Az Unicef szerint a holland kormány elhanyagolja a menekült gyerekeket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hollandiai menekülttáborokban élő gyerekek helyzete válságos, a kormány nem gondoskodik róluk megfelelően – jelentette a Dutchnews hírportál hétfőn az ENSZ Gyermekalapjának (Unicef) hollandiai ügynökségének jelentésére hivatkozva.

A jelentés szerint, a táborokban élő mintegy 2000 menekült gyermek fejlődése sérül ott tartózkodásuk folyamán: a gyermekek gyakran sátrakban vagy túlzsúfolt sportcsarnokokban húzódnak meg, amelyek nem felelnek meg a kiskorú menekültek elhelyezésére vonatkozó minimumkövetelményeknek. Hiányoznak az alapvető szolgáltatások, nincs számukra elérhető pszichológiai és szociális segítségnyújtás sem.

„Ezeknek a gyerekeknek joguk van olyan helyen élni, ahol biztonságban és védve érzik magukat, a holland kormánynak pedig jogi kötelessége ezt biztosítani” – idézte a hírportál Suzanne Laszlot, az ügynökség igazgatóját. Véleménye szerint, a kormány sorsukra hagyja a gyermekeket, akiknek pedig elsőbbséget kellene élvezniük az elhelyezés során, például kislétszámú központokba kellene költöztetni őket, ahol van lehetősége arra, hogy „igazán gyermekek lehessenek”. Hozzátette, hogy a megpróbáltatások iskolai tanulmányaikra is negatív hatással vannak, amellett hogy károsítják mentális fejlődésüket.

Múlt hónapban Margrite Kalverboer holland gyermekjogi biztos is felhívta a figyelmet a kiskorú menekültek elfogadhatatlan életkörülményeire a holland menekülttáborokban. Mint mondta, a menekültközpontban azzal szembesült, hogy az ott tartózkodó gyerekeket mentálisan elhanyagolják, ami további traumákhoz vezethet, és súlyosbítja helyzetüket.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

OBH-elnökhelyettes: kiváló munkát végeztek a debreceni bíróságok

A debreceni bíróságok kiváló munkát végeztek 2023-ban, a Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék tevékenységét az időszerűség, a szakmaiság, a kiegyensúlyozott ítélkezés jellemezte – jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese kedden a városban.