Az OBH fenntartaná a távmeghallgatásokat


Indokoltnak nevezte a távmeghallgatási rendszer fenntartását a koronavírus-járvány után is az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Senyei György.

Szekszárdon, a Szekszárdi Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón az elnök elmondta: az elmúlt időszakban a távmeghallgatások száma országszerte jelentősen nőtt, és felértékelődött a szerepük. A Szekszárdi Törvényszéken 2021-ben több mint kétszer annyi, 402 távmeghallgatás történt, mint 2020-ban.

30 mobil végpontot szereztek be

Szerinte a távmeghallgatással az eljárási szabályok betartása mellett az ügyfelek könnyebben érhetik el a bíróságot, kisebb költséggel jár, és – büntető ügyekben – az eljárás biztonságosabb. 2021 első fél évében országosan 30 távmeghallgatási mobil végpontot szereztek be a bíróságok számára, új végpontot építettek ki a Szekszárdi Törvényszéken, ezzel Tolna megyében a távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermek száma nyolcra emelkedett.

Munkajogi mesterkurzus - Box

2021-ben 8,9 százalékkal több ügy érkezett a Szekszárdi Törvényszékre és a hozzá tartozó járásbíróságokra, ami meghaladta az emelkedés országos, 3,1 százalékos átlagát.

Hiány volt tőkepiaci szakértőből

A befejezett ügyek száma is nőtt, 11,2 százalékkal – ami szintén magasabb az országos átlagnál -, az ügyhátralék pedig 15,7 százalékkal csökkent. 2021 végén a Szekszárdi Törvényszéken 107, két éven túli ügy volt folyamatban, míg 2020. augusztus végén 131.

Csullag Józsefné, a törvényszék elnöke beszámolt arról, hogy 2021-ben 20 564 ügy érkezett Tolna megye bíróságaira, közülük 4191 peres eljárásban; 21 060 ügyet, köztük 4670 peres eljárást fejeztek be.

A polgári peres eljárások között domináltak a devizahiteles perek. Az eljárások befejezését hátráltatta, hogy hiány volt a tőkepiaci szakértőkből. A büntető ügyek száma az embercsempészet miatt nőtt, a kijárási tilalom és a maszkviselési szabályok megszegése a korábbinál több szabálysértési eljárás indult.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Jogerősen húszmillió forint kártérítés visszafizetésére kötelezett a bíróság egy elítéltet

Jogalap nélküli gazdagodás miatt a Debreceni Törvényszék – helybenhagyva a Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítéletét – pénteken jogerősen arra kötelezett egy elítéltet, hogy fizesse vissza a magyar államnak az általa a perújítás előtt kártalanításként kapott húszmillió forintot – közölte Veszprémyné Szajkó Márta, a törvényszék sajtótitkára.

2022. június 24.

Egészségkárosító légszennyezés a gödi Samsung-gyárban

Több mint tucatnyi büntetést kapott eddig a Samsung gödi akkumulátorgyára a különböző hatóságoktól. A munkafelügyelet most 10 milliós bírságot szabott ki a cégre dolgozóinak súlyos veszélyeztetése miatt. A bírságok kifizetése azonban vélhetően nem okoz gondot a dél-koreai cégnek, amely a tavalyi évben 759 milliárd forintos árbevételt és 15,5 milliárd forintos nyereséget produkált.

2022. június 24.

New Partners at CMS (X)

CMS is pleased to announce new heads of CMS Technology, Media and Communications Group.