Az EU szigorú szabályozással teszi átláthatóbbá az online platformok működését


A digitális szolgáltatásokról szóló EU-rendelet (DSA) komoly változást hoz az uniós, így a magyarországi felhasználók, vállalkozók és online platformok életébe is; február 17-től az összes rendelkezését kötelezően alkalmazniuk kell az érintetteknek – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteken.

Azt írták: a DSA minden eddiginél átfogóbban szabályozza a közvetítő szolgáltatókat, különösen az online platformokat, így például az online piactereket, a közösségi és tartalommegosztó oldalakat, az alkalmazásáruházakat, valamint az online utazási és szállásplatformokat.

Emlékeztettek arra: a szabályozás legfontosabb törekvése, hogy hatékonyabbá tegye az illegális és káros tartalmakkal szembeni fellépést, megakadályozza a szándékos álhírterjesztést, ezáltal biztosítsa a felhasználók biztonságát és védje az alapvető jogaikat.

A legalább 45 millió uniós felhasználóval rendelkező online óriásplatformok – mint például a Meta vagy a TikTok -, és a népszerű keresőprogramok – például a Google – már 2023 nyarának végétől kötelesek megfelelni a DSA által támasztott követelményeknek. A kisebb szolgáltatóknak, így az érintett magyarországi vállalkozásoknak pedig 2024. február 17-től kell alkalmazniuk a DSA vonatkozó rendelkezéseit – tették hozzá.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály a felhasználóknak biztonságosabb online környezetet teremt, amelyben egyszerűbben jelenthetik be az oldalakon elérhető jogellenes tartalmakat, árucikkeket és szolgáltatásokat. A felhasználók által közzétett tartalmakat nem lehet többé indokolás nélkül eltávolítani, bármikor kifogást emelhetnek egy ilyen döntés ellen. Biztonságosabbá válik továbbá az online vásárlás, többet lehet majd tudni arról, hogy ténylegesen kik értékesítik a felhasználók által vásárolt termékeket – sorolta a változásokat az NMHH.

A vállalkozásoknak a DSA egységes szabályrendszert alakít ki az egész EU-ra vonatkozóan, és hatékonyabban fellép a jogellenes online tevékenységek és termékek ellen, ezáltal a jogszerűen működő vállalkozások növelhetik saját eredményességüket. Egyszerű és hatékony új mechanizmusokat vezet be a jogellenes tartalmak jelentésére, és mentesíti a kis- és mikrovállalkozásokat a legköltségesebb kötelezettségek alól – írták.

Az NMHH felhívta a figyelmet arra is, hogy a DSA az online platformoknál EU-szerte egyértelműbbé teszi a kötelezettségeket, és fontos intézkedéseket vezet be az interneten kínált jogellenes áruk, szolgáltatások és tartalmak felszámolásáért. Új kötelezettségeket határoz meg az üzleti felhasználók nyomon követhetőségére az online piactereken, és hatékonyabb biztosítékokat nyújt a felhasználóknak.

Hozzátették: a DSA létrehozta a digitális szolgáltatási koordinátorok intézményét, amelynek február 17-e után kulcsfontosságú szerepe lesz a rendelet végrehajtásában. Magyarországon – az Európai Unióban elsőként – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot nevezték ki erre a feladatra. Az NMHH célja, hogy az érdekelt felekkel partneri viszonyt alakítson ki, illetve egyfajta tudásmegosztó központként működjön, és így minél hatékonyabban támogassa és védje a felhasználókat. A hatóság ebből a célból indította el az onlineplatformok.hu honlapját, ahol a szabályozási újdonságokról, illetve a tudatos platformhasználatról szóló ismeretterjesztő cikkeket, tanulmányokat tesz közzé – tudatták.

Az NMHH tájékoztatása szerint a DSA-ról részletesebb információk érhetők el az Európai Bizottság weboldalán, valamint az onlineplatformok.hu weboldalon.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 16.

Euronews: Párhuzamos EU-elnökséget hirdettek a civilek

Az ősszel a hazai civil szervezetek hét konferenciát rendeznek majd, többek között az erdők helyzetéről, egy akkumulátorstratégia kidolgozásáról és a romák integrációjáról – írja az Euronews.