Alapjogok sérültek a menekülttábor üzemeltetésekor


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarországon az idén már májusig több mint háromszor annyian kértek menedéket, mint tavaly egész évben. Az elmúlt esztendő azonos időszakához képest pedig megtízszereződött a menedékjogi kérelmek száma. Az adatok nyomán be nem jelentett ellenőrzést végeztek az ombudsman munkatársai a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai részlegének területén felállított sátortáborban, amelyet a menekülteknek létesítettek. A helyszíni vizsgálat az illegális határátlépők előállításával kapcsolatban nem állapította meg alapjogok sérelmét, de a sátortábor üzemeltetésében látott kifogásolni valót.


A 300 egyedülálló férfi elhelyezésére alkalmas Ideiglenes Befogadó Állomás sátortábora  tervek szerint legfeljebb október 15-ig működik. A helyszín kiválasztásának egyik oka az volt, hogy az illegális határátlépők döntő többségét a szerb-magyar államhatár Csongrád megyei szakaszán fogták el.

Másrészt a nagyfai büntetés-végrehajtási intézet a környező településektől több mint tíz kilométer távolságban fekszik, a napi négy buszjárat legközelebbi megállója pedig az Ideiglenes Befogadó Állomástól 4 kilométer távolságra található. Emiatt a nem kellett tartani attól, hogy a nyitott intézményként működő menekülttábor lakói kijárásukkal zavarnák a lakosságot.

Az alapvető jogok biztosa megállapította, hogy az elfogott illegális határátlépők előállítása során alapvető jog nem sérült.  Az, hogy a menekültügyi hatóság a nagyszámú, felnőtt korú, férfi menedékkérők átmeneti elhelyezésére egy sátortábort létesített, ugyancsak nem okozott alapvető joggal összefüggő visszásságot. Alapvető joggal összefüggő visszásságokat a vizsgálat nem a sátras elhelyezéssel, hanem annak gyakorlati megvalósításával, illetve jogszabályi hiányossággal kapcsolatban tárt fel.

Az idei évben július és augusztus egy-egy időszakában az ország egész területén piros fokú hőségriasztás volt érvényben. Az ombudsmani vizsgálat napján az Országos Meteorológiai szolgálat automata állomása Szeged külterületén 36,5 Celsius fok legmagasabb hőmérsékletet mért.

Ezenközben hiányoztak a külföldieknek kiosztott élelmiszer és ivóvíz hűtését, illetve megfelelő körülmények között való tárolását biztosító feltételek. Ez nem csak az egészséghez, hanem – az étkezést napkeltétől napnyugtáig tiltó iszlám Ramadán időszakára figyelemmel – a vallásszabadsághoz való alapjoggal összefüggő visszásságot okozott.

Az Ideiglenes Befogadó Állomás a sátrakban elhelyezett értéktárgyakért és készpénzért nem vállal felelősséget, így a jogszabályban előírt letéti őrzés hiánya veszélyeztette a tulajdonhoz való alapjog érvényesülését. Ugyancsak alkalmas alapvető jogsérelem okozására az, hogy nincs jogszabályban rögzítve a menedékkérők számára biztosítandó napi étkezés minimális energiatartalma.

Mindezekkel kapcsolatban az alapvető jogok biztosa a belügyminiszter, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatójának intézkedését kezdeményezte.

A jelentés itt olvasható.


Kapcsolódó cikkek