Aggályos a TikTok adatkezelési gyakorlata

Az amerikai jogalkotók nemzetbiztonsági kockázatot fedeztek fel a TikTok felhasználói adatainak kezelésében, és aggodalmukat fejezték ki a kínai törvények miatt, amelyek előírják a hazai vállalatok támogatását és együttműködést a Kínai Kommunista Párttal.


Két embert hallgatott meg az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága és az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, akik azt állították, hogy a TikTok alkalmazás üzemeltetője nem tett eleget egy 2019. évi megállapodásnak, amelynek célja a gyermekek magánéletének védelme volt.

A tizenévesek körében jelenleg az egyik legnépszerűbb videómegosztóval szemben ez a legújabb eljárás. Korábban már az Egyesült Államok Külföldi Beruházási Bizottsága is vizsgálta a TikTokot, mert nemzetbiztonsági kockázatként azonosította a TikTokot kínai anyavállalata miatt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy az Egyesült Államok „megvizsgálja” a TikTok betiltását, arra hivatkozva, hogy a cég információkat osztott meg a kínai kormánnyal. A cég tagadta a vádakat.

A Massachusetts technológiai politikai csoportjának tagja és egy másik forrás is arról tájékoztatta a Reuterst, hogy konferenciabeszélgetéseket folytattak a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság és az Igazságügyi Minisztérium tisztviselőivel, hogy megvitassák vajon a TikTok teljesítette-e a 2019 februárjában bejelentett megállapodásban foglaltakat.

A Digitális Demokráciáért Központ, Reklámmentes Gyermekkorért Mozgalom és több más szervezet kérte májusban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot, hogy vizsgálja meg a TikTokkal kapcsolatos állításaikat. Állításuk szerint a TikTok többek között jogsértést követett el azzal, hogy nem törölte a 13 éves vagy annál fiatalabb felhasználókról szóló videókat és személyes adatokat, pedig ezt a megállapodásban vállalta.

A TikTok szóvivője elmondta, hogy „minden felhasználó biztonságát komolyan veszik”, és hozzátette, hogy az Egyesült Államokban „a 13 év alatti felhasználók korlátozott funkciókkal használhatják az applikációt, amely további biztonsági és adatvédelmi garanciákat nyújt, kifejezetten a fiatalabb korosztály számára.”


A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság tisztviselői, amely megkötötte az eredeti hozzájárulási megállapodást a TikTok-tal, és az Igazságügyi Minisztérium tisztviselői, amely gyakran bírósági dokumentumokat ad át az FTC számára, videókonferencia keretében találkoztak a civil szervezetek képviselőivel, hogy megvitassák az ügyet – jelentette be David Monahan, a Reklámmentes Gyermekkorért Mozgalom képviselője.

“A beszélgetésünk alapján az az érzésem, hogy a panaszunkban felvetett aggályokat jelenleg vizsgálják.”  – tette hozzá Monahan.

Egy másik, névtelen forrás is megerősítette, hogy ügyvédek találkoztak a két ügynökség tisztviselőivel, hogy megvitassák vajon a TikTok megsértette-e az megállapodást.

A Reuters megkeresésére az Szövetségi Kereskedelmi Bizottság elutasította a válaszadást. Az Igazságügyi Minisztériumnak pedig nem reagált a megkeresésre.

A TikTok egyre népszerűbbé vált az amerikai tinédzserek körében, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy rövid videókat készítsenek és osszanak meg az applikációban. Az Egyesült Államokban a TikToknak 26,5 millió havi szinten aktív felhasználója van, amelynek kb. 60% -a 16 és 24 év közötti.

Az amerikai jogalkotók nemzetbiztonsági kockázatot fedeztek fel a TikTok felhasználói adatainak kezelésében, és aggodalmukat fejezték ki a kínai törvények miatt, amelyek előírják a hazai vállalatok támogatását és együttműködést a Kínai Kommunista Párttal.

A ByTDance kínai cég tulajdonában lévő TikTok egyike azon kínai székhelyű cégeknek, amelyre az USA és Kína közötti pengeváltásokban fokozott figyelem hárult a kereskedelem, a technológia és a koronavírus világjárvány miatt.

A cég fokozott amerikai ellenőrzése alatt nevezte ki Kevin Mayer vezérigazgatójává, aki a Disneytől érkezett a céghez és megkezdte a globális terjeszkedést Kaliforniában, Szingapúrban és még több helyen.

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


Sorozatgyilkossági ügyben fejezték be a nyomozást
2020. augusztus 7.

Több emberöléssel is gyanúsítják külföldön D. Csabát, a csantavéri születési szerb-magyar férfit, aki ellen egy budapesti gyilkosság ügyében befejezte a nyomozást a rendőrség.

Jogszerű volt a Demokratikus Koalíció megbírságolása
2020. augusztus 7.

Jogszerű volt a Demokratikus Koalíció megbírságolása

A mérlegelési jogkörben hozott döntés nem jogszabálysértő pusztán azon az alapon, hogy a jogszabályban meghatározott mérlegelési szempontok közül csak azokat mutatja be, amelyeket a hatóság az adott ügy szempontjából relevánsnak tartott, a jelentőséggel nem bíró, a nem értékelt, illetve nem értelmezhető elemeket nem sorolja fel.

Visszavonták a bejelentőket jutalmazó hódmezővásárhelyi rendeletet
2020. augusztus 7.

Egyhangú döntéssel hatályon kívül helyezték a bűncselekményekről bizonyítékot szolgáltatóknak jutalmat ajánló, a Fidesz helyi képviselői által "spiclitörvénynek" nevezett hódmezővásárhelyi rendeletet az alföldi város közgyűlésének pénteki rendkívüli ülésén.

Pert nyert a NAIH a Honvédkórház ellen
2020. augusztus 7.

Pert nyert a NAIH a Honvédkórház ellen

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a NAIH jogszerűen járt el, amikor megbírságolta a Honvédkórházat, mert Demeter Márta országgyűlési képviselő egészségügyi adatai a Honvédkórháztól a sajtóhoz kerültek egy adatvédelmi incidens keretében, amelyet a Honvédkórház nem jelentett be a NAIH-nak.

Milliárdos üzletembert tartóztattak le, az ügyvédje is gyanúsított
2020. augusztus 7.

A NAV szerint a vállalkozó az ügyvédje segítségével az Egyesült Arab Emírségekben szerzett letelepedési jogot, arab fedővállalkozást és hivatalos lakcímet, hogy ezekkel a hamis adatokkal elkerülje több mint 540 millió forint személyi jövedelemadó befizetését Magyarországon.