Az OBH kiáll a Közigazgatási bíróságok mellett


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) több fontos kérdésben támogatja az Igazságügyi Minisztérium (IM) közigazgatási bíráskodással kapcsolatos törvénytervezetét. A testület közleményében ugyanakkor azt is kiemelte: az eddigi gyakorlat eredményeit, értékeit, mint például az elkülönült munkaügyi szakbíráskodást, meg kell őrizni.


A szaktárca korábbi közleményében azt írta: a kormány célja, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően olyan professzionálisan működő – a Kúria alatt elhelyezkedő – közigazgatási felsőbíróság jöjjön létre, amely a végrehajtó hatalmat kellő hatékonysággal ellenőrizni tudja, és biztosítja a jogbiztonság érdekében az egységes és magas színvonalú joggyakorlatot.

Az OBH a hétfői közleményében mindenekelőtt kiemelte: a közigazgatási bíráskodás Magyarországon jelenleg is létezik, s az elmúlt 25 évben „komoly, rendszerszintű kritika” sem hazai, sem külföldi oldalról nem érte. Sőt, mint kifejtették: a közigazgatási és munkaügyi bíróságokon az ítélkezés gyorsasága európai uniós összehasonlításban is kiváló.

 

A közlemény szerint az IM júliusban küldte meg az OBH elnökének véleményezésre a közigazgatási bíráskodással kapcsolatos törvény tervezetét. Az OBH elnöke most is a törvényben meghatározott feladatának tett eleget, amikor a bíróságok véleményét beszerezve és összegezve, véleményezte a törvénytervezetet.

Az OBH támogatja például a közigazgatási perjog önálló, a polgári perrendtartástól elkülönülő speciális szabályozásának koncepcióját. Üdvözölték továbbá a Közigazgatási Felsőbíróság létrehozásának gondolatát is, hiszen – mint kifejtették – „a közigazgatási ügyszakban is vannak olyan ügyek, amelyek esetében kiemelt jelentőségüknél, különös bonyolultságuknál fogva indokolt, hogy már első fokon magasabb fórum elé kerülhessenek” – írták. Egyetértettek továbbá a bírák magasabb anyagi elismerésére, az illetmények emelésére vonatkozó elképzelésekkel is. Az ítélkezés színvonalának további emelése minden ügyszakban kiemelt stratégiai cél – olvasható a közleményben.

Az OBH bízik abban, hogy a jogalkotó – ahogy más kérdésekben is már többször – a bírósági szervezet észrevételeit, javaslatait megfontolja – írta a testület, kiemelve: a közös cél a közigazgatási bíráskodás kiváló eredményeinek megőrzése, valamint továbbfejlesztése.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot

Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a Booking, továbbra is alkalmazta jogsértő kommunikációs gyakorlatát, illetve a fogyasztók pszichés befolyásolását is. A nemzeti versenyhatóság a feltárt jogsértések miatt 382,5 millió forintra bírságolta a vállalkozást. Ez minden idők legmagasabb, utóvizsgálatban kiszabott GVH-bírsága. A döntés azt jelzi, hogy a GVH kiemelten védi a magyar családokat, illetve a turisztikai ágazatot – írták.