Az MNB terjesztené a kártyás fizetést


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Többek között a banki díjak mérséklésével és a kártyalehúzók beszerzésének támogatásával terjesztené a bankkártyás fizetést a jegybank. A kereskedők szerint most a kártyás fizetés ára számukra akár 8-10-szerese is lehet a készpénzesének.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) három, plusz egy elemből álló javaslatcsomagot dolgozott ki a hazai bankkártya-használat fellendítésére, a bankkártya-piac bővítésére – mondta Varga Lóránt, az MNB pénzforgalmi tanácsadója a Napi Gazdaság konferenciáján.

A jegybank szakértője szerint a kártyás fizetések bővítéséhez egyrészt szükség lenne a belföldi tranzakciók után felszámított bankközi jutalék csökkentésére, másrészt a bankkártyás fizetési terminálok, szaknyelven a POS-ek elterjesztésének állami támogatására. Ezen túl a gazdasági élet bizonyos szektoraiban be lehetne vezetni a bankkártyák kötelező elfogadását. Negyedik elemként a jegybank szerint alkalmazni lehetne azt az egyes uniós országokban már ismert előírást, hogy bizonyos összeghatár felett kötelező legyen a bankkártyás fizetés – mondta a jegybanki szakértő.

Varga Lóránt közölte: a javaslatcsomag célja, hogy Magyarországon jelentősen visszaszorítsák a készpénz-használatot, mert annak jelentősek az össztársadalmi költségei.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

A mostani bankközi jutalékszintet egyharmadára kellene mérsékelni, el kellene érni, hogy a belföldi bankközi jutalék ne legyen nagyobb, mint a mostani, határon átnyúló szolgáltatások után fizetett bankközi jutalék, szaknyelven interchange díj – mondta Varga Lóránt. Hozzátette: a javaslatcsomagról egyeztetnek a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a nemzeti fejlesztési tárcával is.

A javaslatokat a pódiumbeszélgetés résztvevői eltérően ítélték meg. Hemberger András, a MasterCard Europe igazgatója szerint 2008 óta az interchange díjak megfeleződtek, így nem időszerű a díjak további mérséklése, a bankközi jutalék alakulását egyébként is a piacra kellene bízni.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára ezzel szemben úgy látja, hogy a kereskedők számára egy ezer forintos fizetésnél a készpénz elfogadása lényegesen kevesebbe kerül, mint a kártyaelfogadás. Kiemelte: mintegy 8-10-szeres költsége is lehet a kártyaelfogadásnak a készpénzzel szemben, így a kereskedelmi cégek nem érdekeltek a kártyás fizetések növelésében.

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség területi vezetője elmondta: meg kellene várni a bankközi jutalékokkal kapcsolatban az Európai Bizottság jogalkotási tervezetét, amely júniusban várhatóan napvilágra kerül és amely iránymutatás lesz az országhatáron belüli és a határokon átnyúló viszonylatban is.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 23.

Josep Borrell: az EU elítéli és elfogadhatatlannak tartja a Nemzetközi Büntetőbíróság elleni orosz fenyegetést

Az Európai Unió elítéli és elfogadhatatlannak tartja, hogy „egy magas rangú orosz képviselő” azzal fenyegetőzött: erőszakot alkalmaz a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) és az annak székhelyet biztosító országgal, Hollandiával szemben, amiért a bírság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő csütörtökön.

2023. március 23.

Bombával fenyegetőzött, letöltendő börtönt kapott

A közlemény szerint a férfi – miután a párja szakított vele – 2021. június 22-én felhívta a 112-es segélyhívót és valótlan bejelentést tett mondván, bomba robban délután az egyik budapesti rendőrkapitányságon, amelynél a korábbi élettársa dolgozott. A vádlott elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról – tették hozzá.