Az okosbörtön, ahol nem lesz szükség kulcsra


Milyen lesz az okosbörtön-technológia a büntetés-végrehajtás rendszerében? Erről tartott előadást a Ludovika Szabadegyetem legújabb eseményén Biczó László b.v. dandártábornok.

„Európa egyik legnagyobb okosbörtöne épül Csengeren” – emelte ki előadásában Biczó László b.v. dandártábornok a Ludovika Szabadegyetemen, március 19-én. A dandártábornok leszögezte: erre az újításra azért van szükség, hogy a személyi állomány terheit csökkenteni tudják.

Újítások

„A csengeri intézetben nem lesz szükség kulcsra” – emelte ki előadásában, majd a különböző újításokat sorolta fel. Ezek szerint kiépítenek egy úgynevezett napirendi szoftvert, amelynek lényege, hogy a fogvatartott saját maga látja el a napi feladatait, a zárkában elhelyezett tablet segítségével, például a fogorvoshoz időpontot ezen a rendszeren keresztül tud kérni. Ehhez nem kell a személyi állomány közreműködése, ugyanakkor magát a szoftvert figyelik a felügyelők. Ennek az újításnak még az is fontos eleme, hogy minden előre programozható, és fontossági sorrendet is fel tud állítani a fogvatartott teendői között.

Fejlesztik a biometrikus azonosítást, az arcfelismerő rendszer használatát is: így egyebek mellett látható lesz az is, hogy ki merre tart a börtönben, amit visszamenőlegesen is meg lehet majd nézni. Nagy hangsúlyt fektetnek a mesterséges intelligencia (MI) felhasználására is: olyan alkalmazást indítanak el, amely a fogvatartott telefonhívását figyeli és elemzi azt egy hangfelismerő rendszerrel. Az alkalmazás képes arra, hogy különböző szavakat kiszűrjön, ha kell, akkor megszakítsa a beszélgetést. De ide tartozik a fogvatartotti üzenetküldés- és a távlátogatás-elemzés is, úgynevezett hozzátartozói applikáció segítségével.

Mozgás és lelkiállapot

Okoskamera-rendszert is bevezetnek, szintén az MI segítségével, ami figyeli a fogvatartottak mozgásának formáit: tehát beprogramozhatók ezek a kamerák arra, hogy bizonyos mozdulatokat, tevékenységet felismerjenek (földön fekvés, verekedés, csoportosulás, öngyilkosság előkészítésének észlelése). Például egy ütésváltásnál a kamerák már riasztanak. De azt is észlelik, hogy nyugodtak vagy idegesek-e a fogvatartottak.

A csengeri intézetben bevezetik még az állományi okosórát és a fogvatartotti jeladó karpántot: az előbbi másodlagos azonosító eszköz, életjelfigyelő- és helymeghatározó funkcióval, utóbbi szintén másodlagos azonosításhoz alkalmas, vészjelzést is le tud adni például, ha rosszul van a fogvatartott. De videóhívást is tud kezdeményezni az eszköz.

Járőrözés helyett

A dandártábornok kiemelte azt is, hogy elektromos zárkaajtókat alkalmaznak, valamint dróndetektálást, amely kiváltja a járőrözést. Új módszernek számít a felsoroltak mellett a digitális fólia a betekintő nyílásokon: ez úgy működik, hogy minden zárka mellett van egy kezelőpanel, ami szabályozza a melegvizet, a világítást és az említett fóliát is működteti. Ez azt akadályozza meg, hogy illetéktelenek betekintsenek a zárkába, csak az arra jogosult személy tudja ezt megtenni.

„Örökös probléma, ha egy tiltott tárgy, kommunikációs eszköz bejut egy börtönbe” – hívta fel a figyelmet a dandártábornok. Ezért elindítják a szelektív szűrő / árnyékoló rendszert: ennek értelmében csak az telefonálhat, aki erre engedélyt kapott. Az antennarendszer 3G-től 5G-ig mindet azonosít, s alkalmas a tiltott eszközök helyének meghatározására.

Robotika

Újításnak számít még a röntgenalapú és a milliméterhullám-alapú testszkenner: előbbi képes arra, hogy kimutassa, milyen tárgy van az adott személy testében. A robotika felé is fordulnak: az úgynevezett robotfelügyelők, amelyek fejrészén kamerák vannak, egy körletszolgálatot teljesen el tudnak látni, és az elektromos fóliákat is tudják kezelni. Meg tudják állapítani, ha tűz vagy füst van az adott helyen. De intézkedésre nem képesek.

Biczó László elmondta: törekednek arra, hogy az intézetben minden hivatalos ügymenet papírmentesen, digitális eszközök felhasználásával történjen.

A csengeri börtön ezerötszáz férőhelyes, a személyi állomány 663 fő, de a toborzás folyamatos. A komplexum 6,3 hektáron terül el, ami három, csillag alakú épületből áll. Az okosbörtönt várhatóan szeptember 30-án adják át. Az előadáson elhangzott az is, hogy jelen pillanatban 30 büntetés-végrehajtási intézet működik Magyarországon, 18 ezer fogvatartottal.

Az előadás IDE kattintva érhető el.

Forrás: Ludovika


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Európai parlamenti állásfoglalás: az abortuszhoz való jog alapvető jog

Az abortuszhoz való jog alapvető jog, az európai uniós tagállamoknak teljes mértékben büntethetetlenné kell tenniük a művi terhességmegszakítást, az abortuszt ellenző csoportok és szervezetek uniós finanszírozását meg kell szüntetni – jelentették ki az Európai Parlament képviselői Brüsszelben, az EP plenáris ülésén csütörtökön elfogadott állásfoglalásban.

2024. április 12.

Rétvári Bence: hamarosan tovább szigorodhat a gyermekvédelmi törvény

Az erőteljesebb hatósági fellépés következtében egyre emelkedik a pedofil bűncselekmények miatt indított nyomozások száma – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet, hogy heteken belül tovább szigorodhat a gyermekvédelmi törvény.

2024. április 11.

Megerősített civil-állami együttműködés a gyűlölet-bűncselekmények leküzdésére

A Háttér Társaság több állami szervvel, köztük a rendőrséggel, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettessel és az Áldozatsegítő Központokkal működik együtt azért, hogy a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak nyújtott támogatásban ezentúl megjelenjen az áldozatközpontú és interszekcionális megközelítés is.