“Jó döntés volt a bíróságot választani”

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fogalmazói munka előnyeiről, tapasztalatairól dr. Hadházi Dávidot, a Debreceni Törvényszékre frissen kinevezett fogalmazóját kérdezte az OBH.

Miért pályázott a bírósági fogalmazói álláshelyre? Mi motiválta? 

A jogi egyetem elkezdésétől kezdve a bírói pálya, mint távoli, de elérendő cél fogalmazódott meg bennem, ami sem az egyetemi évek alatt, sem a diploma megszerzése után nem változott meg. A klasszikus jogászi professziók közül e legnagyobb presztízzsel, társadalmi megbecsültséggel rendelkező hivatás lett a leginkább vonzó a számomra, a bírói szerep pártatlanságát éreztem a legközelebb magamhoz; ezért döntöttem úgy, hogy bírósági fogalmazónak jelentkezem. Bár a bíróvá válás hosszú folyamat, de úgy gondolom, hogy az odáig vezető úton sokat tanulhat és fejlődhet az ember, mind szakmailag, mind személyiségében. A bírósági fogalmazóként eltölthető idő pedig tökéletes erre. A folyamatos képzések, a tanulási lehetőség, valamint az, hogy beleláthatunk a bírói munka minden szegmensébe, jó alapot biztosítanak a szakvizsgán való sikeres szerepléshez is.

Milyen tapasztalatokat szerzett a fogalmazói felvételi versenyvizsgán? Hogyan készült fel rá? 

A fogalmazói versenyvizsgát megelőzően két féléven keresztül részt vehettem a Debreceni Egyetemen tartott, a Debreceni Törvényszék és az Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának együttműködéséből létrejött Bírói Hivatásra Való Felkészítő Tréningen. A tréning elsősorban nem szakmai, hanem sokkal inkább kompetencia fejlesztésről szólt, különböző játékok és tesztek segítségével ismerhettük meg jobban önmagunkat, erősségeinket és fejlesztendő területeinket. A szituációs gyakorlatok, a felvételi versenyvizsga korábbi éveiben előforduló feladatok, és egyáltalán a komfortzónánkból való kilépés remek gyakorlási lehetőséget biztosítottak a versenyvizsga szóbeli fordulójára. A felvételi versenyvizsga írásbeli fordulója volt az, ahol inkább tárgyi tudásra volt szükség – az erre való felkészülést a megjelölt törvények átolvasása és a kiadott mintafeladatok átnézése jelentette. A szóbeli fordulón pedig már kifejezetten nem a jogszabályok ismerete, hanem a készségek és képességek felmérése volt a cél. Maga a versenyvizsga összességében számomra egy pozitív élmény volt.

Mi a feladata egy bírósági fogalmazónak?

A bírósági fogalmazó munkája rendkívül változatos, hiszen instruktoraink, bírák és bírósági titkárok mellett a jog valamennyi területén a gyakorlatba nyerhetünk bepillantást. Az első hetekben a lajstromirodák munkájában vettem részt, így láthattam azokat a folyamatokat, és megismerhettem azokat a munkatársakat, akik a bírói tevékenység során a “háttérstábot” fogják jelenteni, akikre leginkább támaszkodhatok. Ezt követően – és nyilvánvalóan a fogalmazóként eltöltött idő legnagyobb részében – más és más instruktorok irányítása mellett veszek részt a bírósági munkában, segítve őket feladataik ellátásában.

Különleges és izgalmas feladata a fogalmazóknak a panasznap-tartás, melynek keretében felelősséggel és ügyfélbarát módon kell segítséget adnunk a bírósághoz forduló állampolgároknak. Ez teljes mértékig szakmai tevékenység, mely során az ügyfelekkel való foglalkozás terén is hasznos képességekre tehet szert az ember.

Továbbá ismereteink felfrissítése, szakmai tudásunk elmélyítése és a szakvizsgára való felkészülés érdekében rendszeres a tanulókörökön való részvétel.

Az első munkában töltött hetek után milyen tapasztalatokat szerzett a bíróságon? 

A Debreceni Járásbíróságon egy befogadó közösségre találtam, ahol mindenki kedves és segítőkész. Bármilyen szakmai és emberi kérdéssel bátran fordulhatok a fogalmazótársakhoz és valamennyi kollégához egyaránt. Egy olyan környezetben dolgozhatok, amelyben számos, a munkahelyi közösséget, a kollegiális viszonyokat építő programon vehetünk részt. – Jó döntés volt a bíróságot választani.

(birosag.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Dolgozói után kémkedett a francia IKEA
2021. június 18.

Dolgozói után kémkedett a francia IKEA

A francia bíróság egymillió euró bírság megfizetésére kötelezte az IKEA-t a cég francia alkalmazottai utáni kémkedése miatt, mert a világ legnagyobb bútorkereskedőjét elmarasztalták az alkalmazottak személyes adatainak nem megfelelő kezelése és tárolása miatt.

Hogyan tarthatja meg a kontrollt a tulajdonos a menedzsment felett?
2021. június 18.

Egy cég életében sokszor előfordul, hogy annak korábbi egyszemélyi tulajdonosa és menedzsmentje szétválik. Ilyen felállásban a tulajdonos elemi érdeke, hogy magánál tartsa a végső ellenőrzést. Ez viszont sokszor csak speciális jogi eszközökkel biztosítható.

Börtönbüntetést kértek Sarkozyre
2021. június 18.

Hat hónap letöltendő és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kért csütörtökön az ügyészség Nicolas Sarkozy volt francia államfőre a 2012-es elnökválasztási kampánya törvénytelen finanszírozása miatt.