTokkal kapcsolatos állításaikat. Állításuk szerint a TikTok többek között jogsértést követett el azzal, hogy nem törölte a 13 éves vagy annál fiatalabb felhasználókról szóló videókat és személyes adatokat, pedig ezt a megállapodásban vállalta.

A TikTok szóvivője elmondta, hogy „minden felhasználó biztonságát komolyan veszik”, és hozzátette, hogy az Egyesült Államokban „a 13 év alatti felhasználók korlátozott funkciókkal használhatják az applikációt, amely további biztonsági és adatvédelmi garanciákat nyújt, kifejezetten a fiatalabb korosztály számára.”


A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság tisztviselői, amely megkötötte az eredeti hozzájárulási megállapodást a TikTok-tal, és az Igazságügyi Minisztérium tisztviselői, amely gyakran bírósági dokumentumokat ad át az FTC számára, videókonferencia keretében találkoztak a civil szervezetek képviselőivel, hogy megvitassák az ügyet – jelentette be David Monahan, a Reklámmentes Gyermekkorért Mozgalom képviselője.

„A beszélgetésünk alapján az az érzésem, hogy a panaszunkban felvetett aggályokat jelenleg vizsgálják.”  – tette hozzá Monahan.

Egy másik, névtelen forrás is megerősítette, hogy ügyvédek találkoztak a két ügynökség tisztviselőivel, hogy megvitassák vajon a TikTok megsértette-e az megállapodást.

A Reuters megkeresésére az Szövetségi Kereskedelmi Bizottság elutasította a válaszadást. Az Igazságügyi Minisztériumnak pedig nem reagált a megkeresésre.

A TikTok egyre népszerűbbé vált az amerikai tinédzserek körében, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy rövid videókat készítsenek és osszanak meg az applikációban. Az Egyesült Államokban a TikToknak 26,5 millió havi szinten aktív felhasználója van, amelynek kb. 60% -a 16 és 24 év közötti.

Az amerikai jogalkotók nemzetbiztonsági kockázatot fedeztek fel a TikTok felhasználói adatainak kezelésében, és aggodalmukat fejezték ki a kínai törvények miatt, amelyek előírják a hazai vállalatok támogatását és együttműködést a Kínai Kommunista Párttal.

A ByTDance kínai cég tulajdonában lévő TikTok egyike azon kínai székhelyű cégeknek, amelyre az USA és Kína közötti pengeváltásokban fokozott figyelem hárult a kereskedelem, a technológia és a koronavírus világjárvány miatt.

A cég fokozott amerikai ellenőrzése alatt nevezte ki Kevin Mayer vezérigazgatójává, aki a Disneytől érkezett a céghez és megkezdte a globális terjeszkedést Kaliforniában, Szingapúrban és még több helyen.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Eutanáziáról és a kannabisz termesztéséről, használatáról szóló népszavazás jöhet Szlovéniában

A szlovén alkotmánybíróság kedden elutasította az ellenzéki pártok azon kérelmét, hogy függesszék fel az eutanáziáról (gyógyíthatatlan betegek halálba segítéséről) szóló konzultatív népszavazást, amelyet még két másik témában az uniós választásokkal együtt június 9-én tartanak Szlovéniában. Arról azonban még nem határozott, hogy a kérdések, amelyeket a népszavazás keretében tennének fel az állampolgároknak, összhangban vannak-e az alkotmánnyal.