Bankokat fenyegetett bombatámadással


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt emelt vádat a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség egy 35 éves nővel szemben, aki 2015 és 2016 években összesen nyolc alkalommal telefonált pénzintézetekben elhelyezett bombák robbanásával fenyegetve.


A vádlott 2014-től azzal foglalkozott, hogy magánszemélyek és pénzintézetek között közvetített bedőlt hitelek rendezése, lezárása tárgyában. Azonban tényleges kapcsolata nem volt az érintett bankokkal. Amikor az ügyfelek már nagyon a nyakára jártak az egyeztetés elmaradása miatt, konkrét időpontot beszélt meg velük az adott bankfiókban. Ezt követően, pár órával a megbeszélt időpont előtt, telefonon felhívta a 112-es segélyhívót és közölte, hogy az adott pénzintézetben bomba fog robbanni.

A rendőrség és a katasztrófavédelem nagy erőkkel vonult a helyszínekre és volt, hogy több száz embert kellett evakuálni az intézkedés időtartamára. Ilyenkor a bankok környékét lezárták, a fiók működését felfüggesztették, így a vádlott hivatkozhatott arra az ügyfelei előtt, hogy tőle független okok miatt hiúsult meg az ügyintézés.

2015. áprilistól novemberig összesen négy alkalommal jelentett hamis bombariadót egy bank budapesti fiókjaival kapcsolatban. 2015 novemberében a vádlott cselekményének következtében, a budapesti a Váci úton álló tizenegy épületből mintegy ezerhétszáz embert kellett evakuálni.

2016 júliusában Miskolc belvárosában az egyik bankfiókra vonatkozóan három alkalommal is tett bejelentést, de egy szikszói takarékszövetkezetnél is kellett intézkedni a vádlott hamis bejelentése miatt.

Az ügyfelektől átvett és vissza nem fizetett ügyintézési díj kapcsán az ügyészség szintén büntető eljárást folytat a vádlottal szemben.

A korábban már hasonló csalásokért börtönbüntetésre ítélt, visszaeső elkövetőnek minősülő vádlottat 2016 júliusában fogták el, a bíróság pedig előzetes letartóztatásba helyezte. Az ügyészség vele szemben börtönbüntetés és mellékbüntetésként közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta. A törvény a vádlott cselekményét három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

(ugyeszseg.hu)

[htmlbox BDT]

Kapcsolódó cikkek

2024. július 16.

Euronews: Párhuzamos EU-elnökséget hirdettek a civilek

Az ősszel a hazai civil szervezetek hét konferenciát rendeznek majd, többek között az erdők helyzetéről, egy akkumulátorstratégia kidolgozásáról és a romák integrációjáról – írja az Euronews.