Az OBH fenntartaná a távmeghallgatásokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Indokoltnak nevezte a távmeghallgatási rendszer fenntartását a koronavírus-járvány után is az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Senyei György.

Szekszárdon, a Szekszárdi Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón az elnök elmondta: az elmúlt időszakban a távmeghallgatások száma országszerte jelentősen nőtt, és felértékelődött a szerepük. A Szekszárdi Törvényszéken 2021-ben több mint kétszer annyi, 402 távmeghallgatás történt, mint 2020-ban.

30 mobil végpontot szereztek be

Szerinte a távmeghallgatással az eljárási szabályok betartása mellett az ügyfelek könnyebben érhetik el a bíróságot, kisebb költséggel jár, és – büntető ügyekben – az eljárás biztonságosabb. 2021 első fél évében országosan 30 távmeghallgatási mobil végpontot szereztek be a bíróságok számára, új végpontot építettek ki a Szekszárdi Törvényszéken, ezzel Tolna megyében a távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermek száma nyolcra emelkedett.

Munkajogi mesterkurzus - Box

2021-ben 8,9 százalékkal több ügy érkezett a Szekszárdi Törvényszékre és a hozzá tartozó járásbíróságokra, ami meghaladta az emelkedés országos, 3,1 százalékos átlagát.

Hiány volt tőkepiaci szakértőből

A befejezett ügyek száma is nőtt, 11,2 százalékkal – ami szintén magasabb az országos átlagnál -, az ügyhátralék pedig 15,7 százalékkal csökkent. 2021 végén a Szekszárdi Törvényszéken 107, két éven túli ügy volt folyamatban, míg 2020. augusztus végén 131.

Csullag Józsefné, a törvényszék elnöke beszámolt arról, hogy 2021-ben 20 564 ügy érkezett Tolna megye bíróságaira, közülük 4191 peres eljárásban; 21 060 ügyet, köztük 4670 peres eljárást fejeztek be.

A polgári peres eljárások között domináltak a devizahiteles perek. Az eljárások befejezését hátráltatta, hogy hiány volt a tőkepiaci szakértőkből. A büntető ügyek száma az embercsempészet miatt nőtt, a kijárási tilalom és a maszkviselési szabályok megszegése a korábbinál több szabálysértési eljárás indult.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Szaharov-díj – Kilenc jelölés érkezett az emberi jogok, a szólás- és gondolatszabadság védelméért járó EP-díjra

Kilenc jelölés érkezett az Európai Parlament által az emberi jogok, a szólás- és gondolatszabadság védelméért odaítélhető Szaharov-díjra, eszerint idén az iráni nők, az afganisztáni oktatásért küzdők csoportja, Georgia Európa-párti népe és egy georgiai ügyvéd, ugandai klímaaktivisták, nicaraguai emberi jogi jogvédők és abortuszpárti nőjogi harcosok kaphatják az elismerést.

2023. szeptember 20.

Öntisztázás a közbeszerzési eljárásban

A Fővárosi Törvényszék szerint a kérelemre induló eljárásban is fennáll a Közbeszerzési Hatóság tényállásfelderítési kötelezettsége, de az nem egyenlő a kérelem teljesíthetőségéhez elegendő bizonyítékok beszerzésével, a hatóság ezzel ellentétes eljárása ugyanis sértené a részrehajlás tilalmát.