Az MNB megbírságolta a FuturAquát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felfüggesztette a FuturAqua Nyrt. alaptőke-emelés során kibocsátandó részvényeinek forgalomba hozatalát és 5 millió forint összegű felügyeleti bírságot szabott ki, mivel a társaság nem tett eleget a nyilvános forgalomba hozatal során alkalmazandó jogszabályi előírásoknak.

A felfüggesztés addig tart, amíg a tőzsdei kibocsátó a jogszabályoknak megfelelő, jóváhagyott minimum tájékoztatóját a nyilvánosság számára elérhető módon közzé nem teszi.

Tájékoztatót kell közzétenni

A kibocsátó 2022. június 29-én zártkörű részvénykibocsátás keretében történő alaptőke-emelésről döntött – idézte fel az MNB. A kibocsátó rendkívüli tájékoztatásában hívta fel a részvényeseket jegyzési elsőbbségi joguk gyakorlására.

Az MNB azonban megállapította, hogy a társaság ezen tájékoztatása nyilvános ajánlattételnek, maga a folyamat pedig nyilvános forgalomba hozatalnak minősül. Értékpapírok nyilvános forgalomba hozatalát megelőzően, de legkésőbb annak kezdetekor a kibocsátónak tájékoztatót, vagy úgynevezett minimum tájékoztatót kell közzétenni, amelyet az MNB előzetesen jóváhagyott. Ezen kötelezettségének a FuturAqua nem tett eleget. A kibocsátó pusztán a jegyzési elsőbbségi jog biztosítására tekintettel nem mentesül automatikusan a (minimum) tájékoztató készítési kötelezettség alól – szögezte le az MNB.

Súlyosító körülménnyek

Az MNB figyelmeztette a FuturAquát a jogszabályok betartására, felszólította a szükséges minimum tájékoztató elkészítésére és közzétételére, aminek teljesítéséig felfüggesztette a kibocsátással érintett értékpapírjainak nyilvános forgalomba hozatalát. Emellett 5 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte a társaságot.

A jegybank súlyosító körülményként értékelte a kibocsátó részvényeinek közkézhányadát és hogy a minimum tájékoztató közzétételének elmulasztása súlyos mértékben sérti a befektetők transzparens és időben történő tájékoztatáshoz való alapvető érdekét.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 26.

Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké a parlament

Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. A kormánypártok Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét jelölik az Alkotmánybíróság megüresedő helyére.