Az OBH fenntartaná a távmeghallgatásokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Indokoltnak nevezte a távmeghallgatási rendszer fenntartását a koronavírus-járvány után is az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Senyei György.

Szekszárdon, a Szekszárdi Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón az elnök elmondta: az elmúlt időszakban a távmeghallgatások száma országszerte jelentősen nőtt, és felértékelődött a szerepük. A Szekszárdi Törvényszéken 2021-ben több mint kétszer annyi, 402 távmeghallgatás történt, mint 2020-ban.

30 mobil végpontot szereztek be

Szerinte a távmeghallgatással az eljárási szabályok betartása mellett az ügyfelek könnyebben érhetik el a bíróságot, kisebb költséggel jár, és – büntető ügyekben – az eljárás biztonságosabb. 2021 első fél évében országosan 30 távmeghallgatási mobil végpontot szereztek be a bíróságok számára, új végpontot építettek ki a Szekszárdi Törvényszéken, ezzel Tolna megyében a távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermek száma nyolcra emelkedett.

Munkajogi mesterkurzus - Box

2021-ben 8,9 százalékkal több ügy érkezett a Szekszárdi Törvényszékre és a hozzá tartozó járásbíróságokra, ami meghaladta az emelkedés országos, 3,1 százalékos átlagát.

Hiány volt tőkepiaci szakértőből

A befejezett ügyek száma is nőtt, 11,2 százalékkal – ami szintén magasabb az országos átlagnál -, az ügyhátralék pedig 15,7 százalékkal csökkent. 2021 végén a Szekszárdi Törvényszéken 107, két éven túli ügy volt folyamatban, míg 2020. augusztus végén 131.

Csullag Józsefné, a törvényszék elnöke beszámolt arról, hogy 2021-ben 20 564 ügy érkezett Tolna megye bíróságaira, közülük 4191 peres eljárásban; 21 060 ügyet, köztük 4670 peres eljárást fejeztek be.

A polgári peres eljárások között domináltak a devizahiteles perek. Az eljárások befejezését hátráltatta, hogy hiány volt a tőkepiaci szakértőkből. A büntető ügyek száma az embercsempészet miatt nőtt, a kijárási tilalom és a maszkviselési szabályok megszegése a korábbinál több szabálysértési eljárás indult.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Társadalmi felelősségvállalás kérdése is a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár 100 ezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.

2024. június 20.

MOKK: tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.

2024. június 20.

Zöldül a fogyasztóvédelem

Az európai uniós jogalkotó szinte ontja azon szabálytervezeteket, jogszabályokat, amelyek bizonyos fogyasztói jogosultságok biztosítása révén egyenesen a fogyasztókat vonják be a fenntartható és körforgásos gazdálkodás megvalósításának folyamatába – írja Dr. Nagy Andrea Magdolna, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda ügyvédje a vg.hu-n.