Az ET egyezménnyel küzd a bundázás ellen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szeptember 1-jén lép hatályba az Európa Tanács sportversenyek jogellenes befolyásolása elleni, vagy másnéven Macolin egyezménye.

A mai napon Svájc, Norvégiát, Portugáliát, Moldovát és Ukrajnát követően, ötödik tagállamként ratifikálta az egyezményt.
Az ET főtitkára örömének adott hangot és bizakodott, hogy az egyezmény elő fogja mozdítani a fair playt. A főtitkár jelentős előrelépésnek minősítette az egyezményt a korrupció elleni harcban, amelyet a nagy sportszervezetek közül például a FIFA és az UEFA is támogat.
A főtitkár felszólított minden ET tagállamot, hogy minél hamarabb ratifikálják az egyezményt.
A 2014-ben útjára indított egyezmény a világ első globális egyezménye volt, amely a sportesemények illegális befolyásolása elleni küzdelmet tűzte ki célul.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.