Budaházy-ügy: elmaradt Kóka János meghallgatása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Külföldi útra hivatkozva nem jelent meg és nem tett tanúvallomást Kóka János, az SZDSZ korábbi elnöke, a Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere a Budaházy-ügy csütörtöki tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken.

A bíró tájékoztatása szerint a tanúként beidézett Kóka János azt kérte, hogy hadd tehessen vallomást írásban.

A vád szerint 2007 decemberében a Budaházy György által létrehozott és vezetett Magyarok Nyilai elnevezésű szervezet tagjai Molotov-koktélt dobtak Kóka János épülő házára. Senki nem sérült meg.

Csütörtökön a törvényszék tanúként meghallgatta azt a biztonsági őrt, aki a támadás éjjelén teljesített szolgálatot Kóka János félkész házánál. A tanú elmondta, hogy éjfél körül lángokra lett figyelmes az épület egyik teraszán, a kis tüzet egy palack vízzel eloltotta, majd értesítette a biztonsági cég diszpécserét. A rendőrség éjszaka nem ment ki a tetthelyre.

A tanú szerint talán néhány deciliternyi petróleum éghetett. Azt mondta, nem látott senkit, nyomokat sem tapasztalt.

Kérdésre a tanú közölte, hogy nem terrortámadásként élte meg a helyzetet, egy biztonsági őr számára ez rutinfeladat volt.

A Budaházy György és társai ellen terrorcselekmény és más bűncselekmények vádjával folyó megismételt elsőfokú büntetőper további tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyészség szerint a vádlottak 2007 és 2009 között az akkori kormánypárt több vezető politikusának ingatlanjai elleni támadásokkal próbálták befolyásolni a kormánykoalíció politikáját.

A 2016-ban nem jogerősen terrorcselekmény miatt kiszabott, tíz év körüli fegyházbüntetéseket tartalmazó korábbi elsőfokú ítéletet a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 2018-ban megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte, ezért kell megismételni a több mint egy évtizede történtek ügyében a bizonyítást.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Eutanáziáról és a kannabisz termesztéséről, használatáról szóló népszavazás jöhet Szlovéniában

A szlovén alkotmánybíróság kedden elutasította az ellenzéki pártok azon kérelmét, hogy függesszék fel az eutanáziáról (gyógyíthatatlan betegek halálba segítéséről) szóló konzultatív népszavazást, amelyet még két másik témában az uniós választásokkal együtt június 9-én tartanak Szlovéniában. Arról azonban még nem határozott, hogy a kérdések, amelyeket a népszavazás keretében tennének fel az állampolgároknak, összhangban vannak-e az alkotmánnyal.

2024. május 21.

Az EU a mesterséges intelligenciáról (MI) szóló rendeletet fogadott el

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán „mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett”.