Budaházy-ügy: elmaradt Kóka János meghallgatása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Külföldi útra hivatkozva nem jelent meg és nem tett tanúvallomást Kóka János, az SZDSZ korábbi elnöke, a Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere a Budaházy-ügy csütörtöki tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken.

A bíró tájékoztatása szerint a tanúként beidézett Kóka János azt kérte, hogy hadd tehessen vallomást írásban.

A vád szerint 2007 decemberében a Budaházy György által létrehozott és vezetett Magyarok Nyilai elnevezésű szervezet tagjai Molotov-koktélt dobtak Kóka János épülő házára. Senki nem sérült meg.

Csütörtökön a törvényszék tanúként meghallgatta azt a biztonsági őrt, aki a támadás éjjelén teljesített szolgálatot Kóka János félkész házánál. A tanú elmondta, hogy éjfél körül lángokra lett figyelmes az épület egyik teraszán, a kis tüzet egy palack vízzel eloltotta, majd értesítette a biztonsági cég diszpécserét. A rendőrség éjszaka nem ment ki a tetthelyre.

A tanú szerint talán néhány deciliternyi petróleum éghetett. Azt mondta, nem látott senkit, nyomokat sem tapasztalt.

Kérdésre a tanú közölte, hogy nem terrortámadásként élte meg a helyzetet, egy biztonsági őr számára ez rutinfeladat volt.

A Budaházy György és társai ellen terrorcselekmény és más bűncselekmények vádjával folyó megismételt elsőfokú büntetőper további tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyészség szerint a vádlottak 2007 és 2009 között az akkori kormánypárt több vezető politikusának ingatlanjai elleni támadásokkal próbálták befolyásolni a kormánykoalíció politikáját.

A 2016-ban nem jogerősen terrorcselekmény miatt kiszabott, tíz év körüli fegyházbüntetéseket tartalmazó korábbi elsőfokú ítéletet a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 2018-ban megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte, ezért kell megismételni a több mint egy évtizede történtek ügyében a bizonyítást.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. január 30.

A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az uniós hatóságok nyomására

Az európai fogyasztóvédelmi hatóságok elérték, hogy a Google a jövőben világosabb és pontosabb tájékoztatást nyújtson felületein. Az óriáscéget néhány éve a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is egyértelműbb kommunikációra kötelezte, jelenleg pedig erőfölényes vizsgálatot folytat vele szemben.

2023. január 25.

66.000 oldalnyi peranyag, 300 tanú és 210 órányi hang- és képfelvétel

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én emelt vádat V. L. és 21 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken, ahol az I., a X., a XI., a XV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX.rendű terheltek vonatkozásában már 2020 júniusában ügydöntő határozatot hoztak. A fent felsorolt vádlottak voltak azok, akik beismerték bűnösségüket és lemondtak a bizonyításról. Velük szemben tehát a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa – a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának másodfokú határozatával – már korábban jogerősen befejezte az eljárást.

2023. január 25.

Internetes csapdára figyelmeztetnek az európai hatóságok

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok trükkös gyakorlatra hívják fel a figyelmet az online térben: egyes cégek rejtett módon veszik rá a gyanútlan felhasználókat szolgáltatásaik előfizetésre. A Gazdasági Versenyhivatal is találkozott már hasonlóval, mostantól pedig a bankkártya-társaságok is segítik a hatóságokat a fellépésben.